Τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τα σχολεία, λειτουργικά και οικονομικά συζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης με τους εκπροσώπους των δασκάλων, οι οποίοι βρίσκονται επί ποδός πολέμου αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία.

Στην σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, όπως οι σχολικοί τροχονόμοι, η μεταφορά των μαθητών καθώς και το ζήτημα των καθαριστριών στα σχολεία.

Αμέσως μετά ο υπουργός Εσωτερικών και ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας προέβησαν σε δηλώσεις.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δώσει ήδη 21 εκ ευρώ για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Όσον αφορά το θέμα των καθαριστριών έχει ενταχθεί τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που ψηφίζεται αύριο στην βουλή. Επίσης λύθηκε και το θέμα της μεταφοράς των μαθητών με την παράταση της προηγούμενης σύμβασης. Παράλληλα θα είμαστε σε επαφή με τους εκπαιδευτικούς φορείς, στην περίπτωση που χρειαστούν έκτακτα κονδύλια προκειμένου τα οποία προβλήματα δημιουργηθούν να τα αντιμετωπίσουμε άμεσα», δήλωσε ο κ. Μιχελάκης.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Χαρ. Κόκκινος δήλωσε:

«Στα πλαίσια των επαφών μας με τις πολιτικές ηγεσίες και τα υπουργεία και ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς επισκεφθήκαμε τον Υπουργό Εσωτερικών και θέσαμε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Το πρώτο είχε να κάνει με την λειτουργία των σχολικών επιτροπών και την χρηματοδότηση που θα έχουν, όπως επίσης τα ζητήματα που αφορούν με την υγιεινή των σχολείων και το θέμα των καθαριστριών που έχει προκύψει, τους σχολικούς φύλακες και τους σχολικούς τροχονόμους. Παράλληλα θέσαμε που αφορούν τους εκπαιδευτικούς και τους δημοσίους υπαλλήλους για το πειθαρχικό το οποίο ισχύει τους τελευταίους μήνες και κατά την άποψη μας είναι ιδιαίτερα άδικο και σκληρό.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Υπουργείο Εσωτερικών που ανταποκρίθηκε άμεσα και έχει εκταμιεύσει το ποσό των 21 εκ. ευρώ για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων. Επισημάναμε ότι υπάρχουν συσσωρευμένες δαπάνες που προέρχονται από το παρελθόν που επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των σχολικών μονάδων και είπαμε στον κ. Υπουργό ότι θα χρειαστεί και άλλη έκτακτη επιχορήγηση, η 4η δόση όπως την λέμε εμείς, προκειμένου να ανταποκριθούν οι σχολικές μονάδες στις ανάγκες και να μην υπάρξουν σχολεία χωρίς πετρέλαιο και να αδυνατούν να πληρώσουν τις λειτουργικές τους δαπάνες.

Οφείλω να πω ότι επιτέλους δόθηκε λύση στο θέμα των καθαριστριών. Σύντομα, μέσα στην εβδομάδα, θα γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να υπάρχουν καθαρίστριες στα σχολεία. Όπως και για τους σχολικούς φύλακες, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ που προωθείτε, και για τους σχολικούς τροχονόμους που αφορά την ασφάλεια των παιδιών.

Η υπόθεση της παιδείας απαιτεί συνεννόηση με όλους τους φορείς. Είμαστε ένας κλάδος που αγωνίζεται και αγωνιά για την μόρφωση του ελληνικού λαού και καλούμε την οργανωμένη πολιτεία, να βλέπει έτσι τα πράγματα και να θέτει την παιδεία σε εθνική πραγματικότητα. Και επειδή ζούμε σε μνημονιακές εποχές των περικοπών και των άδικων αποφάσεων, στέλνουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η επένδυση στην παιδεία είναι η απάντηση στην κρίση.

Στις 9,10 και 11 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν έκτακτες γενικές συνελεύσεις, στις 12 Σεπτεμβρίου θα γίνει η ολομέλεια των προέδρων, εκεί θα παρθεί και η οριστική απόφαση. Το βέβαιο είναι ότι έχουμε προκηρύξει ένα δεκαήμερο για την ανάδειξη των ζητημάτων που αφορούν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ. Εφ’ όσον στις συνελεύσεις υπάρξουν αποφάσεις για πενθήμερη κινητοποίηση αυτό θα γίνει πράξη. Αύριο στις 10 το πρωί στα γραφεία της ΔΟΕ θα έχουμε συνάντηση με τα προεδρεία της ΟΛΜΕ και της ΟΙΕΛΕ για την δημιουργία πανεκπαιδευτικού μετώπου.»