Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για τις εθνικές εκλογές το γαλάζιο κομματικό επιτελείο βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση, καθώς η προεκλογική προετοιμασία είναι ιδιαιτέρως απαιτητική σε επίπεδο ψηφοδελτίων, προγράμματος, σποτ και περιοδειών. Ειδικό βάρος δίνεται στις περιφέρειες-«κλειδιά» που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, καθώς αποτελούν βαρόμετρο για το τελικό αποτέλεσμα.

Και είναι ξεκάθαρο ότι το κυβερνών κόμμα θα επιδιώξει στην πρώτη κάλπη να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό, γιατί αυτό θα δώσει και το εφαλτήριο για την τελική επικράτηση στην δεύτερη εκλογική διαδικασία που θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιη, λόγω της απλής αναλογικής.

Βασικά προεκλογικά «χαρτιά» για την κυβέρνηση είναι η οικονομική ανάκαμψη, η μείωση της ανεργίας, η ενίσχυση της μεσαίας τάξης, η διεθνής αναβάθμιση της χώρας και τα μέτρα στήριξης των πολιτών ως αντίδοτο στην ακρίβεια και την έκρηξη πληθωρισμού.    

Μελετούν το νέο  εκλογικό χάρτη

Σε κεντρική προτεραιότητα βρίσκεται σε Μαξίμου και Πειραιώς το πρόγραμμα των περιοδειών του πρωθυπουργού ακολουθώντας το σχήμα μια εβδομάδα εντός Αττικής και μία στην Περιφέρεια. Επόμενος σταθμός του θα είναι η Κοζάνη με στόχο να ενισχύσει τη δυναμική που καταγράφει, ενώ έμφαση δίνεται τόσο στις περιοχές που αποτελούν γαλάζια κάστρα (για να μην αλωθούν) όσο και εκείνες που δεν κατάφερε να κυριαρχήσει η ΝΔ στις εκλογές του 2019 και έχει θέσει ως στόχο να βαφτούν τώρα γαλάζιες. Αυτές είναι η Κρήτη, η Αχαΐα και η Θεσσαλία, με το ενδιαφέρον να στρέφεται ειδικά στη Λάρισα που, όπως λένε οι ειδικοί, «βγάζει» πρωθυπουργό και αυτό γιατί τα εκλογικά χαρακτηριστικά της περιφερειακής αυτής ενότητας αποτελούν αξιόπιστο βαρόμετρο για όλη την επικράτεια.  Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2019 η ΝΔ  συγκέντρωσε το  39,85% στην επικράτεια και 39,30% στη Λάρισα. Ο ΣΥΡΙΖΑ 31,53% και 31,25%. Το ΚΙΝΑΛ 8,10% και 8,79%. Το ΚΚΕ 5,30% και 6,25%. Η Ελληνική Λύση 3,70% και 4,34%. Το ΜέΡΑ25 3,44% και 2,81%.

Στο «μικροσκόπιο» η Αχαΐα

Ένα από τα μεγάλα γαλάζια στοιχήματα είναι να κατακτηθεί η Αχαΐα, που αποτελεί κεντροαριστερό κάστρο. Οι ζυμώσεις στην περιοχή είναι έντονες και σε αυτό βοηθά και ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης που κινεί σε μεγάλο βαθμό τα νήματα στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τον κύκλο των διήμερων περιοδειών του – πριν από δύο μήνες- από την Αχαΐα, θέλοντας να σηματοδοτήσει το βάρος που δίνει η κυβέρνηση σε έργα υποδομής και ανάπτυξης με το σύνθημα: « δεν υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων». Από την Πάτρα μάλιστα είχε παρουσιάσει τον κοστολογημένο σχεδιασμό 5 στρατηγικών στόχων με 65 δρομολογημένα και 25 υπό σχεδιασμό έργα για τη Δυτική Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι στις εθνικές εκλογές του 2019 η ΝΔ είχε συγκεντρώσει 32,43%, αυξάνοντας κατά 10 μονάδες τα ποσοστά της, με τον ΣΥΡΙΖΑ να φτάνει το 40,27%, όμως εκτιμάται ότι η υλοποίηση έργων πνοής για τον τόπο, όπως η εθνική οδός Πάτρα – Πύργος ή η σιδηροδρομική σύνδεση με την Αθήνα έχουν πριμοδοτήσει την κυβέρνηση που στοχεύει στην πρωτιά.

Η μάχη» της Κρήτης

Το προσωπικό ενδιαφέρον που έχει επιδείξει ο πρωθυπουργός για την έναρξη και υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής στην Κρήτη, όπως ο ΒΟΑΚ, το διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι και ο λιμένας Ηρακλείου εκτιμάται ότι θα το πιστωθεί πολιτικά, καθώς στόχος του γαλάζιου επιτελείου είναι η ΝΔ να επικρατήσει για πρώτη φορά και στους τέσσερις νομούς.  Και μπορεί τον Ιούλιο του 2019, η Νέα Δημοκρατία να ανέβασε κατακόρυφα τα ποσοστά της, ωστόσο η Κρήτη δεν βάφτηκε γαλάζια, κάτι που θα επιχειρήσει σε αυτές τις εκλογές.  Στο πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ηράκλειο, όπου μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο είπε: «Στόχος μας η Κρήτη από άκρο σε άκρο να γίνει γαλάζια. Δεν το πετύχαμε την προηγούμενη φορά, θα το πετύχουμε τώρα».