Καθοριστική για τις σχέσεις που δημιουργούμε στη ζωή μας είναι η σχέση με τη μητέρα μας, όπως είπε κλινική ψυχολόγος δρ. Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Άννα Κανδαράκη, αναφερόμενη στη Λυδία, την κόρη του Μπάμπη Αναγνωστόπολου και της δολοφονημένης Καρολάιν.

Υπενθυμίζουμε ότι ο πατέρας και η μητέρα του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου ζητούν την από κοινού επιμέλεια της μικρής με την οικογένεια της Καρολάιν, που δολοφονήθηκε στα Γλυκά Νερά.

«Δεν έχουμε εξετάσει αυτό το παιδί. Μιλάμε μόνο για να προλάβουμε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον» ξεκαθάρισε η κ. Κανδαράκη στο MEGA.

«Από τον πρώτο χρόνο και μετά αρχίζει το παιδί, αφού νιώσει την ασφάλεια με τη μητέρα, να βγαίνει στον κόσμο. Αν γίνει μια ρήξη βίαιη στον πρώτο χρόνο είναι πολύ δύσκολο να τη διαχειριστεί ένα παιδί. Νιώθει ότι γίνεται βίαιη απομόνωση και αποχωρισμός. Αυτός ο τρόπος που συσχετίζομαι με τη μητέρα μου είναι και ο τρόπος που θα συσχετίζομαι με τους υπόλοιπους στην ζωή μου. Το παιδί μέχρι τα δύο έτη είναι σημαντικό να έχει ένα σημείο αναφοράς. Το παιδί για 1-2 χρόνια θα πρέπει να μείνει με μια οικογένεια, για να έχει ένα πρόσωπο αναφοράς. Ο φροντιστής πρέπει να είναι ένας. Με ένα πρόσωπο θα κάνει τη βασική σύνδεση. Μέχρι 24 μηνών χτίζεται ο μητρικός δεσμός και αυτός ο δεσμός κρίνει την πορεία της ζωής του».

Γλυκά Νερά: «Το παιδί θα πρέπει να αισθανθεί ασφάλεια»

Οι κοινωνικοί λειτουργοί που κλήθηκαν να εξετάσουν το μέλλον της μικρή Λυδίας έχουν να αντιμετωπίσουν μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση.

«Αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Η εισαγγελία θα αποφασίσει για την προσωρινή επιμέλεια του παιδιού. Πρέπει να υπάρξει ένα δίκτυ ασφαλείας για αυτό το παιδί. Κάποια στιγμή το παιδί θα ζητήσει να μάθει τι έχει γίνει. Θα ζητήσει τους γονείς του. Θα πρέπει όλοι οι άνθρωποι που θα είναι δίπλα του να μπορούν να δώσουν αυτές τις απαντήσεις» σχολίασε ο κοινωνικός λειτουργός Σταμάτης Πίττας.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμα: «Το σημαντικό είναι ότι όποιος δικαστικός λειτουργός αποφασίσει θα το κάνει με γνώμονα το καλό του παιδιού. Το παιδί αυτές τις στιγμές θέλει λιγότερες περισπάσεις και μετακινήσεις. Το παιδί θα πρέπει να αισθανθεί ασφάλεια. Χαίρομαι που ακούω ότι οι δύο οικογένειες μιλούν μεταξύ τους. Ο κάθε δικαστής θα ακούσει τους ειδικούς πριν βγάλει οποιαδήποτε απόφαση. Δεν θα δει μόνο το γράμμα του νόμου. Θα δει τι συνιστά συναισθηματική ασφάλεια για αυτό το παιδί. Δεν θα παραμείνει πάντα 11 μηνών, πρέπει ο δικαστής να δει πιο μπροστά από αυτό το διάστημα».