«Κόκκινη κάρτα» έδειξε το Συμβούλιο της Επικρατείας στις διατάξεις που δίνουν τη δυνατότητα στους καταπατητές δημοσίων εκτάσεων να τις εξαγοράσουν υπό προϋποθέσεις  και μάλιστα, με δόσεις.

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε αντισυνταγματική την σχετική διάταξη (ν.4061/2012) κρίνοντας με την απόφαση της  (709/2020)  πως παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές   της ισότητας των πολιτών και   του κράτους δικαίου, καθώς  επιβραβεύονται οι καταπατητές της δημόσιας περιουσίας αφού τους παρέχεται το δικαίωμα να αποκτήσουν νόμιμο τίτλο κυριότητας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι η επίμαχη ρύθμιση του άρθρου 23 του ν. 4061/2012 αποσυνδέει το δικαίωμα εξαγοράς του δημοσίου κτήματος από κάθε προϋπόθεση πλην της κατοχής του τουλάχιστον από την 5.6.1993 και μετά  και  της καταβολής του σχετικού τιμήματος. Όπως σημειώνουν και στο παρελθόν είχαν γίνει ανάλογες ρυθμίσεις (1951 και 1977) οι οποίες, ωστόσο, είχαν τόσο γνήσιο αποκαταστατικό σκοπό όσο και διάκριση μεταξύ αστικών και αγροτικών ακινήτων κάτι που δεν συμβαίνει με την επίμαχη διάταξη. Η Ολομέλεια επισημαίνει πως με την  πρόσφατη διάταξη εξομοιώνονται ανόμοιες μεταξύ τους καταστάσεις (που πρέπει από το νομοθέτη να διαχειρίζονται  με διαφορετικό τρόπο), κάτι το οποίο όμως δεν είναι ανεκτό από τις Συνταγματικές επιταγές.