Η Ρωσία αποσυνδέεται από το διαδίκτυο

Γιατί προχωράει η χώρα σε μία τέτοια κίνηση


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑINTERNET
9:32
12/02/2019
Η Ρωσία αποσυνδέεται από το διαδίκτυο
8
loading

Να αποσυνδεθεί από το παγκόσμιο διαδίκτυο σχεδιάζει η Ρωσία, κάτι που πρόκειται να συμβεί πριν την 1η Απριλίου, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί ακόμα ακριβής ημερομηνία.

Η κίνηση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο δοκιμής της κυβερνοάμυνας της χώρας έναντι κυβερνοεπίθεσης. Ήδη προωθήθηκε στη ρωσική Βουλή ένα προσχέδιο νόμου που προωθεί τις αναγκαίες τεχνολογικές αλλαγές, ώστε η Ρωσία να μπορεί να λειτουργήσει τελείως ανεξάρτητα το διαδίκτυό της από τις παγκόσμιες διαδικτυακές υποδομές, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το BBC.

Ο νόμος με την ονομασία «Εθνικό Πρόγραμμα Ψηφιακής Οικονομίας», μεταξύ άλλων, ζητά από τους εγχώριους παρόχους πρόσβασης στο ίντερνετ, να διασφαλίσουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν αποκομμένα, σε περίπτωση έξωθεν κυβερνοεπίθεσης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα δεδομένα που κυκλοφορούν στο ρωσικό διαδίκτυο, θα παραμένουν αποκλειστικά εντός της χώρας, αντί να δρομολογούνται μέσω ξένων διαδικτυακών κόμβων και δικτύων.

Οι ρωσικοί πάροχοι συναινούν σε γενικές γραμμές, αν και έχουν διαφωνίες για το πώς θα πρέπει να υλοποιηθεί το σχέδιο, φοβούμενοι ότι το τεστ μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση στην κίνηση δεδομένων στο ρωσικό διαδίκτυο.

Πάντως η ρωσική κυβέρνηση θα τους βοηθήσει οικονομικά προκειμένου να επιφέρουν τις αλλαγές στις δικτυακές και άλλες τεχνικές υποδομές τους.

Η Ρωσία θα πρέπει, επίσης, να δημιουργήσει το δικό της σύστημα ονοματοδοσίας για τα δίκτυα υπολογιστών που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο IP (Domain Name System ή DNS).

Το ΝΑΤΟ και ορισμένες χώρες έχουν κατά καιρούς απειλήσει ότι θα προωθήσουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας σε αντίποινα για τις κυβερνοεπιθέσεις και τις άλλες online παρεμβάσεις που η χώρα κατηγορείται ότι κάνει (η ίδια το αρνείται).

Η ανύψωση εθνικών φραγμών στο παγκόσμιο ίντερνετ μπορεί να έχει διπλή λειτουργία: αφενός να εμποδίσει την κακόβουλη και ανεπιθύμητη μαζική διείσδυση στο εσωτερικό της χώρας σε περίπτωση κρίσης, αφετέρου να ελέγξει σε ποιές online πληροφορίες από άλλες χώρες μπορούν να έχουν πρόσβαση οι πολίτες της ίδιας της χώρας.

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πιθανό ότι η ρωσική κυβέρνηση, πέρα από την κυβερνοάμυνα, έχει ως απώτερο στόχο να δημιουργήσει ένα σύστημα ευρείας online λογοκρισίας, αντίστοιχο με αυτό που έχει ήδη στήσει η Κίνα. Οι Κινέζοι χρήστες δεν μπορούν να συνδεθούν με ιστοσελίδες, τις οποίες η κινεζική κυβέρνηση θεωρεί επικίνδυνες, ανατρεπτικές ή αντικοινωνικές.

Πέρα από τη σκόπιμη αποκοπή, κάποια χώρα είναι δυνατό να αποκοπεί από το παγκόσμιο διαδίκτυο και χωρίς τη βούλησή της. Αυτό συνέβη π.χ. στη Μαυριτανία για δύο μέρες το 2018, όταν κόπηκε - πιθανώς από αλιευτική τράτα- το υποθαλάσσιο καλώδιο που τη συνέδεε με το διεθνές Ίντερνετ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Κωστίκας

  Με λίγα λόγια δεν θα μπορεί να τους χακάρει κανείς αλλά εκείνοι να χακάρουν τους πάντες. Κλασική Ρωσία.

  1. avatar Γιωρίκας

   Πόσο Κωστίκας!

  2. avatar Stateless

   Και πως γίνεται offline να χακαρεις ρε μάστορα?
   Άμα είσαι On-line είσαι εκτεθειμένος ότι και να κάνεις.

   1. avatar Με stand-off

    υπολογιστή/ές χαζούλιακα.

    1. avatar Stateless

     Ε? Καλά εσύ είσαι πυροβολημένη!

  3. avatar Stateless

   Ενα κακόβουλο update της Microsoft ένα του Android και ένα της Apple και τους γυρνάς πίσω στη δεκαετία του 80.

 2. avatar Ξεφτυλίδης

  Τι σχέση έχει το "να έχουν την δυαντότητα να το κάνουν σε περίπτωση" ρε μην σας χαρακτηρίσω που λέγεστε και δημοσιογράφοι με το η "Ρωσία αποσυνδέεται απο το διαδίκτυο"??? €1 να έδινε, ο κάθε τυχάρπαστος, πρόστιμο για κάθε παραπλανιτικό τίτλο ή είδηση που στην ουσία είναι διαφήμιση θα είχε σωθεί η χώρα προπολού..

 3. avatar spk

  η ελλαδα θα το κανει.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει