Μόνο εύκολο έργο δεν είχε η εθνική Ελλάδας για πρόκριση στην τελική φάση του Μουντιάλ 2018, έπειτα από την ήττα με 4-1 στο Ζάγκρεμπ από την Κροατία. Οι παίκτες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος έδειξαν μια εντελώς διαφορετική εικόνα σε σχέση με το παιχνίδι στο «Μάξιμιρ», έβγαλαν διάθεση, πάθος και απέφυγαν τα λάθη, αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν την ολική ανατροπή στον επαναληπτικό του Καραϊσκάκη. Με το γκολ να είναι δύσκολο, το συγκρότημα του Μίκαελ Σκίμπε έμεινε στο 0-0 στο επαναληπτικό παιχνίδι των μπαράζ, ωστόσο έδωσε χαμόγελα στους Έλληνες ότι μπορεί να καταφέρει καλύτερα πράγματα στα προκριματικά του Euro 2020. Το «Ελλάς, Ελλάς» στο τέλος της αναμέτρησης και η αποθέωση για τους «γαλανόλευκους» είναι ενδεικτικό των συναισθημάτων που άφησε η εμφάνιση με τους Κροάτες.

Έξι αλλαγές στο αρχικό σχήμα ο Σκίμπε

Σίγουρα αναμένονταν αλλαγές από τον Σκίμπε στο βασικό σχήμα της Εθνικής, αλλά ο Γερμανός τεχνικός προχώρησε σε πολλές. Μέσα σε τρεις μέρες η Ελλάδα άλλαξε έξι παίκτες στην 11αδα της αλλά και το σχήμα της. Ο Σκίμπε πήγε σ’ ένα 4-1-4-1 με τους Ταχτσίδη, Ζέκα να παίζουν μπροστά από τον Τζιόλη και τους Λάζαρο, Μπακασέτα να παίζουν στις πτέρυγες. Πλάνο που δεν του βγήκε ποτέ. Και γιατί ο Μπακασέτας δεν μπήκε ποτέ στο ματς, αλλά ούτε και ο Ταχτσίδης βοήθησε στο δημιουργικό κομμάτι. Οι Κροάτες με μοναδική αλλαγή τον Μάντζουκιτς στην 11αδα έδωσαν μέτρα και κατοχή στο πρώτο τέταρτο στην Εθνική, αλλά οι διεθνείς μας δε τον εκμεταλλεύτηκαν. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα κέρδισε κάποιες στημένες φάσεις, δεν είχε τον Φορτούνη για καλά χτυπήματα και η μοναδική απειλή στην εστία των Κροατών ήταν ένα σουτ του Παπασταθόπουλου στο 17′. Από τη στιγμή, μάλιστα, που οι Κροάτες κατάλαβαν ότι η Εθνική δεν έχει πλάνο ν’ απειλήσει, αποφάσισαν να κρατήσουν μπάλα, να κερδίσουν φάουλ και να έχουν τη μεγαλύτερη ευκαιρία του ημιχρόνου με το σουτ του Πέρισιτς που σταμάτησε στο δοκάρι.

Το γκολ δεν ήρθε ποτέ…

Ο Σκίμπε έκανε τις διορθωτικές κινήσεις στο 58′, βγάζοντας τους Μπακασέτα και Λάζαρο εκτός αγώνα. Οι Φορτούνης και Γιαννιώτας έδειξαν καλύτεροι στο δημιουργικό κομμάτι και η «γαλανόλευκη» έκανε περισσότερες φάσεις στο δεύτερο ημίχρονο. Κι αν ήταν πιο προσεκτική, ίσως να πετύχαινε κι ένα γκολ, που τουλάχιστον θα της έδινε τη νίκη. Το σουτ του Μήτρογλου (58′) κατέληξε λίγο άουτ, το γύρισμα του Γιαννιώτα στο 65′ δεν ήταν καλό, τα σουτ του Ταχτσίδη σταμάτησαν σε Τοροσίδη (οφσάιντ) και Σούμπασιτς και η Ελλάδα δεν μπόρεσε να σκοράρει κόντρα στους Κροάτες. Τουλάχιστον, η Ελλάδα τελείωσε την προσπάθειά της με την εικόνα της προσπάθειας και της μαχητικότητας. Έκανε κατάθεση ψυχής στον αγωνιστικό χώρο και άφησε τον κόσμο με πολλά «εάν», αυτά του πρώτου αγώνα. Όμως, με τα «εάν» δεν γράφεται η ιστορία. Και η ιστορία έγραψε πως η Κροατία θα είναι στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Ελλάδα (Μίκαελ Σκίμπε): Καρνέζης, Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Ρέτσος, Τζιόλης, Ταχτσίδης, Ζέκα, Χριστοδουλόπουλος (58′ Φορτούνης), Μπακασέτας (58′ Γιαννιώτας), Μήτρογλου (78′ Πέλκας) Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς): Σούμπασιτς, Βρσάλκο, Βίντα, Λόβρεν, Στρίνιτς, Μόντριτς (91′ Μίτροβιτς), Ράκιτιτς, Μπρόζοβιτς, Πέρισιτς (86′ Ρέμπιτς), Κάλινιτς (78′ Κράβαριτς), Μάντζουκιτς Πηγή: gazzetta.gr