Συνεχίζουν να ανοίγουν στόματα στη Νίσυρο, με νέες καταγγελίες που αφορούν την κακοποίηση -από πλευράς του αρχαιοφύλακα- ανήλικων παιδιών, τα οποία περιμένουν να καταθέσουν σε βάρος του, σχηματίζοντας ουρά έξω από το αστυνομικό τμήμα του νησιού.

Σύμφωνα με την εκπομπή «Live News», πρόκειται για μια εικόνα που συμπυκνώνει από μόνη της το εκρηκτικό κλίμα, που έχει διαμορφωθεί στο νησί μετά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες σε βάρος του 50χρονου αρχαιοφύλακα για σεξουαλικές κακοποιήσεις και παρενοχλήσεις παιδιών ηλικίας από 10 έως 15 ετών.

Από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, πάντως, έχουν γίνει 11 καταγγελίες παιδιών σε βάρος του αρχαιοφύλακα, οι οποίες κινούνται όλες στο ίδιο μήκος κύματος.

«Ο φύλακας ήταν αντιπρόεδρος στο ποδόσφαιρο, στο Κ12, που έχουμε εδώ στο νησί. Από εκεί προσέλκυσε όλα τα παιδιά», είπε πατέρας μαθητή, που πρόσθεσε: «Θα φτάσουμε στα άκρα. Θα πρέπει να τιμωρηθεί. Δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι».

Τα στόματα των παιδιών άρχισαν να ανοίγουν σε σχολείο του νησιού και πολύ γρήγορα ενημερώθηκε η αστυνομία.

«Λέει: ”Ναι, μαμά! Κι εγώ μίλησα με την κυρία και είπα το δικό μου πρόβλημα”. Του λέω: ”Ποιο δικό σου πρόβλημα;”. Και μου λέει: αυτό κι αυτό. Μου τα είπε με μεγάλη άνεση το παιδί. Δεν ξέρω αν φοβήθηκε να πει κάτι παραπέρα από αυτό. Πρέπει να τιμωρηθεί», ανέφερε μητέρα 15χρονου μαθητή, μιλώντας εν τέλει για τον αρχαιοφύλακα.

Τα παιδιά υποστηρίζουν ότι ο αρχαιοφύλακας τα προσέγγιζε σε παιδική χαρά του νησιού και, αφού κέρδιζε την εμπιστοσύνη τους, ως παράγοντας ομάδας στο νησί, προσπαθούσε να ικανοποιήσει τις αρρωστημένες του ορέξεις.

Όλα τα παιδιά καταθέτουν παρουσία ψυχολόγου, με το θέμα να χαρακτηρίζεται από αρμόδιες πηγές ως εξαιρετικά σοβαρό.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διοικητική έρευνα σε βάρος του αρχαιοφύλακα, με τη Νίσυρο να παραμένει ανάστατη και τις καταγγελίες παιδιών να διαδέχονται η μία την άλλη.

Μενδώνη: Τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων και διέταξα ΕΔΕ

«Νομίζω πως όλοι συμφωνούμε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει Έλληνας πολίτης που να μην καταδικάζει απερίφραστα αυτές τις ασελγείς και αποτρόπαιες πράξεις, εφόσον τα πράγματα είναι έτσι, όπως καταγγέλλονται. Αυτός ήταν και ο λόγος άλλωστε, που όταν ήρθε η καταγγελία στο Υπουργείο, στις 18 Απριλίου 2024, προχθές, δηλαδή, ο συγκεκριμένος αρχαιοφύλακας ετέθη σε αναστολή καθηκόντων και εγώ διέταξα αμέσως ΕΔΕ από την αρμόδια γενική διευθύντρια. Η καταγγελία της 18ης Απριλίου ήταν η πρώτη καταγγελία που έρχεται στο Υπουργείο Πολιτισμού. Διότι σήμερα διαβάζω διάφορα: Ότι υπήρχαν καταγγελίες, ότι δεν τις έλαβε κανείς υπόψη και λοιπά. Αυτοί οι οποίοι τα γράφουν θα βρεθούν στα ποινικά και στα αστικά δικαστήρια από μένα. Και αυτό το ξεκαθαρίζω», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά τη διάρκεια διαλόγου, που είχε σήμερα εκτός κοινοβουλευτικής διαδικασίας με τον βουλευτή Δωδεκανήσων του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Γιώργου Νικητιάδη.

Η υπουργός συνέχισε: «Και εμένα με ενδιαφέρει η Νίσυρος να μην βρεθεί το καλοκαίρι χωρίς φύλακα και να μείνει κλειστό το αρχαιολογικό μουσείο. Γι’ αυτό έχουν ήδη δοθεί οι απαραίτητες εντολές και διευκολύνσεις στον αρμόδιο έφορο αρχαιοτήτων, ώστε να βρεθεί ο φύλακας ή οι φύλακες, οι οποίοι θα μπορέσουν να λειτουργήσουν το μουσείο της Νισύρου, γιατί δεν πρέπει να μείνει κλειστό, εξαιτίας της συμπεριφοράς αυτού του ανθρώπου, που, σε κάθε περίπτωση, είναι καταδικαστέα».

Όπως ενημερώνει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, κατά τη σημερινή συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτού Δωδεκανήσων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Γ. Νικητιάδη, με θέμα: «Στο Χαράκι της Ρόδου οι ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται δέσμιοι της γραφειοκρατίας και των παθογενειών των αρχαιολογικών υπηρεσιών αδυνατώντας να αξιοποιήσουν την περιουσία τους», ο κ. Νικητιάδης ανέφερε προς την υπουργό: «Καθ΄ υπέρβαση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, θέλω, κυρία υπουργέ, επειδή κατάγομαι από τη Νίσυρο να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για ό,τι ακούμε ότι συμβαίνει στο νησί. Θεωρώ, ότι με όσα έχουν ακουστεί, βεβαίως μηδένα δικάσεις, αλλά έχει πάρει τον δρόμο του στη Δικαιοσύνη η υπόθεση. Εκτιμώ όμως ότι αυτός ο άνθρωπος δεν πρόκειται να επανέλθει ποτέ στη Ρόδο, ακόμη και αν εξελιχθούν τα πράγματα όπως ο ίδιος θα ήθελε. Άρα, να επαναφέρω εκείνο που σας είχα πει και στην τοποθέτησή μου κατά τη συζήτηση του τελευταίου νομοσχεδίου, φροντίστε να καλύψουμε το κενό με ένα αρχαιοφύλακα, να μην μείνει κλειστό το μουσείο της Νισύρου».