Ψηφιακή ταυτότητα, το ηλεκτρονικό πορτοφόλι του μέλλοντος

Τέλος το χάος με τους κωδικούς πρόσβασης


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
11:17
23/02/2019
Ψηφιακή ταυτότητα, το ηλεκτρονικό πορτοφόλι του μέλλοντος
10
loading

Έδαφος κερδίζει σε καθημερινή φάση η ψηφιακή ταυτότητα, το ηλεκτρονικό πορτοφόλι του μέλλοντος, που μοιάζει με ένα θησαυροφυλάκιο δεδομένων.

Όπως γράφει η Die Welt, στη Γερμανία η πλατφόρμα Verimi προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να διαχειρίζονται την ψηφιακή τους ταυτότητα. Πώς λειτουργεί; Πρέπει να επιβεβαιώσετε τα δεδομένα της ταυτότητάς σας στην πλατφόρμα, για παράδειγμα με τη διαδικασία αναγνώρισης βίντεο.

Στη συνέχεια, η επαληθευμένη ταυτότητα κατατίθεται με ασφάλεια σε ένα Θησαυροφυλάκιο δεδομένων. «Έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά, χωρίς να χρειάζεται να ταυτοποιηθείς ξανά», εξηγεί ο Τόρστεν Ζόνταγκ, διευθύνων σύμβουλος της Verimi. Επιπλέον, λόγω των υψηλών προδιαγραφών ασφάλειας και προστασίας δεδομένων, τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν παντού, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων αρχών, των ασφαλιστικών εταιρειών ή των τραπεζών.

Ωστόσο δεν λείπουν και οι κίνδυνοι, λένε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, Έλληνες ερευνητές. «Ο χρήστης πρέπει να συμφωνήσει ρητά για την αντίστοιχη χρήση. Χωρίς αποδεδειγμένη συγκατάθεση, δεν υπάρχουν δεδομένα».

Όπως γράφει η Die Welt,στη Γερμανία, ο χρήστης επιτρέπει στη Verimi να κάνει έναν αυστηρό έλεγχο ταυτότητας. Κάθε χρήστης έχει φυσικά τον ατομικό έλεγχο για το τι μπορεί να γίνει με τα δεδομένα του.

Το πρώτο πλεονέκτημα μιας ψηφιακής ταυτότητας είναι προφανές: δεν υπάρχει πλέον χάος με τους κωδικούς πρόσβασης. Οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να πρέπει να θυμούνται έως και 15 κωδικούς πρόσβασης, σύμφωνα με έρευνες. Και όπως λέει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας Πληροφοριών (BSI), κάθε κωδικός για να είναι ασφαλής θα πρέπει να έχει τουλάχιστον οκτώ χαρακτήρες να περιλαμβάνει πεζά και κεφαλαία γράμματα, αριθμούς και ειδικούς χαρακτήρες. Οι χρήστες της πλατφόρμας Verimi το μόνο που χρειάζονται είναι ένας κωδικός πρόσβασης για τον έλεγχο ταυτότητας σε ιστότοπους.

Παραδείγματα

Χειμώνας του 2028. Στη διάρκεια μιας εξόρμησης στον Παρνασσό για σκι πηγαίνετε στην εταιρεία που πουλάει τον απαραίτητο εξοπλισμό και λέτε δυνατά στο κινητό σας τηλέφωνο: «Μεταφορά σάρωσης ποδιών». Στη συνέχεια, το κινητό στέλνει τα 3-D δεδομένα των ποδιών σας στον πωλητή, ο οποίος επιστρέφει λίγο αργότερα με ένα τέλειο ζευγάρι μπότες. Δίνετε στο κινητό σας την εντολή «Πληρωμή εντάξει» και φεύγετε. Η πληρωμή με μετρητά ή την πιστωτική σας κάρτα είναι περιττή. Με το «έξυπνο τηλέφωνο» το οφειλόμενο ποσό έχει ήδη αφαιρεθεί από το λογαριασμό σας, λένε στο ΑΠΕ ΜΠΕ Έλληνες πανεπιστημιακοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας του μέλλοντος.

Επόμενη κίνηση: «Θέλετε να αποκτήσετε ασφάλεια ατυχήματος για τις επόμενες δώδεκα ώρες». Σε ένα ψηφιακό ΑΤΜ λέτε το όνομά σας. Δευτερόλεπτα αργότερα, το ΑΤΜ αναγνωρίζει τη φωνή σας και ολοκληρώνει την ασφάλεια, χωρίς να χρειάζεται να βγάλετε τα γάντια του σκι.

«Μήπως πρόκειται για ένα τρελό μελλοντικό όραμα»; Το ΑΠΕ ΜΠΕ έθεσε το ερώτημα. «Καθόλου. Πολλές από τις περιγραφόμενες διαδικασίες είναι θεωρητικά δυνατές σήμερα. Θα χρειαζόταν όμως ένα πράγμα: μια ψηφιακή ταυτότητα. Ένα πορτοφόλι, σε ηλεκτρονική μορφή. Έτσι, θα μπορούσαμε να αποδείξουμε την ταυτότητά μας» λένε οι ίδιες πηγές.

Το αυτοκίνητο ως «κινούμενο πορτοφόλι»

Είναι σαφές ότι μια ψηφιακή ταυτότητα θα διευκόλυνε ποικιλότροπα την καθημερινή ζωή. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, για παράδειγμα, αναπτύσσουν ήδη νέα ψηφιακά οράματα. «Το όχημα θα σας αναγνωρίζει με βάση τα βιομετρικά χαρακτηριστικά», λέει ο δρ.Στέφαν Ιμε, Διευθυντής Ψηφιακών Υπηρεσιών στην Volkswagen.

«Μόλις το αυτοκίνητο ξέρει ποιος είναι στη θέση του οδηγού, θα παρέχει εντελώς νέες υπηρεσίες: το όχημα μπορεί να έχει απευθείας πρόσβαση στο ημερολόγιο του χρήστη και να προγραμματίζει τις διαδρομές από μόνο του. Και όχι μόνο: Εάν ο υπολογιστής του αυτοκινήτου διαπιστώσει ότι είναι μεσημέρι, θα μπορούσε να προτείνει μια στάση στο εστιατόριο», λέει ο δρ. Ιμε.

Το αυτοκίνητο του αύριο μπορεί επίσης να λειτουργεί ως «κινούμενο πορτοφόλι» κατόπιν αιτήματος. Το αυτοκίνητο του αύριο θα πληρώνει για το χάρμπουργκερ στο εστιατόριο γρήγορου φαγητού, το τέλος στάθμευσης στο μηχάνημα αυτόματης πώλησης και θα χρεώνει τον λογαριασμό του οδηγού όταν βάζει καύσιμα ή αέριο, προσθέτει ο Διευθυντής Ψηφιακών Υπηρεσιών της Volkswagen.

Φυσικά, αν το όχημα γνωρίζει την ψηφιακή ταυτότητα του χρήστη, μπορεί επίσης να προσαρμόσει το πρόγραμμα ψυχαγωγίας. Για παράδειγμα, όταν ο οδηγός εισέλθει στο αυτοκίνητο, η αγαπημένη playlist του θα τρέξει αυτόματα.

Η ψηφιακή ταυτότητα χρήσιμη και για τα θέματα υγείας

Οι ειδικοί είναι σίγουροι ότι η ψηφιακή ταυτότητα θα είναι, μακροπρόθεσμα, πολύ περισσότερο χρήσιμη και για τα θέματα υγείας. «Το ψηφιακό αρχείο υγείας θα είναι επίσης μέρος αυτής», λέει ο Μπερτ Αμριτς, καθηγητής στο Ινστιτούτο Hasso Plattner στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ. Αυτό θα σήμαινε ότι ο ασθενής μπορεί εύκολα να δώσει οποιεσδήποτε ιατρικές ή νοσοκομειακές πληροφορίες σχετικά με τα ιατρικά του δεδομένα. «Οι άνθρωποι θα μπορούν να έχουν τα δεδομένα τους, φυσικά ανώνυμα, προσβάσιμα στην έρευνα», λέει ο Αμριτς. Οι επιστήμονες, με τη σειρά τους, θα μπορούν να αναλύσουν τα βουνά των δεδομένων και να αναζητούν λύσεις: Τι προκάλεσε μια ασθένεια; Ποιες θεραπείες πραγματικά δούλεψαν; Υπήρξαν εσφαλμένες διαγνώσεις;

Θα ήταν πιθανό ακόμη και το γονιδίωμα ενός ανθρώπου να περιέχεται στην ψηφιακή ταυτότητα. Όπως πληροφορείται το ΑΠΕ- ΜΠΕ, ήδη σε ορισμένα αμερικανικά πανεπιστήμια, οι πρωτοετείς φοιτητές λαμβάνουν αυτόματα ένα ψηφιακό αντίγραφο του γονιδιακού χάρτη τους - έτσι ώστε να μπορούν να το αναλύσουν οι ίδιοι.

«Μακροπρόθεσμα, τα δεδομένα αυτά θα χρησιμοποιηθούν περισσότερο στην ιατρική», εκτιμά ο Αμριτς. Αμερικανοί ερευνητές λένε μάλιστα ότι στο μέλλον, κάθε άτομο στο smartphone του θα έχει ένα ρολόι που θα δείχνει την υπολειπόμενη διάρκεια ζωής του. Αν αθλείται θα μπορεί να δει αμέσως πόσο χρόνο ζωής κερδίζει, αν τρώει ανθυγιεινό φαγητό ή ζει σε αγχωτικό περιβάλλον, πόσο μειώνεται το προσδόκιμο ζωής του.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar Μόνο που τα διάβασα

  Ένιωσα σαν να είμαι σε κελί φυλακής.Το αυτοκίνητο θα πληρώνει , θα παιζει από μόνο του μουσική..εγώ τι θα κάνω; Διακοσμητικό θα είμαι;Ρε ουστ από εδώ.Και όποιος είπε για το Άγιο Όρος , δεν έχει ιδέα τι γίνεται εκεί!!

 2. avatar ppbill

  Οσο πάει η σκλαβιά θα εξελίσσεται...

 3. avatar ασπρος μπεμπαντας2

  Θα φακελωθουμε ολοι σα προβατα....Ερχονται δυσκολα χρονια.

  1. avatar Greytemples

   Εχεις ΑΔΤ, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Αριθμο Διαβατηριου, Αριθμο διπλωματος, Αριθμο πλαισιου και αριθμο κυκλοφοριας, Αριθμο Λογαριασμου και Αριθμο Πιστωτικης Καρτας... Το κινητο σου ξερει ανα πασα στιγμη που βρισκεσαι και ο provider σου ξερει επακριβως σε ποιες σελιδες μπαινεις και απο που... ΤΩΡΑ θα φακελλωθεις? Εισαι (ειμαστε) φακελλωμενοι εδω και 10ετιες... τουλαχιστον τωρα θα ειναι ολα σε ενα.. Η τεχνολογια απλα θα αλλαξει, οχι το αποτελεσμα.

   1. avatar Techmaniac

    Συμφωνώ φίλε μου, εδώ και χρόνια είμαστε όλοι φακελομενοι απλά κάποιοι ίσως δεν το γνωρίζουν ή δεν θέλουν να το γνωρίσουν. Προσωπικά γουστάρω να βελτιώνεται η ζωή μου με ότι καινοτομία μπορεί να περάσει σε αυτή δεν με ενοχλεί καθόλου. Αν είσαι σωστός δεν έχεις να γίνεις τίποτα.

   2. avatar @Greytemples

    Το πρόβλημα είναι ότι όταν χακάρουν το σύστημα, θα έχουν όλα όσα αναφέρεις συγκεντρωμένα στο πιάτο.

 4. avatar Σε όποιον δεν αρέσει…

  ....υπάρχει και το άγιο όρος.

 5. avatar nasoulis

  ένας ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ μεγάλος αδερφός δηλαδή θα παρακολουθεί κάθε δευτερόλεπτο της ζωής μας. Ιδιωτικότητα τέλος, είμαστε στο έλεος του κάθε εν δυνάμει δικτατορίσκου (τύπου Μαδούρο ή Τσίπρα ένα πράμα...). Να μου λείπει το βύσσινο!

  1. avatar Αχαασξδ

   Το προβλημα δηλαδη ειναι να θυμασαι μερικους κωδικους? Ααχαχχα ελεος με την βλακεια...εαν δεν θυμασαι ξρατα τους γραμμενους .......πυρηνικη φυσικη ειναι...βουρ για ελεγχο των παντων και ρομποτοποιηση...γεαααααα

  2. avatar πάτα το μηδέν

   ΝΑΤΟ λέγεται και ο Τραμπ στέλνει συγχαρητήρια σε Τσίπρα και Ζαεφ για την συμφωνία που έγινε για να μπει στο ΝΑΤΟ, η Βενεζουέλα είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε απόθεμα πετρελαίου, δες τώρα αυτό που λες στο τέλος "Να μου λείπει το βύσσινο!" πως δεν ισχύει και τους ακολουθείς σε αυτό που θέλουν. Δες το παράδειγμα της Υεμένης και αν σου πέφτει μακρινή δες το παράδειγμα της Ισπανίας ή της Γαλλίας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει