Με ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα και τη θεαματική αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου υποδέχεται η πανέμορφη πόλη τους επισκέπτες της, στο πλαίσιο της 443ης επετείου της Ναυμαχίας.

Ο δήμος Ναυπακτίας έχει ετοιμάσει μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων από τις 5 έως τις 12 Οκτωβρίου, με αφετηρία το βίωμα της ιστορίας μέσα από τη συλλογική μνήμη.

Οι εκδηλώσεις  ξεκινούν στις με την πολυφωνική ορχήστρα Πατρών, ενώ την επόμενη μέρα οι επισκέπτες θα θαυμάσουν τις τοτεμικές μορφές του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη, που αποτελούν προσκύνημα στη θυσία όσων χάθηκαν στα κύματα του Ιονίου, στο Φετιχιέ Τζαμί.

Στην επέτειο  των 400 χρόνων από τον θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco) είναι αφιερωμένο το έτος 2014. Το βίο του «Έλληνα Οδυσσέα» που ξεκινάει από τη βενετοκρατούμενη Κρήτη, πάει στη Βενετία, μετά στη Ρώμη, καταλήγει σε ένα μακρινό μέρος και καταφέρνει να γίνει ο μεγαλύτερος ζωγράφος της Ισπανίας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρεθούν στην Ναύπακτο στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα μέσα από την ομώνυμη ταινία του Γιάννη Σμαραγδή.

Στις 8 Οκτωβρίου διοργανώνεται η ημερίδα «Στον απόηχο της Ναυμαχίας» με σκοπό την προβολή της σχέσης των σημερινών Ναυπακτίων με την ιστορικότητα του τόπου τους και την τέχνη, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής προοπτικής, αλλά και την ανάδειξη τουπώς βιώνουν την ιστορική μνήμη ως σήμερα.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου με τη συναυλία και το gala όπερας της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της NΕΡΙΤ. Στο ενετικό λιμάνι εβδομήντα διακεκριμένοι μουσικοί θα ερμηνεύσουν έργα των: L. V. Βeethoven, J.  Massenet, W. A. Mozart, G.Verdi με σολίστ τον Γιάννη Χριστόπουλο  και Διευθυντή Ορχήστρας τον Νίκο Αθηναίο.

Πρωτότυπη και διαφορετική η φετινή Αναπαράσταση της Ναυμαχίας ζωντανεύει μέσα από τη λογοτεχνική ματιά του Μιγκέλ ντε Θερβάντες το Σάββατο, 11 Οκτωβρίου το βράδυ και ώρα 20.30 στο ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου.

Οι  εορτασμοί ολοκληρώνονται την Κυριακή 12 Οκτωβρίου με την εντυπωσιακή κωδωνοκρουσία, την αρχιερατική λειτουργία και την καθιερωμένη πομπή από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Δημητρίου στο ιστορικό λιμάνι της Ναυπάκτου.