Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Σε επιφυλακή βρίσκονται 4.000 αστυνομικοί, με τα μέτρα να τίθενται σε εφαρμογή από αύριο Τετάρτη 24 Μαρτίου, οπότε και θα αρχίζουν να φτάνουν στη χώρα μας οι επίσημοι προσκεκλημένοι όπως ο Κάρολος και η Καμίλα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν.

Την Πέμπτη, ανήμερα της εθνικής επετείου, δεν θα μπορεί να φτάσει κανείς στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με το OPEN πολλές κεντρικές αρητρίες θα είναι κλειστές όπως η Φιλελλήνων, η Βασιλίσσης Αμαλίας, η Βασιλίσσης Σοφίας και η Σταδίου. Επίσης τον δικό τους ρόλο θα έχουν η Αντιτρομοκρατική και η ΕΥΠ με στόχο να μην υπάρξει καμία συγκέντρωση. Όλες οι στάσεις του μετρό θα είναι κλειστές από τις 10:00 και για όσο διαρκέσουν τα εορταστικά δρώμενα, τα οποία θα καλυφθούν από διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε ταράτσες κτιρίων θα βρίσκονται ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές, ενώ droneς και ελικόπτερα της Αστυνομίας θα μεταφέρουν συνεχώς εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Όλα τα σημεία διέλευσης των επισήμων θα ελέγχονται εξονυχιστικά, θα χρησιμοποιηθούν απενεργοποιητές κινητών τηλεφώνων, ενώ, εκτός των άλλων, θα υπάρχουν και ειδικοί σκύλοι της ΕΛ.ΑΣ. για την ανίχνευση εκρηκτικών.

Τα εγκαίνια της Πινακοθήκης το απόγευμα της Τετάρτης

Τα εγκαίνια στην Πινακοθήκη αναμένεται να ξεκινήσουν στις 18:15 με ομιλίες και θα ολοκληρωθούν στις 19:28 ακριβώς, κάτι που σημαίνει ότι η διάρκεια της ξενάγησης θα είναι σύντομη και προσαρμοσμένη φυσικά στα υγειονομικά δεδομένα της εποχής με τις κατάλληλες αποστάσεις.

Το δείπνο δια χειρός Λαζάρου στο Προεδρικό

Το επίσημο δείπνο που θα περιλαμβάνει προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις από την κ. Σακελλαροπούλου και τους υψηλούς καλεσμένους θα ξεκινήσει στις 20:30 και θα συμμετέχουν περίπου 40 άτομα με το μενού να επιμελείται ο γνωστός σεφ Λευτέρης Λαζάρου. Θα σερβιριστούν προφανώς ελληνικά πιάτα όπου θα κυριαρχεί το ψάρι, αλλά μάλλον όχι με τη συνοδεία σκορδαλιάς που προστάζει το έθιμο.

Η δοξολογία στη μητρόπολη

Το πρωί της Πέμπτης 25 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η πανηγυρική δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία περιορισμένου αριθμού μελών της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας και θα ακολουθήσει κατά σειρά η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, η ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των τιμώμενων χωρών (Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Ρωσίας) και επιθεώρηση του αγήματος της Προεδρικής Φρουράς.

Παρέλαση χωρίς την παρουσία κόσμου

Εν συνεχεία οι ξένοι ηγέτες μαζί με όλους τους υπόλοιπους προσκεκλημένους θα λάβουν τις θέσεις τους στην εξέδρα για τη στρατιωτική παρέλαση, η οποία θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία του κόσμου, εξαιτίας της πανδημίας. Θα μεταδοθεί απευθείας από τη δημόσια τηλεόραση και τα ιδιωτικά κανάλια σε περιγραφή του Νίκου Αλιάγα και της αρχισμηνίας Σοφίας Κορμά.

Φουστανελοφόροι και Rafale

Μεταξύ άλλων στην παρέλαση θα λάβουν μέρος πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα που εκπροσωπούν το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, με όλα τα μέλη να έχουν υποβληθεί νωρίτερα σε rapid test. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι την παρέλαση θα ανοίξουν έφιπποι φουστανελοφόροι, ενώ ορισμένοι ουλαμοί θα φοράνε παραδοσιακές ενδυμασίες από διάφορες περιοχές της χώρας.

Στον αττικό ουρανό αναμένεται να πετάξουν αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας καθώς επίσης και μαχητικά από συμμαχικές χώρες, όπως για παράδειγμα γαλλικά Rafale και αμερικανικά F-16 καθώς επίσης και ένα ανακατασκευασμένο καταδιωκτικό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τύπου Spitfire.