Ταύτιση απόψεων για την ανάγκη επανεξέτασης του νομικού συστήματος, προκειμένου να περιοριστεί η υπερβολική κακουργοποίηση και να εξεταστούν νέες μέθοδοι έκτισης της ποινής διαπιστώθηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο μεταξύ του Χ. Καστανίδη και του Ευ. Βενιζέλου.

Με αφορμή τη συζήτηση του νέου θεσμικού πλαισίου για την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Αμυνας συμφώνησαν ότι οι φυλακές έχουν γεμίσει και θα πρέπει να βρεθούν τρόποι αποσυμφόρησης, κυρίως με εναλλακτικές ποινές για μικροαδικήματα, όπως για παράδειγμα η κοινωνική εργασία,.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι δικαστές βρίσκονται σε ένα καθεστώς ομηρίας, με την έννοια ότι όταν είναι χαλαροί θεωρούνται ανέντιμοι και μόνον όταν εξαντλούν την αυστηρότητά τους και δίνουν τις βαρύτερες ποινές χαρακτηρίζονται αδέκαστοι.

Αναφορικά με την απονομή δικαιοσύνης ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε:

«Αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση, που είναι απαράδεκτη για ένα κράτος δικαίου. Ο πολίτης που προσφεύγει στη Δικαιοσύνη υποχρεώνεται να περιμένει χρόνια, για να συζητηθεί η υπόθεσή του. Και ακόμα περισσότερο, έως ότου εκδοθεί η απόφαση. Αλλά και σε πολλές υποθέσεις που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και πολιτικό, με την έννοια π.χ. της φοροδιαφυγής, δυστυχώς, παρά τις κινήσεις που μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση, εάν η Δικαιοσύνη αυτά τα καθυστερεί, δημιουργείται η αίσθηση της ατιμωρησίας, εκεί όπου πράγματι ο Ελληνικός λαός ζητά – και δικαίως – την ευνομία.

Αυτό σημαίνει έκπτωση σε αξίες του πολιτεύματος. Αρνησιδικία, ατιμωρησία και αυτό έχει παρενέργειες και στην οικονομία, και στην κοινωνική λειτουργία της χώρας. Αυτή την κατάσταση θέλουμε να ανατρέψουμε, με αυτά που θα παρουσιάσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, τα οποία υιοθετούνται για να αλλάξει ριζικά το τοπίο σε αυτό τον σημαντικό τομέα».