Ένα 47χρονος άνδρας συνελήφθη στις 3 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο διενέργειας ελέγχων για την αύξηση του επιπέδου οδικής ασφάλειας σε φορτηγά οχήματα, που εκτελούν εθνικές και διεθνείς εμπορευματικές μεταφορές. Όπως διαπιστώθηκε, είχε επέμβει σκόπιμα στη συσκευή καταγραφής ταχύτητας (ταχογράφος) του οχήματός του.

Ειδικότερα, ο 47χρονος εντοπίστηκε να οδηγεί φορτηγό όχημα δημοσίας χρήσεως, ιδιοκτησίας τρίτου ατόμου, έχοντας τοποθετήσει ειδική συνδεσμολογία στην ηλεκτρονική πλακέτα του ταχογράφου, αποτελούμενη από καλωδίωση, ασύρματο πομπό και μπαταρία.

Ο συλληφθείς, μέσω ασύρματου δέκτη μπορούσε να διακόπτει την καταγραφή των ενδείξεων δραστηριότητας (ταχύτητα, ωράριο οδήγησης-ανάπαυσης, χιλιόμετρα) και ταυτόχρονα μπορούσε να απενεργοποιεί το σύστημα υποβοήθησης πέδησης (retarder) του φορτηγού οχήματος, γεγονός που καθιστά επισφαλή την κυκλοφορία του έναντι των λοιπών χρηστών του οδικού δικτύου.

Η συνδεσμολογία κατασχέθηκε και ο συλληφθείς οδηγήθηκε, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.