«Ο νέος δήμαρχος της Αθήνας δηλώνει ότι δεν πιστεύει στα μεγάλα πρότζεκτ, ούτε σε ουτοπίες. Αυτό στο οποίο του αρέσει είναι να επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην “πραγματική ζωή”».

Με αυτή τη φράση ξεκινάει το αφιέρωμα του βρετανικού Guardian στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος κέρδισε στον επαναληπτικό γύρο της περασμένης Κυριακής τον Νάσο Ηλιόπουλο.

«Η προσπάθεια απέδωσε. Αφού επισκέφθηκε 129 γειτονιές της Αθήνας από την εκκίνηση της προεκλογικής του εκστρατείας, ο 41χρονος Κώστας Μπακογιάννης έγινε ο νεότερος δήμαρχος της ελληνικής πρωτεύουσας, εξασφαλίζοντας το 65% των ψήφων με διαφορά 30% από τον αντίπαλό του» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να βελτιωθεί η καθημερινότητα όλων. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στην καθαριότητα, την αποκομιδή σκουπιδιών, τον φωτισμό, πράγματα στα οποία η Αθήνα έχει μείνει πίσω και που για άλλες πρωτεύουσες είναι δεδομένα» δηλώνει ο νέος πολιτικός.

«Ψηλός και λιγνός, ο Μπακογιάννης είναι γόνος πολιτικής δυναστείας της Ελλάδας, που θα μπορούσε να συγκριθεί με τους Κένεντι. Φοίτησε μεταξύ άλλων και στο Χάρβαρντ, γεγονός που καθιστά την πολιτική κάτι αναπόφευκτο για εκείνον. Αναπόφευκτες και οι κατηγορίες για νεποτισμό» τονίζει το άρθρο.

«Ο θείος του, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον οποίο έχει μία ασυνήθιστη ομοιότητα, ηγείται του κεντροδεξιού κόμματος της αντιπολίτευσης, της ΝΔ. Η μητέρα του, Ντόρα, διετέλεσε δήμαρχος της Αθήνας προτού γίνει υπουργός Εξωτερικών. Ο παππούς του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πρώην ηγέτης της ΝΔ, διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας από το 1990 έως το 1993», γράφει μεταξύ άλλων το επίμαχο δημοσίευμα.

Ο Κώστας Μπακογιάννης όμως δεν έχει διστάσει να ασκήσει κριτική στους πολιτικούς του παρελθόντος και του παρόντος, αναφέρει το άρθρο.

«Ασχολούμαι με την τοπική αυτοδιοίκηση εδώ και 10 χρόνια. Νομίζω ότι έχω φτάσει στο σημείο που οι άνθρωποι να κοιτούν αυτά που έχω κάνει και όχι το όνομά μου» λέει ο Μπακογιάννης. «Θα ήθελα να πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι να γεφυρώσουμε διαφορές και να φτιάξουμε συμμαχίες με όλους».

Ο ίδιος, πάντως, όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, έχει δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρουν πολιτικά αξιώματα αλλά μόνο η αυτοδιοίκηση.

«Τη στιγμή που δεν θα με βλέπετε να περπατάω στους δρόμους, να μην μιλάω στους ανθρώπους, να μην ακούω τα προβλήματά τους ή να μην ακούω τις απόψεις τους, θα πρέπει να ξέρετε ότι τότε θα έχω αποτύχει», υποστηρίζει ο νέος δήμαρχος της Αθήνας.