Ο Τζιμπρίλ Σισέ μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου στο Κίτσμπουελ και αναφέρθηκε στους φετινούς στόχους του Παναθηναϊκού και στον Γκοβού. Επίσης προειδοποίησε πως δεν φοβάται τον Ολυμπιακό, ενώ τόνισε πως κάτι χρωστάει στους «ερυθρόλευκους».

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη του Γάλλου στράικερ από το Κιτσμπούελ της Αυστρίας:

– Πως περιμένεις την ερχόμενη σεζόν και πως βλέπεις την προετοιμασία μέχρι τώρα;
Είμαι πολύ χαρούμενος επειδή δουλεύουμε καλά και σκληρά. Όλοι οι παίκτες είναι υγιείς και σε καλή φυσική κατάσταση. Είχαμε τον αγώνα με την Γουέστ Χαμ. Χάσαμε, αλλά ήμασταν καλύτεροι. Παίξαμε καλύτερο ποδόσφαιρο απ’ τους άγγλους. Όλα πηγαίνουν καλά.

– Βλέπεις κάποιες διαφορές σε σχέση με πέρσι;
Για την ώρα όχι. Ακόμη δεν είμαστε πλήρεις, περιμένουμε τον Ζιλμπέρτο να έρθει. Όμως δουλεύουμε καλά και είμαστε συγκεντρωμένοι. Θέλουμε να κρατήσουμε το πρωτάθλημα και το κύπελλο. Και να τα πάμε καλά στο Champions League. Γι’ αυτό δουλεύουμε σκληρά.

– Εσύ είχες μια εκπληκτική σεζόν. Θα την επαναλάβεις ή να περιμένουμε ακόμη περισσότερα;
Νομίζω ότι ο κόσμος αρχίζει να μαθαίνει το παιχνίδι μου. Πάντα θέλω περισσότερα. Δεν μπορώ να κάνω κάτι λιγότερο απ’ ότι έχω ήδη κάνει. Είμαι νικητής και πάντα θέλω να βελτιώνομαι. Εγώ λοιπόν θέλω να πετύχω περισσότερα από την προηγούμενη σεζόν.

– Αυτό το κάτι παραπάνω είναι το Champions League;
Ίσως. Γιατί όχι; Έχω κατακτήσει το Champions League με την Λίβερπουλ όταν κανείς δεν το περίμενε. Ποτέ δεν ξέρεις λοιπόν. Έχουμε καλή ομάδα και εξαιρετικούς παίκτες.

– Ρεαλιστικά ποιος είναι ο στόχος; Να επαναλάβετε το νταμπλ;
Όπως είπα πριν είμαστε νικητές. Και οι νικητές πάντα θέλουν να κάνουν ένα βήμα παραπάνω απ’ όσα έχουν πετύχει. Κερδίσαμε το πρωτάθλημα και το κύπελλο. Να κάνουμε περισσότερα απ’ αυτά είναι λίγο δύσκολο. Πρέπει λοιπόν να κρατήσουμε ότι έχουμε και να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στο Champions League.

– Ο βασικός σας αντίπαλος ο Ολυμπιακός έχει κάνει κάποιες μεταγραφές. Ο Ριέρα είπε ότι θα σας νικήσει δύο φορές. Έχεις να απαντήσεις κάτι;
Όχι. Το ποδόσφαιρο είναι στο γήπεδο. Αυτό έχω να πω. Στο τέλος της σεζόν εμείς πήραμε το πρωτάθλημα όχι αυτοί. Τώρα είναι μια καινούργια σεζόν και πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε καλύτεροι απ’ αυτούς. Ναι αγόρασαν παίκτες, αλλά και εμείς πήραμε. Και εμείς είχαμε καλύτερους παίκτες απ’ αυτούς. Δεν τους φοβόμαστε. Αν μας φοβούνται αυτοί, καλά κάνουν. Δεν αισθάνομαι κανένα φόβο εγώ. Στο τέλος εμείς είμαστε οι πρωταθλητές και πρέπει να κυνηγήσουν.

– Έχεις να πεις κάτι για τον νέο γυμναστή, τον Αντώνη Κέζο;
Είναι πολύ καλό παιδί. Η δουλειά του είναι εξαιρετική. Δεν τον ήξερα ως άνθρωπο και σιγά σιγά τον μαθαίνω. Είναι καλό παιδί και κάνει εκπληκτική δουλειά.

– Ήρθε και ο Γκοβού που τον ξέρεις εσύ καλύτερα απ’ όλους…
Τον γνωρίζω από τότε που ήμασταν μικροί. Παίζαμε αντίπαλοι συνήθως και μαζί στην Εθνική ομάδα. Είναι καλό παιδί, πραγματικά καλό παιδί. Μπορεί να δώσει πολλά στην ομάδα. Έχει πολύ καλή νοοτροπία και είναι εξαιρετικός παίκτης.

– Πότε θα είναι απόλυτα έτοιμος για να βοηθήσει την ομάδα;

Όπως όλοι μας, χρειάζεται λίγες ακόμη ημέρες. Για να είναι στο 100% και νομίζω ότι θα είναι.

– Πριν την μεταγραφή είχες μιλήσει μαζί του;
Ναι φυσικά. Είχα ακούσει ότι ήθελε να φύγει από την Λιόν. Έμαθα ότι φεύγει ο Σαλπιγγίδης. Έτσι, του μίλησα και προσπάθησα να είμαι ειλικρινής μαζί του. Να μην του πω ψέματα. Του είπα τη γνώμη μου και του άρεσε η ιδέα να έρθει εδώ. Είμαι πολύ χαρούμενος λοιπόν που βοήθησα έστω και λίγο για να γίνει αυτή η μεταγραφή. Ξέρω ότι θα το ξεπληρώσει γιατί είναι εξαιρετικό παιδί.

– Τι μπορεί να δώσει στον Παναθηναϊκό;
Κάποια γκολ και όπως είπα έχει πολύ καλή νοοτροπία. Δεν είναι κάποιος που θα κοροϊδέψει. Πάντα τρέχει, αμύνεται, αν χρειαστεί να γυρίσει πίσω και να πιέσει θα το κάνει. Θεωρώ ότι θα βοηθήσει πολύ. Έχει αυτά που χρειάζονται σήμερα στο ποδόσφαιρο. Να τρέχεις και να μάχεσαι για τους συμπαίκτες. Και ο Σίντνεϊ μπορεί να τα κάνει όλα αυτά.

– Έχεις μιλήσει και με τον Γκαλάς;
Όχι. Είναι ένας διεθνής παίκτης, πολύ καλός με ποιότητα. Πλέον, η ομάδα θα πάρει την απόφαση.

– Θα είναι πιο εύκολο για τον Σίντνεϊ να «μπει» στην ομάδα απ’ ότι εσύ πέρσι, επειδή έχει εσένα δίπλα του;

Είναι διαφορετική περίπτωση. Εγώ δεν ήμουν μόνος. Ο Σεντρίκ Καντέ ήταν εδώ, αλλά είναι αμυντικός και ήταν δύσκολο να μιλάμε στο γήπεδο. Θα προσπαθήσω να βοηθήσω τον Σίντνεϊ όσο περισσότερο μπορώ. Είναι πολύ έμπειρος. Έχει πάρει 7 πρωταθλήματα και ξέρει τι να κάνει. Όμως εγώ θα κάνω το παν για να τον βοηθήσω, επειδή όλοι χρειάζονται βοήθεια όταν αλλάζουν χώρα.

-Κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ ακούσαμε για πολλές ομάδες που ήθελαν να σε πάρουν στην Πρέμιερ Λιγκ…
Ναι, ναι. Άκουσα κι εγώ διάφορα, όμως αισθάνομαι καλά εδώ. Είμαι πολύ χαρούμενος εδώ είχα μια καλή σεζόν και έτσι νομίζω ότι μπορώ να παραμείνω εδώ.

– Μπορείς να υποσχεθείς κάτι στους οπαδούς;
Υπόσχομαι ότι θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Θέλουμε να κρατήσουμε όσα έχουμε κατακτήσει. Δεν θέλουμε να τα χαρίσουμε εύκολα σε κανέναν. Αν χρειαστεί να χάσουμε το πρωτάθλημα, η άλλη ομάδα θα πρέπει να είναι πραγματικά εξαιρετική και πολύ καλύτερη απ’ ότι εμείς. Κι αυτό επειδή θα παλέψουμε μέχρι τέλους. Και να πάμε όσο το δυνατόν πιο μακριά στο Champions League. Ο Παναθηναϊκός έχει ιστορία στην Ευρώπη, σχεδόν πάντα προχωρά μετά τους ομίλους και φτάνει μέχρι τα προημιτελικά και ίσως ψηλότερα. Θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ιστορία και να κάνουμε ότι και στο παρελθόν.

– Μπορείτε να πετύχετε όσα παλιά και να επιστρέψετε την ομάδα στην παλιά της δόξα;

Φυσικά. Όταν είσαι σε έναν σύλλογο πρέπει να ζεις με την ιστορία του. Και να προσπαθείς να βάλεις και το όνομά σου σε αυτή. Εγώ αυτό προσπαθώ να κάνω. Παίρνοντας μαζί μου και τους συμπαίκτες μου επειδή δεν είμαι μόνος. Είναι δύσκολο να παίξεις μόνος σου. Ξέρω ότι οι συμπαίκτες μου είναι το ίδιο πεινασμένοι και έχουν την ίδια νοοτροπία με μένα.

– Πολλοί λένε ότι με εσένα, τον Γκοβού, τον Νίνη και τον Λέτο, υπάρχει τεράστια ποιότητα από τη μέση και μπροστά. Εσύ τι πιστεύεις;
Αν όλοι μας είμαστε στο 100% την ίδια στιγμή, θα είναι πραγματικά δύσκολο για την αντίπαλη άμυνα να μας σταματήσει. Όμως είναι ομαδική η δουλειά. Όλοι μαζί και όλη η ομάδα, όχι μόνο η άμυνα και η επίθεση. Οι επιθετικοί πρέπει να αμύνονται για παράδειγμα. Και οι αμυντικοί να μεταφέρουν μπροστά την μπάλα. Ασφαλώς επιθετικά είμαστε πολύ δυνατοί.

– Βλέπεις κάποια αδυναμία;

Για να είμαι ειλικρινής θεωρώ ότι είμαστε πλήρεις. Στην άμυνα είμαστε δυνατοί και στους αμυντικούς μέσους πολύ δυνατοί. Έχοντας Σιμάο, Ζιλμπέρτο και Κατσουράνη. Μπροστά μπορούμε να σκοράρουμε εύκολα, ενώ έχουμε εξαιρετικούς τερματοφύλακες.

– Συμφωνείς όμως ότι χρειάζεται ένας πολύ καλός αμυντικός; Όλοι λένε ότι έχουμε αστέρες στην επίθεση, στα χαφ και λείπει ένας στην άμυνα…
Οι αστέρες δεν είναι το παν. Μερικές φορές έχεις νέους παίκτες που είναι πραγματικά καλοί. Ίσως απλά να μην τους γνωρίζει ο κόσμος. Αν θέλουν να πάρουν τον Γκαλάς ή τον Μπουμσόνγκ γιατί όχι;.

– Για τον Μπουμσόνγκ έχεις καλή γνώμη;
Ναι, τον γνωρίζω πολύ καιρό. Παίζαμε μαζί στην Οσέρ για αρκετό καιρό. Πολύ καλός παίκτης. Ξέρετε όλα αυτά είναι ονόματα που ακούω. Θεωρώ όμως ότι είμαστε καλά. Πιστεύω στους συμπαίκτες μου και ξέρω ότι μπορούν να τα καταφέρουν καλά.

– Αυτή τη σεζόν πιστεύεις ότι θα κερδίσετε τον αιώνιο αντίπαλο;
Ο στόχος είναι να πάρουμε το πρωτάθλημα. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουμε πρωταθλητές, δεν μας ενδιαφέρει πραγματικά. Κάτι τους χρωστάμε όμως. Αν είναι να χάσουμε και να πάρουμε το πρωτάθλημα, ας χάσουμε. Θέλω όμως να είμαι ειλικρινής. Θέλω να βιώσω αυτές τις νίκες, εντός και εκτός έδρας.

– Την προηγούμενη σεζόν υποσχέθηκες 25-30 γκολ. Φέτος;

Όπως είπα τουλάχιστον το ίδιο. Έθεσα το στόχο, τον πέτυχα και δεν μπορώ να πάω πιο χαμηλά. Πρέπει να βάλω περισσότερα, να νικήσουμε περισσότερα ματς, να πάρουμε περισσότερους βαθμούς. Πάντα πρέπει να κάνεις περισσότερα απ’ όσα έχεις πετύχει. Εγώ λοιπόν έβαλα 29 γκολ συνολικά και τώρα πρέπει να βάλω περισσότερα.

– Με την Εθνική ομάδα τι έγινε;

Κάναμε ένα λάθος και τώρα πρέπει να δεχτούμε τις συνέπειες. Η πρώτη είναι ότι δεν παίζουμε στο ματς που ακολουθεί. Πρέπει να δείξουμε ότι ήταν λάθος και ότι μας χρειάζονται στην Εθνική. Ειλικρινά θεωρώ ότι αυτό έπρεπε να γίνει. Ήταν σημαντικό αυτό που κάναμε. Ακούσαμε πολλά, δεν το θέλαμε αλλά ήταν κάτι κακό. Πρέπει να αποδεχτούμε την απόφαση και να δώσουμε μάχη για να επιστρέψουμε. Ίσως βγει σε καλό επειδή είμαστε πραγματικά πεινασμένοι και θα βγει σε καλό για την Εθνική.