Τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας, δια χειρός Νίκης Κεραμέως, για το άσυλο, η οποία περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή παρουσιάζει η Καθημερινή.

Πρόκειται για ρύθμιση που δεν εξειδικεύει εγκλήματα εντός των ΑΕΙ, όπως ήταν μεταξύ των προτάσεων που εξετάστηκαν, αλλά είναι μια ευρεία ρύθμιση. Μάλιστα, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι συνάδει με τη φιλοσοφία του ν. 4009 του 2011 (νόμος Διαμαντοπούλου).

Πλέον αναμένεται η αντίδραση των ΑΕΙ και των υπολοίπων κομμάτων και ειδικά του ΚΙΝΑΛ, το οποίο είχε διαμηνύσει ότι θα ψήφιζε μια ρύθμιση, εφόσον κινείται κοντά στο λογική του νόμου Διαμαντοπούλου.

Αναλυτικά η ρύθμιση:

Το άρθρο 3 του ν. 4485/2017 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 3

Ακαδημαϊκές ελευθερίες – Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος

1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.

2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.

3. Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».