Ένας από τους πιο ευλογημένους τόπους της Ελλάδας, η Κρήτη είναι γεμάτη με απίστευτες ομορφιές που μαγεύουν τον επισκέπτη της. Υπέροχες παραλίες, επιβλητικοί ορεινοί όγκοι και κάποια από τα πιο γραφικά και όμορφα χωριά ολόκληρης της χώρας, την συγκαταλέγουν ανάμεσα στους πιο αγαπητούς προορσιμούς παγκοσμίως.

Όπως και τα τρία χωριά- έκπληξη που ακολουθούν και αποδεικνύουν πως οι ομορφιές της είνα πραγματικά ανεξάντλητες.

Κράσι

Το Κράσι συναντάται στο νομό Ηρακλείου, στο δρόμο για το Οροπέδιο Λασιθίου, σε απόσταση περίπου 46 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού. Αυτό για το οποίο φημίζεται το χωριό είναι ο αιωνόβιος πλάτανος που σύμφωνα με τους κατοίκους του χωριού μετρά περίπου 1.800- 2.000 χρόνια ζωής, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης, με την περιφέρειά του να μετρά περισσότερα από 14 μέτρα.

Ένα άλλο στοιχείο που χαρακτηρίζει, επίσης, το χωριό είναι η πηγή με τα άφθονα νερά γνωστή και ως «Μεγάλη Βρύση», στο ψηλότερο σημείο του. Πρόκειται για ένα από τα πιο άρτια συγκροτήματα ύδρευσης στην Κρήτη, ενώ σύμφωνα με την αναγραφόμενη πινακίδα τους κατασκευάστηκαν το 1890.

Καπετανιανά

Αγαπημένος προορισμός του Θάνου Μικρούτσικου, τα Καπετανιανά είναι χτισμένα σε ένα φυσικό «μπαλκόνι» σε υψόμετρο 750 μέτρων στα Αστερούσια Όρη, σε απόσταση περίπου 70 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου.

Λιγοστοί οι κάτοικοι του χωριού, που ξεχωρίζουν για την αυθεντία και την απλόχερη φιλοξενία τους, όμορφες και γραφικές κρητικές εικόνες, καθώς και θέα στον ορίζοντα του Λιβυκού Πελάγους στα όσα κάνουν τον ταξιδιώτη που θα βρεθεί πρώτη φορά εδώ να τα επιλέξει ξανά και ξανά. Το χωριό αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της φύσης και των δραστηριοτήτων σε αυτή, όπως πεζοπορία, αναρρίχηση και ποδήλατο βουνού.

Καστέλλι Φουρνής

Ένα από τα πιο άγνωστα χωριά της Κρήτης, συναντάται στην περιοχή του Επάνω Μεραμπέλλου, στο νομό Λασιθίου, σε απόσταση 16 χλμ. περίπου από την πόλη του Αγίου Νικολάου. Ο λόγος για το μικρό και γραφικό Καστέλλι Φουρνής, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο παλιά χωριά του νησιού, με την ύπαρξή του να αναφέρεται ακόμη από το 1400 μ.Χ. περίπου.

Αυτό που σίγουρα θα εντυπωσιάσει τον επισκέπτη του χωριού η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των κτιρίων του με έντονα τα ενετικά στοιχεία, που φέρνει στο νου εικόνες από την μαγευτική Βενετία -έστω χωρίς το υδάτινο στοιχείο. Γραφικά σοκάκια γεμάτα με κτίρια- αρχιτεκτονικά διαμάντια, κατάφυτες και πολύχρωμες αυλές, φιλόξενοι κάτοικοι και αργοί, νωχελικοί ρυθμοί στα βασικά χαρακτηριστικά του χωριού.