Με φουτουριστικό design και ιλιγγιώδεις ταχύτητες που κόβουν την ανάσα, τα τρένα στην Ιαπωνία έχουν πάει ένα βήμα παραπέρα την ταξιδιωτική εμπειρία με αυτά.

Κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει και το ολοκαίνουριο Seibu 001, σε σχέδια της βραβευμένης με Pritzker αρχιτέκτονα Kazuyo Sejima.

Γνωστό και ως Laview (L από το Luxury Living, A από την ταχύτητα του βέλους, View για την θέα μέσα από τα μεγάλα παράθυρα) έχει κερδίσει ήδη τις εντυπώσεις του κοινού από τον περασμένο Μάρτιο όποτε και ξεκίνησε τα δρομολόγιά του στο Τόκιο.

Σκοπός της δημιουργίας του τρένου, όπως εξηγεί η αρχιτέκτονας, ήταν η κατασκευή ενός έργου που δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά, καθώς και ενός μεταφορικού μέσου που θα δίνει την εντύπωση στους επιβάτες ότι βρίσκονται στο σαλόνι του σπιτιού τους, προκειμένου να τους προσφέρει μια χαλαρή και απολαυστική ταξιδιωτική εμπειρία.

Σχεδιαστικά, στην εξωτερική του όψη χρησιμοποιήθηκε χρώμα από αλουμίνιο ειδικά διαμορφωμένο για το Laview, έτσι ώστε να υπάρχει μια ομοιομορφία με το τοπίο της πόλης γενικότερα.

Εσωτερικά, η αίσθηση που δημιουργείται από τα μεγάλα παράθυρα και την απρόσκοπτη θέα που προσφέρουν ότι ο επιβάτης βρίσκεται στο σαλόνι του σπιτιού του, μετατρέπει το ταξίδι με τρένο σε μοναδική εμπειρία.

Βαγόνια με λευκούς τοίχους, καθίσματα σε ζεστό κίτρινο χρώμα με ρυθμιζόμενο στήριγμα κεφαλής και ατομικό τραπεζάκι, απαλός φωτισμός που προσαρμόζεται κατά την διάρκεια της ημέρας και καμπύλες γραμμές που δημιουργούν μια πιο χαλαρή διάθεση στα χαρακτηριστικά το τρένου που το κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα της κατηγορίας του.

Φωτογραφίες: Kazuyo Sejima & Assciates/ Seibu Railway