Στο «μικροσκόπιο» της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας μπαίνει η σύμπραξη δικηγόρων και λογιστών –φοροτεχνικών στην απονομή συντάξεων

Μετά τις προσφυγές Ομοσπονδιών εργαζομένων σειρά πήρε η ΑΔΕΔΥ και το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων που ζητούν από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να «παγώσει» με προσωρινή διαταγή να ανασταλεί και να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η απόφαση του υπουργείου Εργασίας που καθορίζει τις προϋποθέσεις για την πιστοποίηση των επαγγελματιών.

Στις προσφυγές τους υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση παραβιάζει σειρά συνταγματικών διατάξεων που αφορούν στην μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων.

Μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι  με τις διατάξεις του νόμου 4798/2021, σε επίκληση του οποίου εκδόθηκε η επίμαχη απόφαση του υπουργού Εργασίας, αναιρείται  η δημοσίου χαρακτήρα απονομή των συντάξεων και μάλιστα «κατ΄ ευθεία υποκατάσταση των αρμοδίων οργάνων της ασφαλιστικής διοίκησης από ιδιώτες, ήτοι πρόσωπα τα οποία δεν συνδέονται με οποιαδήποτε σχέση με το Δημόσιο ή έτερο ΝΠΔ».

Παράλληλα, τονίζουν ότι επιβαρύνεται ο e-ΕΦΚΑ με την επιμόρφωση των ιδιωτών επαγγελματιών χωρίς, ωστόσο, αυτό να προβλέπεται από το νόμο.