Όσες φορές και να έχει ταξιδέψει κανείς, όσο άνετα κι αν νιώθει όταν βρίσκεται σε ξένους τόπους και όσο κι αν πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει όποια αναποδιά κι αν του παρουσιαστεί, υπάρχουν ορισμένοι «γενικοί κανόνες» που θα έπρεπε να έχουν όλοι στο μυαλό τους προτού αναχωρήσουν «για άλλες πολιτείες, άλλα μέρη», κι άλλοι πιο «ειδικοί και συγκεκριμένοι» ανάλογα με τον προορισμό, για τους οποίους θα πρέπει κανείς να φροντίσει να ενημερώνεται προτού περάσει την πύλη αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο!

Το «A Luxury Travel Blog» συνέταξε μια λίστα με τα πράγματα που δεν πρέπει να κάνει κανείς όταν βρίσκεται διακοπές σε κάποιο άγνωστο μέρος.

Οδηγός συμπεριφοράς για τουρίστες που δε θέλουν μπελάδες στο κεφάλι τους:

1. Μην προσβάλετε τα τοπικά ήθη και έθιμα
Μπορεί να ακούγεται προφανές, όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που δε φροντίζουν να ενημερώνονται κατάλληλα για το τι μπορούν και τι δε μπορούν να κάνουν στον τόπο προορισμού τους. Για παράδειγμα αν ταξιδεύετε στο Ντουμπάι, πρέπει να φροντίσετε να πάρετε τα κατάλληλα ρούχα μαζί σας και να ντύνεστε συντηρητικά. Αν βρεθείτε στο Πεκίνο μη σας φανεί περίεργο και μην αγριοκοιτάξετε κάποιον αν τον δείτε να φτύνει μπροστά σας στη μέση του δρόμου. Οι Κινέζοι το θεωρούν «υγιές».

2. Μην έρθετε σε επαφή με ζώα για να αποφύγετε τις τροπικές ασθένειες
Μπορεί τα γατάκια και τα κουταβάκια να είναι αξιολάτρευτα και να νιώθετε ότι δε μπορείτε να τους αντισταθείτε, όμως το τελευταίο που θα θέλατε στις διακοπές σας θα ήταν να κολλήσετε λύσσα ή κάποια άλλη τροπική ασθένεια.

3. Μην βγάζετε τα ρούχα σας
Δε θα θέλατε να βγάλετε τα ρούχα σας στο Άμπου Ντάμπι, όπου ισχύουν αυστηροί κανόνες ένδυσης, ή να μείνετε γυμνοί σε πολλά μέρη της Ινδονησίας, όπου η γύμνια είναι παράνομη. Ακολουθήστε τους τοπικούς κανόνες.

4. Μην πίνετε το νερό βρύσης
Το να ρισκάρετε να πιείτε από το νερό βρύσης σε έναν ξένο προορισμό ίσως σημαίνει ότι κινδυνεύετε να προσβληθείτε από σοβαρές ασθένειες, όπως μικρόβια του στομάχους και δυσεντερία, όποτε ίσως θα ήταν καλύτερα να το αποφύγετε. Πολλές χώρες δεν επεξεργάζονται το νερό με αποτέλεσμα όλα τα «κακά βακτήρια» και οι μύκητες που ζουν σε αυτό να προσβάλλουν όσους δοκιμάσουν να το πιουν. Μην παίρνετε παράδειγμα από τους κατοίκους της περιοχής, γιατί ο οργανισμός τους το έχει συνηθίσει.

5. Μην συμπεριφέρεστε σαν «τουρίστες»
Εντάξει δε λέμε ότι δε μπορείτε να μπείτε στα καταστήματα σουβενίρ, απλά φροντίστε να λέτε «όχι» σε ό,τι προσπαθούν να σας πουλήσουν όσοι μυρίζονται ότι είστε «τουρίστες»! Καλύτερα θα ήταν να αποφεύγετε τα αμιγώς τουριστικά μέρη.

6. Μην καταστρέφεται την τοπική χλωρίδα και πανίδα
Μπορεί να είναι το πιο όμορφο λουλούδι που έχετε δει μέχρι τώρα, όμως αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να το κόψετε και να το πάρετε μαζί σας. Άλλωστε μπορεί να είναι ένα είδος που να κινδυνεύει από εξαφάνιση.

7. Μην τρώτε μόνο στο ξενοδοχείο σας
Τα περισσότερα ξενοδοχεία θα σας παροτρύνουν να μη δοκιμάσετε τις τοπικές σπεσιαλιτέ σε κάποιο εστιατόριο της περιοχής, αλλά να προτιμήσετε το εστιατόριο του ξενοδοχείου για την ασφάλειά σας. Μιλήστε με κάποιον στο δρόμο και μάθετε ποιά είναι τα καλύτερα στέκια για φαγητό. Όχι μόνο δε θα πληρώσετε όσο στο ξενοδοχείο, αλλά θα έχετε την ευκαιρία να πάρετε μια αληθινή γεύση από τον τόπο προορισμού σας. (Μην ξεχνάτε τον κανόνα για το νερό)!