Με τη βασική πρωταγωνίστρια στην υπόθεση της δολοφονίας του 63χρονου ναυτικού, το πτώμα του οποίου βρέθηκε, τον Ιανουάριο του 2016, μέσα σε έναν καταψύκτη, να δηλώνει αθώα ξεκίνησε η δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Της Μαρίας Ζαχαροπούλου 

Στο εδώλιο η πρώην σύζυγος του άτυχου ναυτικού, από τη Βουλγαρία, η οποία κατηγορείται ότι οργάνωσε τη δολοφονία του, πληρώνοντας τρεις συμπατριώτες της για να διαπράξουν το έγκλημα. Δίπλα της, μια 27χρονη συμπατριώτισσά  της η οποία προανακριτικά περιέγραψε την σκηνή του εγκλήματος ομολογώντας ότι βοήθησε τη φίλη της  να βρει τους «εκτελεστές»  του συμβολαίου θανάτου και ήταν μαζί με το γιο του ζευγαριού την ώρα του φόνου στο μπαλκόνι του σπιτιού της συγκατηγορούμενος  της.

Ωστόσο, στη συνέχεια η νεαρή γυναίκα αναίρεσε τους αρχικούς ισχυρισμούς της , αν και στο ακροατήριο κατέθεσε αστυνομικός ο οποίος υποστήριξε πως αβίαστα ομολόγησε. Σήμερα, η νεαρή γυναίκα ισχυρίστηκε πως είναι αθώα και αμφισβήτησε την κατάθεσή του αστυνομικού λέγοντας πως δεν αναγνωρίζει στο πρόσωπο του τον άνθρωπο που την φρουρούσε.

Στο εδώλιο κάθεται και ένας νεαρός που φέρεται να μετέφερε τον καταψύκτη.

«Ακραίες καταστάσεις»

Ο αδελφός του θύματος Βασίλης Κοκκίνης άνοιξε την αυλαία των μαρτυρικών καταθέσεων, κάνοντας λόγο για «ακραίες καταστάσεις» και αναφέρθηκε στην πολύχρονη σκληρή δικαστική διαμάχη που είχε το ζευγάρι για την επιμέλεια του 14χρονου, σήμερα, γιου τους ο οποίος πλέον φιλοξενείται σε ίδρυμα ανηλίκων, στη Βουλγαρία.

Επεισόδια, συλλήψεις, ταξίδια στη Βουλγαρία και χιλιάδες ευρώ

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως η γνωριμία του ζευγαριού έγινε το 1996 και ισχυρίστηκε πως η 50χρονη κατηγορούμενη παντρεύτηκε τον αδελφό του για οικονομικούς λόγους. «Ήθελε μια καλύτερη ζωή. Ο αδελφός μου, μάλιστα, όπως μάθαμε αργότερα αγόρασε στους γονείς της σπίτι στη Βουλγαρία». Όπως είπε ο μάρτυρας, η συμπεριφορά της γυναίκας άλλαξε όταν γεννήθηκε το παιδί και αναφέρθηκε στις προσπάθειες της να φύγει από την Ελλάδα παίρνοντας μαζί της και μεγάλα χρηματικά ποσά. Το 2008, όπως αφηγήθηκε, η κατηγορούμενη έφυγε για τη Βουλγαρία μαζί με το παιδί αλλά και 223.000 ευρώ που είχε καταθέσει σε λογαριασμό ο παππούς του.

«Το μεγαλύτερο θύμα είναι το παιδί. Ο πατέρας του είναι δολοφονημένος και η μητέρα του στη φυλακή. Όλα τα έκανε η κατηγορούμενη για εκδίκηση και για να αρπάξει την περιουσία. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο κίνητρο της» είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας ο οποίος εξέφρασε την βεβαιότητα πως η πρώην σύζυγος του αδελφού του ευθύνεται για τη δολοφονία. «Δεν πρόκειται για ευφυέστατο άτομο. Υπέπεσε σε χοντρό σφάλμα, να νοικιάσει το σπίτι και να σκοτώσει τον αδελφό μου… Το έγκλημα έγινε μπροστά στα μάτια του παιδιού. Ήταν στο μπαλκόνι».

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στην μεγάλη αδυναμία που είχε ο αδελφός του στο γιο του. «Συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα για να βρίσκεται κοντά του», είπε.

Αυτός, υποστήριξε, ήταν και ο λόγος που ο αδελφός του σε πολλές περιπτώσεις υποχωρούσε στις απαιτήσεις της πρώην συζύγου του και παρά το γεγονός ότι είχε καταφέρει να πάρει ο ίδιος την επιμέλεια της επέτρεπε να έχει επικοινωνία με το παιδί. Επιπλέον, κατηγόρησε την 50χρονη ότι «έβαζε λόγια» στο παιδί για να κατηγορεί τον πατέρα του ότι το κακοποιούσε με απώτερο στόχο να φύγει από κοντά του.

Τα προβλήματα που είχε το ζευγάρι επιβεβαίωσε καταθέτοντας στο δικαστήριο και ένας αδελφικός φίλος του θύματος ο οποίος ήταν και ο πρώτος που αντιλήφθηκε την εξαφάνιση του. «Εγώ διαφωνούσα με το γάμο τους. Είχα την άποψη ότι τον ήθελε για τα λεφτά του… Είχαν μεγάλη διαφορά ηλικίας και ήταν απαιτητική» κατέθεσε ο μάρτυρας .

Έξι μήνες μετά το έγκλημα πλήρωνε ενοίκιο και λογαριασμούς

Το σοκ που υπέστησαν όταν άνοιξαν τον καταψύκτη και είδαν το πτώμα του άτυχου ναυτικού περιέγραψαν στο δικαστήριο ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος που είχε νοικιάσει η κατηγορούμενη,  και δυο δικαστικοί επιμελητές. «Όταν ανοίξαμε τον καταψύκτη εγώ έχασα τον κόσμο. Ανοίξαμε και κλείσαμε το καπάκι. Είδαμε έναν παγωμένο άνθρωπο. Ήταν κουλουριασμένος και φαινόταν η πλάτη του» κατέθεσε ο ιδιοκτήτης  του σπιτιού ο οποίος αποκάλυψε ότι αν και σύμφωνα με την κατηγορία, η δολοφονία έγινε τον Ιανουάριο του 2015 και λίγες ημέρες αργότερα η 50χρονη έφυγε από την Ελλάδα, εκείνη εξακολουθούσε να πληρώνει κανονικά το ενοίκιο και τους λογαριασμούς του σπιτιού. Εμπλοκή δημιουργήθηκε, όπως είπε ο μάρτυρας, τον Ιούλιο του 2015 λόγω capital control όταν η κατηγορούμενη τον πήρε τηλέφωνο και του είπε πως ήταν εκτός Αθηνών και είχε πρόβλημα με την κατάθεση των χρημάτων».

«Από τότε σταμάτησε κάθε επικοινωνία μαζί της…» είπε ο μάρτυρας ο οποίος θυμήθηκε πως δυο μήνες νωρίτερα και ενώ το διαμέρισμα ήταν προφανώς κλειστό, γείτονας τον ενημέρωσε ότι στον όροφο υπήρχε μια άσχημη μυρωδιά και πετούσαν μυγάκια έξω από την πόρτα του διαμερίσματος. «Της τηλεφώνησα και όταν δεν μου απάντησε της έστειλα μήνυμα. Δυο ημέρες αργότερα μου απάντησε και εκείνη με μήνυμα εξηγώντας μου ότι κάτι είχε ξεχάσει το παιδί έξω από το ψυγείο» είπε.

Ο δικαστικός επιμελητής περιέγραψε στο δικαστήριο την εικόνα που αντίκρισαν όταν μπήκαν μέσα στο διαμέρισμα. «Μπήκαμε με κλειδαρά. Υπήρχε μια μυρωδιά Κλεισούρας. Το σπίτι ήταν ακατάστατο, υπήρχε ένα στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο και μια βασιλόπιτα. Ο καταψύκτης ήταν στο  χολ του σπιτιού και κλεισμένος με μια μονωτική ταινία. Τον ανοίξαμε και αμέσως μετά ειδοποιήσαμε την ασφάλεια».

Ο δεύτερος δικαστικός επιμελητής κατέθεσε πως είδε το πτώμα μέσα στον καταψύκτη. «Είδα λίγο το κεφάλι και την πλάτη. Είχε λίγο πάγο. Στην αρχή έπαθα σοκ. Ήταν σε εμβρυακή στάση , ήταν δεμένα τα χέρια με τα πόδια του» περιέγραψε.

«Να έρθει το παιδί για να καταθέσει»

Η παρουσία του παιδιού στο μπαλκόνι του διαμερίσματος  της μητέρα του την ώρα της δολοφονίας αμφισβητείται από την υπεράσπιση των κατηγορουμένων. Για το λόγο αυτό η υπεράσπιση υπέβαλε αίτημα για διακοπή της δίκης και ζήτησε, με δικαστική συνδρομή,  να έρθει ο 14χρονος από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα για να καταθέσει. «Το θέμα είναι να μάθουμε την αλήθεια» τόνισε η υπεράσπιση. Αν και ο αδελφός του θύματος συμφώνησε με το αίτημα της υπεράσπισης ο συνήγορος πολιτικής διαφώνησε υποστηρίζοντας πως «το παιδί είναι διχασμένο» και τονίζοντας πως από μια ενδεχόμενη κατάθεση του 14χρονου δεν θα βρεθεί η αλήθεια. Ο εισαγγελέας εισηγήθηκε την απόρριψη του αιτήματος και το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 30 Οκτωβρίου 2017.