Να επαναφέρουν τον κυβερνητικό συνασπισμό σε ομαλή πορεία θα επιχειρήσουν κατά τη συνάντηση που θα έχουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται αρρυθμίες και κόντρες στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό που ξεκίνησε με τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και συνεχίστηκε με την σκληρή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρά, δεν έχει τελειώσει, ενώ επεκτάθηκε στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό.

Στο δεύτερο μέτωπο πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που εκφράστηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, το υπουργείο οικονομικών θα κάνει πίσω και θα κατατεθεί στη Βουλή μόνο η χάραξη του αιγιαλού που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Σύμφωνα με πληροφορίες όσον αφορά στον αιγιαλό θα διατηρηθεί μόνο η διάταξη για τη χάραξη του αιγιαλού, ενώ αφαιρείται το τμήμα για τη χρήση γης. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει γκρίνια και στη ΝΔ με αρκετούς βουλευτές να αντιδρούν έντονα.

Το ραντεβού των δύο αναμένεται να λειτουργήσει ως βαλβίδα αποσυμπίεσης στο τεταμένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες δύο ημέρες με αφορμή τις 6.500 απολύσεις για το 2014 και τις αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί στον απόηχο των δεσμεύσεων προς την τρόικα.

Υπενθυμίζεται ότι η κόντρα με φόντο τις απολύσεις ξεκίνησε μεταξύ του Αργύρη Ντινόπουλου και του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρώτο να σημειώνει ότι πρέπει να γίνει η απογραφή των ΝΠΙΔ στους ΟΤΑ, αλλά να μη δέχεται να χρησιμοποιηθεί το υπουργείο Εσωτερικών ως δεξαμενή απολύσεων. Το ΠΑΣΟΚ ωστόσο με την ανακοίνωσή του το βράδυ της Τρίτης απηύθυνε τα βέλη του τόσο στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όσο και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, με αναφορές στα «Ζάππεια», προκαλώντας έντονη δυσφορία στο Μαξίμου.

Στο κυβερνητικό επιτελείο θέλουν να αμβλύνουν τις όποιες αντιθέσεις έχουν δημιουργηθεί, καθώς εκτιμούν ότι η χρονική στιγμή είναι εξαιρετικά κομβική και τυχόν αβελτηρίες μπορούν να αποβούν μοιραίες. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα επιχειρήσουν να ρίξουν τους τόνους και να βρουν τη «χρυσή τομή» στις διαφωνίες που έχουν ανακύψει.

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του επιμένει ότι πρέπει να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις στο σύστημα και κυρίως στη ρύθμιση με την οποία θεσπίζεται υποχρέωση αρνητικής βαθμολογίας για ποσοστό τουλάχιστον 15% των αξιολογούμενων υπαλλήλων σε κάθε οργανική μονάδα του δημοσίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης συζήτησε χθες αργά το βράδυ με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ το πολυνομοσχέδιο που είναι έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή, ώστε να περιοριστούν οι τριβές με την «πράσινη» κοινοβουλευτική ομάδα.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν στον υπουργό σειρά προτάσεων για αλλαγή της φορολογικής πολιτικής, προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης των πολιτών.

Τέλος, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το θέμα του Επιτρόπου που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Κομισιόν για την ερχόμενη πενταετία, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις και η επιλογή κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό.