«Όχι» στην έκδοση 51χρονου γεωργιανού αρχιμαφιόζου στις ισπανικές δικαστικές αρχές, που τον ζητούσαν προκειμένου να τον δικάσουν για σωρεία κακουργηματικών πράξεων, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.

Ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της ρωσόφωνης μαφίας στην Ευρώπη, είχε συλληφθεί τον περασμένο Ιανουάριο σε γνωστό ξενοδοχειακό συγκρότημα της Βουλιαγμένης, στην Αττική, όπου διέμενε με πλαστά στοιχεία αστυνομικής ταυτότητας.

Σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των ισπανικών αρχών και «ερυθρά αγγελία» της Ιντερπόλ για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις και για απόπειρα ανθρωποκτονίας, πράξεις που φέρεται ότι τελέστηκαν το 2009 στην Ισπανία.

Όπως έγινε γνωστό, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε -τώρα- να μην τον εκδώσει στις ισπανικές δικαστικές αρχές, κρίνοντας ότι οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται τελέστηκαν στη χώρα μας κι επομένως πρέπει να δικαστεί από τα ελληνικά δικαστήρια. Την περασμένη Παρασκευή, οι ανακριτικές αρχές της Θεσσαλονίκης εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης και τις επόμενες ώρες ο 51χρονος αναμένεται να προσαχθεί στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης.

Το μαφιόζικο κύκλωμα, το οποίο φέρεται να ηγείτο ο Γεωργιανός, δραστηριοποιούνταν σε χώρες της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης, κυρίως στην Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Αυστρία. Δεκάδες μέλη της ρωσικής και γεωργιανής μαφίας είχαν συλληφθεί τον Μάρτιο του 2010 έπειτα από μεγάλη επιχείρηση των Ισπανών διωκτικών αρχών σε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ, έρευνες για την σύλληψη του 51χρονου είχαν γίνει την ίδια περίοδο και στη Θεσσαλονίκη, κατόπιν πληροφοριών που διέθετε η Ισπανική Αστυνομία, αλλά η σύλληψή του δεν επιτεύχθηκε.

Μάλιστα, αργότερα και μετά τη σύλληψή του, ισπανικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο 51χρονος είχε δωροδοκήσει τότε έλληνες αστυνομικούς με 800.000 ευρώ προκειμένου να μην τον συλλάβουν. Οι καταγγελίες αυτές ερευνώνται από την Ελληνική Δικαιοσύνη.