Εξηγήσεις σχετικά με το περιστατικό που έλαβε χώρα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα μεταξύ της Ελλήνων αστυνομικών και των Βούλγαρων φιλάθλων, έδωσε η αστυνομία, μετά τη έντονη διαμαρτυρία του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας για τη χρήση δακρυγόνων εναντίον τους. Η ΕΛ.ΑΣ. εξηγεί ότι αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει δακρυγόνα μετά «την επίθεση των φιλάθλων με πέτρες, κροτίδες και διάφορα αντικείμενα».

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων στο Δ.Τ. της Αστυνομίας, αναφέρονται τα εξής: «Mετά από συνεννόηση του Γ.Σ Ηρακλή με τον κομισάριο του αγώνα και σύμφωνα με έγγραφο του Ηρακλή, που ακολούθησε, δεν χορηγήθηκαν εισιτήρια σε οργανωμένους οπαδούς της Βουλγαρικής ομάδας, η οποία είχε ενημερωθεί σχετικά.

«Στο πλαίσιο αυτό, τον αγώνα, ο οποίος ολοκληρώθηκε ομαλά, παρακολούθησαν φίλαθλοι της ελληνικής αθλητικής ομάδας καθώς και μεμονωμένοι φίλαθλοι της ΤΣΣΚΑ, που κατείχαν εισιτήρια. Νωρίτερα το μεσημέρι, πέρασε από τον Προμαχώνα τουριστικό λεωφορείο με 27 Βούλγαρους επιβάτες, οι οποίοι επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη και κινήθηκαν για αρκετές ώρες στην πόλη. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πάλι από τον Προμαχώνα, πέρασαν δύο επιπλέον λεωφορεία με συνολικά 82 οργανωμένους οπαδούς της φιλοξενούμενης ομάδας, οι οποίοι ενημερώθηκαν ότι δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα επειδή δεν διέθεταν εισιτήρια».

«Στις 19.30 , στην περιοχή του Δερβενίου, από τις αστυνομικές δυνάμεις ενημερώθηκαν ξανά οι επιβάτες των δύο λεωφορείων, ότι μπορούσαν να επισκεφτούν τη Θεσσαλονίκη, χωρίς όμως να προσεγγίσουν το γήπεδο.
Μετά από αυτό οι επιβάτες των δύο λεωφορείων αποφάσισαν να επιστρέψουν στον Προμαχώνα, όπου έφτασαν περίπου στις 23.00 και συναντήθηκαν εκεί, τους επιβάτες του πρώτου λεωφορείου που είχαν εισιτήρια για τον αγώνα.
Ακολούθως, στο κοινό σημείο ελέγχου, που βρίσκεται εντός της ελληνικής επικράτειας, κατά τη διάρκεια του ελέγχου από τις Βουλγαρικές αρχές, κάποιοι από τους Βούλγαρους φιλάθλους κατέβηκαν από τα λεωφορεία και επιτέθηκαν κατά των Ελλήνων αστυνομικών, με πέτρες, κροτίδες και άλλα αντικείμενα, ενώ προκάλεσαν φθορές σε κάδους απορριμμάτων».

«Για την απόκρουση των επιθέσεων και την εκτόνωση της έντασης, πραγματοποιήθηκε η απολύτως αναγκαία χρήση δακρυγόνων. Η κατάσταση ομαλοποιήθηκε στις 23.50, οπότε και αποκαταστάθηκε η κίνηση των οχημάτων.
Από το Αστυνομικό Τμήμα Προμαχώνα διενεργείται Προανάκριση για τις ακριβείς συνθήκες του περιστατικού, ενώ σχηματίζεται δικογραφία για «Απλές σωματικές βλάβες», «Φθορά ξένης ιδιοκτησίας» και παράβαση νόμου «Περί φωτοβολίδων και βεγγαλικών».