Μεγάλη αύξηση στην τουριστική κίνηση περιμένει μέσα στο 2013 για την Ελλάδα η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία επισκέφθηκε τη διεθνή έκθεση τουρισμού ΙΤΒ του Βερολίνου. Έκανε μάλιστα λόγο για εξαιρετικά ενθαρρυντικά μηνύματα, τα οποία, όπως είπε, οφείλονται στην προσπάθεια των τελευταίων μηνών για την αποκατάσταση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, αλλά και στην συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στον συντονισμό μεταξύ των υπουργείων.

Η κα Κεφαλογιάννη επανέλαβε ότι ο τουρισμός αποτελεί εθνική υπόθεση για την Ελλάδα και αφορά όλους τους πολίτες και τόνισε ότι το μήνυμα της Ελλάδας, ιδιαίτερα προς τη γερμανική αγορά, η οποία τα τελευταία χρόνια σημείωσε κάμψη, είναι ότι παραμένει μια φιλόξενη χώρα που περιμένει να υποδεχτεί τους επισκέπτες της. «Θα καλοδεχθούμε τους Γερμανούς, όπως υποδεχόμαστε τους καλούς μας φίλους», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός, κατά την διάρκεια της συνάντησής της με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού της Ομοσπονδιακής Βουλής Κλάους Μπρέμιγκ και διαβεβαίωσε ότι «όποιος επισκέφθηκε την Ελλάδα, έφυγε με εξαιρετικές εντυπώσεις». Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία της ότι ο τουρισμός μπορεί φέτος να δώσει το πρώτο αισιόδοξο μήνυμα, ενώ όπως είπε, στόχος είναι τα θετικά αποτελέσματα να τα γευθεί όλη η χώρα, κάθε περιφέρεια και κάθε τουριστικός προορισμός.

Από την πλευρά του ο κ. Μπρέμιγκ παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα βοηθήσουμε όλοι ώστε να επαναφέρουμε την Ελλάδα εκεί όπου βρισκόταν πριν από την κρίση» και ανέφερε ότι στον τουρισμό, με σχετικά μικρή προσπάθεια, μπορούμε να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Κάλεσε δε όλους τους αρμόδιους να μην σκέφτονται τον τουρισμό μεμονωμένα, αλλά σε συνάρτηση με την οικονομία, την ανάπτυξη και άλλους τομείς, έχοντας κατά νου τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Ο κ. Μπρέμιγκ εξήγησε στην κυρία Κεφαλογιάννη ότι ο ίδιος, προερχόμενος από την Ανατολική Γερμανία, έχει ζήσει την προσπάθεια ανάπτυξης και γνωρίζει ότι χρειάζονται 10-15 χρόνια προκειμένου να αλλάξει ριζικά μια χώρα. «Χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Και πρέπει να πείσετε και τους πολίτες για αυτό», τόνισε ο Γερμανός βουλευτής και ανέδειξε ακόμη το πρόβλημα της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, η οποία, όπως επισήμανε, δεν είναι ακριβής, καθώς τα δυσάρεστα γεγονότα προβάλλονται ως η μοναδική εικόνα. «Εμείς οι μεγάλοι πρέπει να καταλάβουμε και τα προβλήματα των μικρών», κατέληξε ο κ. Μπρέμιγκ, υπογραμμίζοντας ότι μόνος ο Νότος ή μόνη η Ελλάδα δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους.