Στο σχέδιο έξι σημείων που περιέχεται στην επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg και στη δημοσιογράφο Francine Lacqua.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι αγορές φυσικού αερίου δεν αντανακλούν πλέον την προσφορά και τη ζήτηση, και τόνισε ότι πρέπει να παρέμβουμε πιο δραστικά για να αποφύγουμε ακραίες διακυμάνσεις των τιμών.

Χαρακτήρισε την πρότασή του τολμηρή και αναφερόμενος στην ακρίβεια είπε: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία ακραία κατάσταση, η οποία αντανακλάται στους λογαριασμούς ρεύματος, που πληρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Υπενθύμισε ότι ήδη η Ελλάδα αλλά και άλλες κυβερνήσεις χωρών μελών της ΕΕ επιδοτούν τους λογαριασμούς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι οι προτάσεις του θα εξεταστούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά αύριο στις Βερσαλίες.

Όσον αφορά στην στάση της Ρωσίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο χρειάζεται πολύ χρόνο και η Ευρώπη πρέπει να δείξει ετοιμότητα αν η Ρωσία διακόψει τις εξαγωγές.