Είναι ένα από τα δύο λιμάνια της Αμοργού και βρίσκεται περίπου στο κέντρο του νησιού, που μοιάζει σαν να το έχει στην αγκαλιά του. Είναι τα Κατάπολα, ο γραφικός οικισμός με τα άσπρα σπιτάκια που πλαισιώνουν τον όρμο και είναι η υπέροχη εικόνα που αντικρίζει ο ταξιδιώτης καθώς το καράβι αρχίζει να φαίνεται στο λιμάνι.

Στα αριστερά στο βόρειο άκρο του λιμανιού προβάλει το Ξυλοκερατίδι με την εκκλησία των Τριών Ιεραρχών, στο κέντρο το Ραχίδι με την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου και δεξιά τα Κατάπολα εκεί όπου βρίσκεται η κεντρική προβλήτα. Τα Κατάπολα είναι ένα  φιλόξενο λιμάνι, που γίνεται καταφύγιο πολλών πλοίων στη φουρτούνα και θεωρείται από ιστορικούς σημαντικός παράγοντας στη μεγάλη ανάπτυξη του νησιού, που ξεκινά από την εποχή του χαλκού. Πριν γίνει απάγκιο, υπήρξε ορμητήριο πειρατών αλλά και βάση των καπεταναίων της Αμοργού, που μετέφεραν με τα σκάφη τους διάφορα προϊόντα.

Ο οικισμός, με την κλασική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός, και αποτελεί το επίνειο της Χώρας Αμοργού, της πρωτεύουσας του νησιού. Πάνω από τα Κατάπολα, στο βουνό Μουντουλιά, βρίσκεται η Μινώα, μία από τις τρεις αρχαίες πόλεις της Αμοργού.