Απαντήσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρήκε τραγικό θάνατο ο 13χρονος μαθητής στο λούνα παρκ του Ελληνικού θα κληθούν να δώσουν σήμερα στην απολογία τους οι τέσσερις κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο σε βαθμό κακουργήματος και επικίνδυνες σωματικές βλάβες.

Οι κατηγορούμενοι, στις απολογίες τους, θα επιχειρήσουν να αντικρούσουν τις μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων οι οποίοι στις καταθέσεις τους, σύμφωνα με πληροφορίες, λένε ότι «την κυλινδρική μπάλα δεν την έδεναν ποτέ. Το σχοινί το χρησιμοποιούσαν μόνο όταν είχε τελειώσει το παιχνίδι για να βγάλουν τα παιδιά έξω», ενισχύοντας τον ισχυρισμό ότι το λούνα παρκ δεν πληρούσε τους όρους ασφαλείας.

Η ανακρίτρια θα τους ζητήσει, ακόμη, απαντήσεις στις αιτιάσεις του αστυνομικού που βρέθηκε στο λούνα παρκ αμέσως μετά το δυστύχημα και η μαρτυρία του στάθηκε η αφορμή για να προχωρήσουν οι δικαστικές αρχές στην αναβάθμιση του κατηγορητηρίου από πλημμέλημα σε κακούργημα.

Όπως κατέθεσε ο αστυνομικός ενώπιον της ανακρίτριας: «Η πισίνα ήταν πολύ κοντά στο δρόμο και άνετα τα παιδιά όπως έπαιζαν μέσα στον φουσκωτό κύλινδρο μπορούσαν να βρεθούν έξω από την πισίνα, μέσα στον δρόμο και χωρίς να φυσήξει αέρας. Γενικά στην περιοχή δεν φύσαγε αέρας. Σχοινιά δεν είδαμε όσον αφορά την πισίνα. Γενικά μου έδινε μια εικόνα προχειροδουλειάς, λόγω απορριμμάτων και μπαζών. Δεν υπήρχε περίφραξη. Όλο το σκηνικό ήταν να το στήσουμε προσωρινά στα γρήγορα και χωρίς οργάνωση. Δεν μου έδινε την εντύπωση ασφαλούς χώρου ψυχαγωγίας».

Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών ανακρίτρια και εισαγγελέας θα αποφασίσουν για την ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Η δικογραφία, πάντως, αναμένεται να παραμείνει ανοικτή αφού οι πληροφορίες λένε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν ολοκληρώσει τον έλεγχο ο οποίος ενδεχομένως αναδείξει ευθύνες σε βάρος και άλλων προσώπων.

Χθες με αφορμή το τραγικό δυστύχημα ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, ζήτησε άμεση διενέργεια ελέγχων σε παιδότοπους, παιδικές χαρές, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, με κατεπείγον έγγραφό του προς τους Γενικούς Γραμματείς και τους Δήμους όλης της χώρας.

Το υπουργείο Εσωτερικών καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να κάνουν αυτοψία στους χώρους, προκειμένου να ελέγξουν την καταλληλότητα των εγκαταστάσεων.