Η Κρήτη για ακόμη μία φορά τα κατάφερε. Αποτελεί όπως αναφέρουν όσοι την επισκέφτηκαν το 2020 ασφαλή υγειονομικό προορισμό αλλά παράλληλα και πόλο έλξης για τη νέα τουριστική περίοδο. Οι τουρίστες δηλώνουν χαρούμενοι που την επέλεξαν και έμειναν ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που απόλαυσαν.

Ο βαθμός ικανοποίησης των ξένων επισκεπτών καταγράφηκε μέσω της ετήσιας έρευνας του παρατηρητηρίου τουρισμού Δυτικής Κρήτης που διενεργήθηκε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στο αεροδρόμιο Χανίων.

Περίπου δύο στους τρεις αλλοδαπούς επισκέπτες σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα υγειονομικά μέτρα που εφαρμόστηκαν στους χώρους εστίασης, ενώ πάνω από οκτώ στους δέκα αλλοδαπούς τουρίστες έμειναν ικανοποιημένοι από την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που εφαρμόστηκαν στους χώρους φιλοξενίας.

Σχετικά με την υγειονομική ασφάλεια του προορισμού, ένας στους τέσσερις αλλοδαπούς τουρίστες δήλωσε σε απόλυτο βαθμό ότι θα επισκεπτόταν την Κρήτη, ανεξαρτήτως κρουσμάτων COVID-19, ενώ περίπου ένας στους πέντε από τους αλλοδαπούς επισκέπτες επέλεξε αποκλειστικά την Κρήτη επειδή καταγράφει πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων.

Συνολικά, η μέση βαθμολογία σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10 αναφορικά με τη πρόθεση επισκεψιμότητας στην Κρήτη είναι κάπου στη μέση, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι αλλοδαποί επισκέπτες ναι μεν έχουν εκ των προτέρων αποφασίσει για τον τελικό τους προορισμό, αλλά λαμβάνουν και σοβαρά υπόψη τους και τον χαμηλό αριθμό των κρουσμάτων COVID-19 στην περιοχή.

Από ποιες χώρες είναι οι τουρίστες που προτίμησαν το 2020 το νησί

Στην έρευνα καταγράφονται και τα στοιχεία της Fraport Greece για το έτος 2020. Όπως αυτά δείχνουν άλλαξε και ο « χάρτης» των επισκεπτών στη δυτική Κρήτη, αφού μόλις ένας στους πέντε αλλοδαπούς επισκέπτες ήταν Σκανδιναβός, ενώ οι μισοί αλλοδαποί τουρίστες προερχόταν από μόλις τρία μη Σκανδιναβικά κράτη όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία, Πολωνία και Γερμανία, με τους Βρετανούς να συνεχίζουν να παραμένουν στην πρώτη θέση, όπως και την προηγούμενη περίοδο, με ποσοστό 20%, ενώ Γερμανοί και Πολωνοί καταλαμβάνουν τη δεύτερη και τρίτη θέση επί των συνολικών αφίξεων με ποσοστά 15% και 14,5%, αντίστοιχα.

Αυξήθηκαν οι νεότεροι τουρίστες

Κατά το 2020, σε σχέση με το 2019, καταγράφηκε αύξηση του ποσοστού των τουριστών νεαρής ηλικίας έως 34 ετών, των ιδιωτικών υπαλλήλων και των φοιτητών, πρώτη επιλογή διαμονής ήταν η πόλη των Χανίων ενώ αύξηση παρουσίασαν και τα ποσοστά διαμονής στην περιοχή της Κισσάμου.

Αντίθετα, μεγάλη πτώση καταγράφηκε στις περιοχές της Αγίας Μαρίνας και του Πλατανιά που αποδίδεται στο μη άνοιγμα λόγω της πανδημίας ξενοδοχειακών μονάδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας ο μέσος όρος των διακοπών ήταν 9 διανυκτερεύσεις, ενώ σχετικά με την επιλογή καταλύματος μεγάλη ζήτηση παρουσίασαν οι ενοικιαζόμενες βίλες, αυξήθηκε το ποσοστό όσων επέλεξαν ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, ενώ σε σχέση πάντα με το 2019 μειώθηκε το ποσοστό όσων επέλεξαν ξενοδοχεία.

Σχετικά με τη χρήση μέσων μεταφοράς, όπως είναι τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, λεωφορεία (τουριστικά και μη), ταξί και ποδήλατα, παρατηρείται ότι οι αλλοδαποί τουρίστες τα χρησιμοποίησαν εμφανώς λιγότερες φορές σε σχέση με την περυσινή χρονιά.

Όσον αφορά τις επισκέψεις τους σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς, την πρωτιά έχει η παραλία του Ελαφονησίου, όπου περίπου ένας στους τρεις τουρίστες την επισκέφθηκαν. Ακολουθούν η παραλία του Μπάλου και των Φαλασάρνων, όπου επίσης καταγράφονται πολύ υψηλότερα ποσοστά συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο.

Σχεδόν ένας στους τέσσερις αλλοδαπούς επισκέπτες προτίμησαν επισκέψεις σε μοναστήρια και εκκλησίες, ποσοστό όμως χαμηλότερο από την προηγούμενη χρονιά, όπου ένας στους τρεις τα είχαν επισκεφθεί. Αναφορικά με τα μουσεία, παρατηρήθηκε επίσης μείωση στις επισκέψεις αλλοδαπών ελαφρώς αυξημένο είναι το ποσοστό αυτών που επισκέφθηκαν το φαράγγι της Σαμαριάς, ενώ αντίθετα ελαφρώς μειωμένα είναι τα ποσοστά των τουριστών που επισκέφθηκαν αρχαιολογικούς χώρους, όπως της Κνωσού, Φαιστού, Αρχαία Απτέρας και Ελεύθερνας.

Ικανοποιημένοι για τις προσφερόμενος υπηρεσίες και την αίσθηση ασφάλειας οι επισκέπτες

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αταγράφηκαν πολύ υψηλά ποσοστά ικανοποίησης για τις προσφερόμενες υπηρεσίες και για την αίσθηση ασφάλειας , ενώ οι περισσότερες αρνητικές απαντήσεις αφορούν την κατάσταση κυρίως των οδικών υποδομών.

Όσον αφορά το σύνολο των δαπανών των αλλοδαπών τουριστών κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, αν εξαιρέσουμε το αεροπορικό κόστος και κόστος καταλύματος, παρατηρείται μια αύξηση των δαπανών που πραγματοποίησαν οι αλλοδαποί τουρίστες που διέμειναν στη Δυτική Κρήτη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, φτάνοντας να δαπανούν από 700 έως 750 ευρώ ανά ταξίδι.

Πάνω από τους μισούς αλλοδαπούς τουρίστες αγόρασαν ελαιόλαδο και ακολουθούν τα τοπικά τυριά, κρασί φρέσκος χυμός πορτοκαλιού , μέλι και λαχανικά.

Ένας στους τρεις επισκέπτες προέβη σε αγορά αρωματικών/φαρμακευτικών φυτών, σχεδόν τρεις στους δέκα τουρίστες αγόρασαν τσικουδιά και ένας στους πέντε επισκέπτες προέβη σε αγορά παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων.

Η έρευνα και ανάλυση υλοποιήθηκε από το Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης και συντονίστηκε από το τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του ΜΑΙΧ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Α.Σ.Τ.Ε.Κ., την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Χανίων.

Στο Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης, το οποίο λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία με πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων συμμετέχουν επίσης, το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης και το Επιμελητήριο Χανίων. Για την ανάλυση της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Χανίων έχουν συμπεριληφθεί 1.600 έγκυρα ερωτηματολόγια για την τουριστική περίοδο του 2020, μεταφρασμένα σε διάφορες γλώσσες από ερευνητές του ΜΑΙΧ. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης. Για τη διεξαγωγή της υπήρχε συνεχής υποστήριξη από τη Fraport-Greece και το προσωπικό του Αερολιμένα Χανίων.

TAGS