Την άποψη ότι η επανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στη δημοκρατία και η πολιτική ήττα της Χρυσής Αυγής θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση αυτής της γενιάς των Ελλήνων, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Δρούτσας στη σημερινή σχετική συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Δρούτσας συνέχισε λέγοντας πως πολλοί Έλληνες πολίτες παρασύρθηκαν, κυρίως διότι νοιώθουν προδομένοι από το υπάρχον πολιτικό σύστημα εξουσίας, το οποίο θεωρούν ως κατεστημένο και υπεύθυνο για τη δύσκολη κατάσταση της χώρας.

«Τώρα, το πραγματικό πρόσωπο, το εγκληματικό πρόσωπο της “Χρυσής Αυγής” αποκαλύφθηκε. Κανείς δεν μπορεί πλέον να κρύβεται, να γλυκοκοιτάζει προς αυτή την κατεύθυνση, ακόμα και να την χαϊδεύει, με μικροκομματικούς υπολογισμούς και δεύτερες σκέψεις. Όλοι πρέπει πλέον να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όλοι – οι πολιτικές ηγεσίες, αλλά και η ίδια η κοινωνία» προσέθεσε δεικτικά ο έλληνας ευρωβουλευτής.

«Δυστυχώς αργήσαμε. Χρειάστηκε να χαθεί μία ανθρώπινη ζωή, άλλη μία ανθρώπινη ζωή, αυτή του Παύλου Φύσσα, για να δράσουμε. Ας είναι το αίμα του Παύλου Φύσσα το τελευταίο» έκλεισε την τοποθέτηση του ο Δημήτρης Δρούτσας.

Η σημερινή συζήτηση, με τίτλο «Άνοδος του δεξιού εξτρεμισμού στην Ευρώπη» μπήκε στην ατζέντα της Ολομέλειας μετά από πρόταση των Σοσιαλιστών, και συγκεκριμένα του ίδιου του κ. Δρούτσα μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την οποία υιοθέτησε και προώθησε ο Πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο ΕΚ κ. Χάνες Σβόμποντα.

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση του κ. Δρούτσα:

«Θα μου επιτρέψετε να εστιάσω στις εξελίξεις στην Ελλάδα, αν και το φαινόμενο της ακροδεξιάς δεν είναι μόνο ελληνικό.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Οι Έλληνες δεν είναι φασίστες, ούτε ρατσιστές.

Η νεότερη ιστορία της Ελλάδας άλλωστε – μετά από μία απάνθρωπη ναζιστική κατοχή, μετά από μία δικτατορία – το αποδεικνύει.

Δυστυχώς, τελευταία πολλοί Έλληνες πολίτες παρασύρθηκαν και έδωσαν την στήριξή τους και την ψήφο τους σε ακραίες δυνάμεις.

Παρασύρθηκαν, λόγω των δύσκολων καταστάσεων και προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτούς τους καιρούς.

Παρασύρθηκαν, ακόμα περισσότερο, διότι νιώθουν προδομένοι από το υπάρχον πολιτικό σύστημα εξουσίας στην Ελλάδα, το οποίο νιώθουν, και στην καθημερινή τους ζωή, ως κατεστημένο και το οποίο θεωρούν – πιστεύω δικαίως – ως υπεύθυνο για την σημερινή δύσκολη κατάσταση της χώρας.

Τώρα, το πραγματικό πρόσωπο, το εγκληματικό πρόσωπο της ‘Χρυσής Αυγής’ αποκαλύφθηκε.

Και κανείς δεν μπορεί πλέον να κρύβεται, να γλυκοκοιτάζει προς αυτή την κατεύθυνση, ακόμα και να την χαϊδεύει, με μικροκομματικούς υπολογισμούς και δεύτερες σκέψεις.

Όλοι πρέπει πλέον να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Όλοι – οι πολιτικές ηγεσίες, αλλά και η ίδια η κοινωνία.

Το διακύβευμα είναι η Δημοκρατία.

Και η πραγματική πρόκληση για την σημερινή γενιά των Ελλήνων είναι να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στην Δημοκρατία, να εξαρθρώσουμε πολιτικά την ‘Χρυσή Αυγή’, να εξασφαλίσουμε ότι αυτό το μόρφωμα θα παραμείνει μία μαύρη μεν, αλλά μόνο μικρή σελίδα στην ιστορία μας.

Επιτρέψτε μου μία τελευταία επισήμανση, κυρία Πρόεδρε:

Δυστυχώς αργήσαμε.

Χρειάστηκε να χαθεί μία ανθρώπινη ζωή, άλλη μία ανθρώπινη ζωή, αυτή του Παύλου Φύσσα, για να δράσουμε.

Ας είναι το αίμα του Παύλου Φύσσα το τελευταίο.»