Κοτζιάς: Η Τουρκία δεν έχει αναστολές να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

«Να είμαστε πατριωτικά ορθολογιστές και ορθολογικά πατριώτες»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13:12
11/02/2019
Κοτζιάς: Η Τουρκία δεν έχει αναστολές να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο
8
loading

Τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία σχολίασε σε άρθρο του στην εφημερίδα τα Νέα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

«Η πείρα μου από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ότι συχνά η Τουρκία τείνει προς μια αναθεωρητική συμπεριφορά στις διεθνείς σχέσεις και δεν έχει αναστολές να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να παρασυρθεί σε μια ανάλογη συμπεριφορά. Η τέχνη για την ελληνική διπλωματία είναι να υπερασπίζεται σταθερά και με ικανότητα τα ελληνικά δίκαια και ταυτόχρονα να διαμορφώνει έναν τρόπο ανάπτυξης των σχέσεων των δύο κρατών που είναι πλησιέστερα στις ελληνικές αντιλήψεις» ανέφερε στο άρθρο του, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Πατριώτης και μάλιστα έξυπνος», υπογραμμίζει ο κ.Κοτζιάς, «δεν είναι όποιος ξέρει μόνο να ανεβάζει τους τόνους στους απέναντι, αλλά και όποιος είναι ικανός να συμβάλλει ώστε να αλλάζουν συμπεριφορές και συνήθειες. Συχνά η τουρκική διπλωματία εκλαμβάνει ως αδυναμία την όποια συμπεριφορά που δεν επιδιώκει να είναι "άγρια" και εκτός κανόνων. Μας θέλει στο δικό της γήπεδο. Η τέχνη εδώ είναι να αποδεικνύει κανείς έμπρακτα ότι αυτό το διαφορετικό που κάνουμε δεν είναι από αδυναμία αλλά από αίσθηση ευθύνης, ακριβώς επειδή είμαστε ισχυροί».

«Δεν είναι λίγοι εκείνοι», συνεχίζει στο άρθρο του, «που δεν θέλουν να συναντιόμαστε με την τουρκική πλευρά και να μην τους μιλάμε εξαιτίας της συμπεριφοράς και των διεκδικήσεών της. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι λανθασμένη η μεταφορά στις διακρατικές σχέσεις της συμπεριφοράς που έχουν κάποιοι με τον γείτονά τους, όταν του κόβουν την καλημέρα. Όμως, εδώ κάνουν λάθος. Η διεθνής πείρα δείχνει ότι όταν υπάρχουν προβλήματα πρέπει κανείς να μιλά με την άλλη πλευρά, όχι προκειμένου να της κάνει χατίρια, αλλά με την επιδίωξη της αποτροπής συσσώρευσης επιπλέον προβλημάτων εξαιτίας της έλλειψης επικοινωνίας και τυχόν παρανοήσεων. Αυτό εξάλλου δείχνουν τα παραδείγματα ΕΕ-Ρωσία, καθώς και ΗΠΑ-Βόρειος Κορέα».

«Είναι στέρεα η γνώμη μου», αναφέρει ο Ν. Κοτζιάς, «ότι την Τουρκία πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με γνώση, συνέπεια, σταθερότητα και όχι φοβικά ή με ηττοπάθεια. Να ετοιμαζόμαστε καλά, να έχουμε φροντίσει πολύπλευρα την ισχύ μας και τις απαραίτητες συμμαχίες, να στηριζόμαστε στο διεθνές δίκαιο αλλά και στην αποτρεπτική ικανότητά μας. Να εργαζόμαστε ώστε να δημιουργηθούν μαζί της σχέσεις εμπιστοσύνης, διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, την κατανόηση από πλευράς της ότι η μη ορθή λύση των όποιων προβλημάτων θα έχει για εκείνη μεγαλύτερο κόστος από ό,τι κέρδος. Να είμαστε, δηλαδή, πατριωτικά ορθολογιστές και ορθολογικά πατριώτες».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar tfjhuyt

  ούτε το τσίρκο των απατεώνων που ξεπουλάει την ΕΛΛΑΔΑ.

 2. avatar 1976

  Δυστυχώς και το επαναλαμβάνω δυστυχώς η λύση είναι μία, αυτή ενός Μέγιστου που είπε " ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΎΡΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΈΝΟΥΣ"

 3. avatar Sotiris

  Ο ορθολογισμός, είναι μία σχετική έννοια και αλλάζει από άτομο σε άτομο.
  Εάν είσαι Πατριώτης πραγματικός όμως, παύει να έχει πολλές έννοιες.
  Έχει μία, και η μία αυτή είναι διαχρονική, ταυτόσημη με όλους τους Έλληνες Πατριώτες που έδωσαν την ζωή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι.
  Εκεί δεν παίζει ούτε Σόρος, ούτε Ρεπούση, ούτε Τσίπρας, ούτε εσύ, ούτε κανείς Εθνομηδενιστής, ούτε πολυπολιτισμικοί νεοθιασώτες, ούτε προσωπικά συμφέροντα, παρά μόνο ένα : Η αγάπη για την Πατρίδα, η αγάπη για την Ελλάδα.
  Αυτήν προσπαθείτε να την διαγράψετε με μεγαλύτερο όπλο σας, την μη διδασκαλία της Ιστορίας μας στους νέους, την αμάθεια, την αμορφωσιά.
  Είναι πολύ δύσκολο άνθρωποι μορφωμένοι με γνώση της Ελλάδας και της Ιστορίας τους, να διαφωνούν σε θέματα παραχώρησης Έθνους και να χρειάζεται να …… πείσουν άλλους «πατριώτες» με αηδίες και "ορθολογισμούς" ……….. αμόρφωτε.
  Είναι δυνατόν Έλληνες να δίνουν την δική τους Ιστορία, να την εγκρίνουν Σκοπιανοί ! Κάπου έχει και ο «ορθολογισμός» σου όρια, που ξεπερνάνε την ηλιθιομάρα ! ! !

  1. avatar Baron1976

   συμφωνω απολυτα

 4. avatar Te

  Ελλην και κομουνιστης δεν γίνεται. Στρατής Μυριβηλης

 5. avatar ΣΩΣΤΟΣ Ο ΝΙΚΟΛΑΣ, Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

  ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ!!!

 6. avatar Μπ

  Αλήθεια αυτόν τον κοτζια τον ήξερε κανένας προ σύριζα?

  1. avatar sssssss

   Οι γιάφκες που συχναζε

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει