Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγες ώρες µετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες και την απόφαση για λήψη στοχευµένων µέτρων κατά της Τουρκίας, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» διαβεβαιώνει ότι σκοπός του είναι η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού χωρίς στρατούς κατοχής και εγγυήσεις.

Ο πρωθυπουργός παράλληλα, αφήνει αιχµές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «πρωθυπουργός δεν γίνεσαι µε πήλινα πόδια» ενώ μεταξύ άλλων διαβεβαιώνει ότι η χώρα είναι οικονοµικά ασφαλέστερη από ποτέ και υπόσχεται ότι η Προοδευτική Συµµαχία θα διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλµού.

«Λακωνικά µπορώ να πω ότι το κλίµα ήταν εξαιρετικά υποστηρικτικό για την Κύπρο, και κατ’ επέκταση για την Ελλάδα. Και εξαιρετικά αρνητικό για την Τουρκία και τις προκλήσεις της. Η κοινή απόφαση των Ευρωπαίων, εξάλλου, πιστοποιεί αυτό που διάφοροι στη χώρα µας, για ιδιοτελείς λόγους, αµφισβητούν: Η διεθνής θέση της Ελλάδας, τόσο στην Ευρώπη όσο και γενικότερα, είναι σήµερα πιο ισχυρή από ποτέ», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Ενώ στο ερώτημα εάν οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλής τόνισε ότι «Κάθε Ελληνίδα και κάθε Ελληνας µπορούν και πρέπει να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς. Η Ελλάδα έχει πολύ σηµαντικά διεθνή ερείσµατα και σταθερές συµµαχίες, που έχουν διευρυνθεί και ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια. Επίσης -και αυτό δεν είναι µυστικό- διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναµη. Είναι µια χώρα που δεν παίζει παιχνίδια µε τη σταθερότητα και την ασφάλεια, τόσο τη δική της όσο και της περιοχής».

Για το ντιμπέιτ σχολίασε ότι: «Είναι θλιβερό το 2019 να κάνουµε τη συζήτηση µεταξύ των πολιτικών αρχηγών µε τόσο αποστειρωµένο τρόπο. Στις ΗΠΑ, ο ανοιχτός διάλογος µεταξύ των υποψηφίων είναι θεσµός, το ίδιο και σε µια σειρά ευρωπαϊκών χωρών. Εδώ κάποιοι προτιµούν να αποφεύγουν τον διάλογο και την αντιπαράθεση µε επιχειρήµατα. Ισως γιατί δεν έχουν και µεγάλη εµπιστοσύνη στα επιχειρήµατά τους. Ακόµα όµως και σε αυτό το πολύ στενό πλαίσιο, οι προγραµµατικές διαφορές και τα πεπραγµένα µας θα µπουν στο τραπέζι. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να διαµορφώσουν γνώµη και άποψη για τη στάση του καθενός. Και νοµίζω θα καταστεί σαφές ποιος και γιατί αποφεύγει τον διάλογο, ποιος φοβάται την προγραµµατική αντιπαράθεση και ποιος έχει σαφές, ολοκληρωµένο και ιεραρχηµένο σχέδιο για την επόµενη µέρα της πατρίδας».

Για την επόμενη μέρα μετά τις εθνικές εκλογές σχολίασε ότι: ««Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται γενικόλογα σε «λιγότερους φόρους». ∆εν εξηγεί ούτε σε ποιους ούτε πώς, ενώ πρόσφατα µας ενηµέρωσε ότι είναι θολό και το πότε θα εφαρµοστεί αυτή η πολιτική. Γιατί από τη γραµµή των άµεσων µέτρων ελάφρυνσης, τώρα µας λέει ότι αυτά θα εφαρµοστούν το 2020 και βλέπουµε. Κοιτάξτε, δεν είναι κρυφό ότι οι θέσεις της Ν∆ συµπίπτουν σε πολλά σηµεία µε αυτές του ∆ΝΤ. Για την ιδιωτική ασφάλιση και τη µείωση των συντάξεων, για τη µείωση του µισθολογικού κόστους, για τις περικοπές δαπανών σε Υγεία και Παιδεία, για τις φοροαπαλλαγές όχι γενικά, αλλά στον µεγάλο πλούτο. Επιµένουν στην πραγµατικότητα σε µια συνταγή η οποία, ανεξάρτητα από ιδεολογικές τοποθετήσεις, έχει αποδειχθεί ολέθρια για την ελληνική οικονοµία και την κοινωνία. Γι’ αυτό και είναι ξεκάθαρο ότι κρύβονται πίσω από γενικές έννοιες για να µην µπουν στα συγκεκριµένα µέτρα που περιέχονται στη στρατηγική τους, τα οποία άλλωστε είναι ταυτόχρονα και τα πεπραγµένα τους ως κυβέρνησης της χώρας µέχρι το 2014. Εκτιµώ ότι ο ελληνικός λαός, παρά τη δυσαρέσκεια και την κόπωσή του, δεν ξεχνά τι πέρασε και ποιοι είναι αυτοί που τον οδήγησαν στη χρεοκοπία».

Ενώ συμπλήρωσε ότι είναι ρεαλιστικά αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της κάλπης: «Είµαι κατηγορηµατικά και ρεαλιστικά αισιόδοξος. Ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να επιτρέψει επιστροφή στις µαύρες µέρες του Σαµαρά, του Βενιζέλου και του ∆ΝΤ. Και όσοι βαυκαλίζονται µε όνειρα ρεβάνς, εκδίκησης, στρατηγικής συντριβής της Αριστεράς θα ξυπνήσουν απότοµα στις 8 του Ιούλη».

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο κυριακάτικο φύλλο του «Έθνους».