Στο «μικροσκόπιο» της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας μπαίνει η σύμπραξη δικηγόρων και λογιστών –φοροτεχνικών στην απονομή συντάξεων

Μετά τις προσφυγές Ομοσπονδιών εργαζομένων σειρά πήρε η ΑΔΕΔΥ και το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων που ζητούν από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να «παγώσει» με προσωρινή διαταγή να ανασταλεί και να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η απόφαση του υπουργείου Εργασίας που καθορίζει τις προϋποθέσεις για την πιστοποίηση των επαγγελματιών.

Στις προσφυγές τους υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση παραβιάζει σειρά συνταγματικών διατάξεων που αφορούν στην μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων.

Μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι  με τις διατάξεις του νόμου 4798/2021, σε επίκληση του οποίου εκδόθηκε η επίμαχη απόφαση του υπουργού Εργασίας, αναιρείται  η δημοσίου χαρακτήρα απονομή των συντάξεων και μάλιστα «κατ΄ ευθεία υποκατάσταση των αρμοδίων οργάνων της ασφαλιστικής διοίκησης από ιδιώτες, ήτοι πρόσωπα τα οποία δεν συνδέονται με οποιαδήποτε σχέση με το Δημόσιο ή έτερο ΝΠΔ».

Παράλληλα, τονίζουν ότι επιβαρύνεται ο e-ΕΦΚΑ με την επιμόρφωση των ιδιωτών επαγγελματιών χωρίς, ωστόσο, αυτό να προβλέπεται από το νόμο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.