Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, η οποία σύμφωνα με διαρροές επρόκειτο να γίνει το πρωί της Παρασκευής και προέβλεπε ξενάγηση στον Ground Zero και τον ναό του Αγίου Νικολάου.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή 

Η επίσημη αιτία της ακύρωσης είναι η προσθήκη στο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη της συνάντησης με τη διευθυντική ομάδα της Wall Street Journal.

Ωστόσο τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στη σημερινή δεξίωση (2 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος) που θα παρατεθεί προς τιμήν του πρωθυπουργού από μέλη και εκπροσώπους της Ομογένειας, καθώς είθισται παραδοσιακά να τελεί την προσευχή ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος. Εκεί θα αποδειχθεί κατά πόσο η απόσταση που πλέον χωρίζει τους δύο άνδρες είναι μεγάλη ή θα επιχειρηθεί να γεφυρωθεί το χάσμα.

«Μας ενόχλησαν οι κινήσεις του Αρχιεπισκόπου»

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είχε εκφράσει την ενόχληση της Αθήνας για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στην τελετή εγκαινίων του «Τουρκικού Κέντρου» στη Νέα Υόρκη, δίπλα στον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον κατοχικό ηγέτη της Κύπρου, Ερσίν Τατάρ.

«Μας ενόχλησαν οι κινήσεις του Αρχιεπισκόπου. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της» ήταν το λακωνικό σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου, δίνοντας το στίγμα των όσων θα ακολουθούσαν, καθώς σημείωσε: «Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι υπό διαμόρφωση, προκύπτουν συνεχώς πράγματα».