Ικανοί να αντιμετωπίσουν έκτακτα περιστατικά και να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες σε όποιον συνάνθρωπο έχει ανάγκη, είναι περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες, οι οποίοι έχουν καθίσει στα… θρανία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Ο απολογισμός των 133 χρόνων λειτουργίας του ΕΕΣ στη χώρα μας είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικός. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 10% του ελληνικού πληθυσμού έχει εκπαιδευτεί κυρίως στην παροχή των πρώτων βοηθειών, αλλά και σε τεχνικές αυτοπροστασίας και αυτοδιάσωσης.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, όπως αποκαλύπτει ο εκπαιδευτής Αναστάσιος Γερασιμάτος, ο αριθμός των εκπαιδευμένων πολιτών που εθελοντικά βοηθούν σε έκτακτα περιστατικά έχει πολλαπλασιαστεί. Πρόκειται για ανθρώπους που επεμβαίνουν και σώζουν ανθρώπινες ζωές, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και χωρίς κάποιος να τους επιβραβεύσει.

Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, αν αναλογιστεί κανείς ότι, στην Νορβηγία, ο εθνικός σύλλογος της χώρας αυτής έχει εκπαιδεύσει το 95% του πληθυσμού της χώρας του και αποτελεί τον κορυφαίο παγκοσμίως σε αυτή την δράση με τόσο υψηλό ποσοστό.