Είχατε ποτέ φανταστεί ότι σε απόσταση μόλις μιας ώρας από την Αθήνα θα συναντούσατε ποτέ τον τόπο όπου κατοικούσαν οι Homo Sapiens; Τρία χιλιόμετρα από τον Αλίαρτο, δίπλα στην εθνική οδό Θήβας- Λιβαδειάς, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει το «Σεϊντί», που στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται ως σπήλαιο, τα αρχαιολογικά ευρήματα του οποίου μαρτυρούν εγκατάσταση στην περιοχή ανθρώπων από την εποχή των παγετώνων.

Στην ουσία πρόκειται για μια βραχοσκεπή με μικρό βάθος, το ασβεστολιθικό πέτρωμα της οποίας, διαβρωμένο από τις χιλιετίες και τα νερά της βροχής, θεωρείται εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Όσοο για τον θόλο του με τις εγχάρακτες αλλοιώσεις, είναι μια επιπλέον όμορφη εικόνα στα μάτια του επισκέπτη που φτάνει ώς εκεί.

Οι ανασκαφές που διενεργήθηκαν στα μέσα του περασμένου αιώνα έφεραν στο φως παλαιολιθικά κατάλοιπα και πλειστοκαινική πανίδα μεγάλων θηλαστικών, ενώ στα κατώτερα στρώματα της βραχοσκεπής λιθοτεχνίες από πυριτόλιθο, ίχνη φωτιάς, οστά και δόντια θηλαστικών, υπολείμματα οστράκων, ακόμη και κατάλοιπα διατροφής των ενοίκων του, ορισμένα από αυτά μάλιστα χρονολογούνται 30.000 πριν.

Απολαύστε τα εντυπωσιακά πλάνα που εξασφάλισε ο youtuber haanity και πραγματοποιήστε ένα νοητό ταξίδι στο χρόνο.