Αρκετά τα νέα από το στρατόπεδο της Sony κυρίως για το PS4, αλλά και για το PS3.

Καταρχάς, υπάρχει η διαβεβαίωση, από πλευράς του αρχιτέκτονα Mark Cerny, ότι το install των παιχνιδιών στο PS4 θα διαρκεί ελάχιστα, σε σύγκριση και με το PS3. Ο χρόνος θα διαφέρει ανάλογα με τον τίτλο, προφανώς, αλλά ο Cerny έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όσον αφορά το δικό του παιχνίδι, το Knack: καθίσταται playable μόλις σε 10 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που θα εισάγετε το δισκάκι στο tray. Κι αυτό είναι μάλλον εντυπωσιακό, όταν το συνολικό μέγεθος του Knack προσεγγίζει τα 37GB.

Πώς και γιατί συμβαίνει αυτό; Να σημειώσουμε αρχικά ότι το install στα δισκάκια του PS4 είναι υποχρεωτικό (όπως και στο Xbox One), μιας και η ανάγνωση δεδομένων από τον σκληρό δίσκο είναι απείρως ταχύτερη σε σύγκριση με την ίδια διαδικασία από το Blu-ray. Το γρήγορο, ή αν θέλετε το άμεσο του πράγματος, προκύπτει από το γεγονός ότι το PS4 μπορεί να στριμάρει δεδομένα από το δισκάκι στον σκληρό δίσκο κατά τη διάρκεια του gameplay.

Δεν θα είναι όλα τα games τόσο γρήγορα όσο το Knack, π.χ. η ίδια διαδικασία στο Killzone: Shadow Fall προσεγγίζει τα 3 λεπτά, πάντως η διαφορά σε σχέση με το σήμερα, είναι εμφανής.

Τέλος, ο Cerny τόνισε ότι οι παίκτες θα είναι σε θέση να σβήνουν χειροκίνητα τα δεδομένα ενός παιχνιδιού, με σκοπό να ελευθερώσουν χώρο στο σκληρό για νέα installs. Αρχικά, εξετάστηκε μια περίπτωση από τη Sony να γίνεται αυτόματο delete σε data παιχνιδιών που έχετε καιρό να παίξετε, αλλά τελικά δεν υιοθετήθηκε.

Σε μια άλλη είδηση, η Sony ανανέωσε τους όρους χρήσης, με την εταιρεία να παραδέχεται ότι είναι σε θέση να καταγράψει την κίνηση των παικτών στο PSN, όπως γραπτά μηνύματα, συνομιλίες και περιεχόμενο των χρηστών (UGM, User Generated Content). Παρόλα αυτά, η εταιρεία δηλώνει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει και να καταγράψει τα πάντα. Αντίθετα, θα παρεμβαίνει όπου το θεωρεί σκόπιμο, για παράδειγμα αν υπάρχει αρνητική αναφορά από διάφορους χρήστες. Επιπλέον, διατηρεί το δικαίωμα να διαγράψει χωρίς προειδοποίηση περιεχόμενο το οποίο δεν συνάδει με τους όρους χρήσης.

Είναι μάλλον βέβαιο ότι αρκετοί δεν θα δουν με καλό μάτι την ανακοίνωση αυτή, στα πλαίσια της γενικότερης ελευθερίας του διαδικτύου που πλήττεται. Από την άλλη, η Sony δηλώνει ότι χρησιμοποιεί το μέτρο για την τήρηση της νομιμότητας και την προστασία δικαιωμάτων, χρηστών και εργαζομένων. Και, φυσικά, υπάρχει πάντα η άποψη που λέει ότι καλύτερα να γίνεται όλο αυτό στα φανερά παρά στα κρυφά. Όπως και να ‘χει, κάθε μέτρο, κρίνεται από τον τρόπο χρήσης του και απομένει να δούμε αν θα γίνει σωστά ή λανθασμένα.

Στην εν λόγω ανανέωση των όρων χρήσης, υπήρχε και μια παρανόηση, μιας και αναφερόταν ότι τα δισκάκια που αγοράζετε, για την ακρίβεια το περιεχόμενο, αποτελούν ιδιοκτησία της Sony, όχι δική σας. Έτσι, άρχισαν πάλι τα όργανα περί μεταχειρισμένων, μόνο που οι ίδιοι όροι έχουν εμφανιστεί και παλιότερα σε PS3 και PS Vita, όπου όλοι ξέρουμε ότι η παραχώρηση και η μεταπώληση δίσκων επιτρέπεται.

Όπως και να ‘χει, η εταιρεία διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι δεν αλλάζει τίποτα στην πολιτική της πάνω σε αυτό, ενώ το ίδιο έκανε και ο Yoshida μέσω Twitter για να τηρηθούν οι παραδόσεις.

Πηγή: thegang.gr