«Ανυπομονώ να δω τη συνέχεια της συνεργασίας μας και τη φιλία μας να τη μεταφέρουμε σε πρακτικά σχέδια και έργα» τόνισε η πρωθυπουργός της Σερβίας ‘Ανα Μπίρναμπιτς (Ana Brnabic), αναφερόμενη από το βήμα του Thessaloniki Forum του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στις καλές σχέσεις, που έχουν αναπτύξει μεταξύ τους οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ρουμανίας, στο πλαίσιο της τετραμερούς συνεργασίας.

«Η Σερβία έχει δύο στόχους, την προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διασυνοριακή και περιφερειακή συνεργασία. Σε αυτό το επίπεδο οι τετραμερείς συναντήσεις, που ξεκίνησαν πρόσφατα, εκτιμούμε βαθύτατα πως αποτελούν εξαιρετικό δείγμα διαπεριφερειακής συνεργασίας, το να μοιραζόμαστε, δηλαδή, τις εμπειρίες μας με κάποιον που είναι ήδη μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και πρόθυμος να μας βοηθήσει στη δική μας ενταξιακή πορεία», επισήμανε η κ. Μπρίναμπιτς, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

«Έργα υποδομής και ενέργειας» εξήγησε «είναι πολύ σημαντικά για τη διασυνδεσιμότητά μας και […] περιμένουμε και άλλες πτυχές της συνεργασίας να αναπτυχθούν και κατά τη διαδικασία του Βερολίνου για τα δυτικά Βαλκάνια».

Σε ό,τι αφορά την οικονομία επεσήμανε ότι η συνεργασία εστιάζεται στη δημιουργία μιας ενοποιημένης οικονομικής περιφερειακής ενότητας, με κοινά επιμελητήρια και τη δημιουργία του «Φόρουμ των επιμελητηρίων», ενώ ως τρίτο πυλώνα της συνεργασίας ανέφερε τα θέματα της νεολαίας. «Συνεργαζόμαστε και συζητάμε για τη συνεργασία των νέων σε θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, έτσι ώστε να έχουμε πιο στενούς δεσμούς στην περιοχή» εξήγησε.

«Η Σερβία εργάζεται πάρα πολύ στο θέμα της διαπεριφερειακής συνεργασίας, καθώς οι πολίτες της είναι πιο πλούσιοι όταν υπάρχει αυτή η συνεργασία» κατέληξε η πρωθυπουργός της Σερβίας, ευχαριστώντας τους -επίσης παρόντες στο δείπνο του ΣΒΒΕ- πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βουλγαρίας και την αναπληρώτρια πρωθυπουργό της Ρουμανίας «για τη στήριξη της πορείας της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». «Ανυπομονούμε να σας υποδεχθούμε στο Βελιγράδι στις 21 και 22 Δεκεμβρίου στην επόμενη τετραμερή συνάντηση και να συνεχιστεί ο διάλογός μας» είπε.

«Στρατηγική σημασία να υπάρχει ασφαλής και σταθερή Ν.Α. Ευρώπη»

«Η Ρουμανία είναι και θα παραμείνει ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος για τις χώρες των Βαλκανίων» τόνισε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ρουμανίας Άννα Μπιρτσάλ στην ομιλία της στο «Thessaloniki Summit 2018».

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ρουμανίας υπογράμμισε ότι θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Ρουμανικής Προεδρίας της Ε.Ε. (1.1.2019) το ζήτημα της προώθησης της συνεργασίας των βαλκανικών χωρών, αλλά και η ενίσχυση των προοπτικών διεύρυνσης της Ε.Ε. με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

«Για τη χώρα μου, το να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ασφαλή και σταθερή Ν.Α. Ευρώπη ενταγμένη στο ΝΑΤΟ είναι στρατηγικής σημασίας» είπε η κ. Μπιρτσάλ.

«Είναι σημαντικό κατά την προεδρία μας να ασχοληθούμε με το Brexit και να εστιάσουμε στα Δυτικά Βαλκάνια, στα ενεργειακά, στην κυβερνοασφάλεια» συνέχισε η κ. Μπιρτσάλ. Εξέφρασε την ελπίδα το κλίμα να παραμείνει καλό και μετά το Brexit.

Η κ. Μπιρτσάλ υπογράμμισε ότι το θέμα της προοπτικής διεύρυνσης της Ε.Ε. με τα Δυτικά Βαλκάνια ήταν ψηλά και στις προεδρίες της Βουλγαρίας και της Αυστρίας και πρόσθεσε: «Η Ρουμανία θα διατηρήσει αυτήν την πολιτική και θα δώσουμε μεγάλη προσοχή σε αυτή την περιοχή και σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη». «Θα συνεχίσουμε να προωθούμε τις σχέσεις καλής γειτονίας και συμφιλίωσης» πρόσθεσε.

Η κ. Μπιρτσάλ τόνισε ότι για τις χώρες αυτές, η προοπτική ένταξης τους στην Ε.Ε., είναι «ισχυρό κίνητρο» για να συνεχίσουν τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων, ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων .

«Είμαστε περήφανοι, που η Ρουμανία μαζί με τις άλλες χώρες της περιοχής πάντοτε, μα πάντοτε προωθούσαν τη διαδικασία διεύρυνσης, ακόμη και όταν η διεύρυνση δεν ήταν απαραίτητη, δεν ήταν τόσο της …μόδας για να διατηρηθεί στην ατζέντα» είπε η κ. Μπιρτσάλ και συνέχισε : «Παραμένουμε δεσμευμένοι στο ευρωπαϊκό έργο της διεύρυνσης, γιατί αυτό θα συμβάλει στο κλίμα ευημερίας και ανάπτυξης, γενικά».

«Πιστεύω πράγματι ότι αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας μπορούμε πάντοτε να προχωρήσουμε και να προωθήσουμε, όχι μόνο τις κοινές αξίες που μοιραζόμαστε, αλλά και τις ελπίδες και τα όνειρα μας, που επίσης μοιραζόμαστε» είπε η κ. Μπιρτσαλ, τονίζοντας παράλληλα ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα «ισχυρό επενδυτικό κλίμα, ένα κλίμα σταθερότητας και ασφάλειας» και συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικές οι συνέργειες, συνεργασίες σε τομείς όπως η οικονομία, τα δίκτυα, για έργα υποδομών, δράσεις για τη νεολαία, κ.α

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ρουμανίας απευθύνθηκε ιδιαίτερα στον κ. Τσίπρα, ευχαριστώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις πρωτοβουλίες του σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ αναφέρθηκε και στη συμφωνία των Πρεσπών.

«Εκτιμούμε τη φιλία σας και τη δέσμευσή σας να αναπτύξετε και να ενδυναμώσετε, όχι μόνο με τη διμερή συνεργασία με τη Ρουμανία, αλλά και όλη αυτή την όμορφη περιοχή» είπε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ρουμανίας και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να αδράξω την ευκαιρία να σας συγχαρώ κ. πρωθυπουργέ, κ. Τσίπρα για τα πρόσφατα επιτεύγματά που πετύχατε, και που έχουν θετική επίδραση σε περιφερειακό επίπεδο. Αναφέρομαι και στο θέμα του ονόματος (της #πΓΔΜ) και πως επηρεάζει τον οικονομικό τομέα».

Τέλος ανέφερε ότι στη Ρουμανία ο τελευταίος δείκτης ανάπτυξης ήταν στο 6,9 % και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης μας. Προσπαθούμε να συνδυάσουμε την κοινωνική προστασία με τη διασφάλιση ενός καλού οικονομικού κλίματος για τις επενδύσεις, όπως εσείς. Η Ρουμανία είναι μια καλή χώρα για επενδύσεις, έχει αποδειχθεί πάντοτε σταθερός, αξιόπιστος εταίρος» είπε η κ. Μπιρτσάλ. Επεσήμανε, ότι και από τις δύο πλευρές και από την Ελλάδα και από τη Ρουμανία υπάρχει πολύ καλό κλίμα, ώστε να ενισχυθούν ακόμη περαιτέρω οι διμερείς συνεργασίες.

Δεν υπάρχει καλύτερος χώρος από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αναπτυχθεί μία χώρα της περιοχής, τόνισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, από το βήμα του Thessaloniki Summit του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

«Άξιοι ηγέτες Τσίπρας και Ζάεφ»

«Ποιος βοήθησε την Ελλάδα στην κρίση, ποιος θα μας βοηθήσει όλους, αν όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση;» διερωτήθηκε με τη σειρά του ο κ. Μπορίσοφ και καλωσόρισε τις συμφωνίες και κοινά έργα υποδομών στο πλαίσιο της τετραμερούς συνεργασίας Ελλάδας- Βουλγαρίας- Ρουμανίας- Σερβίας.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία στον τομέα των μεταφορών, επισήμανε την ανάγκη «να συνδεθούμε με την Αλεξανδρούπολη και να εκσυγχρονίσουμε τη σιδηροδρομική γραμμή με Μπουργκάς». Ο κ. Μπορίσοφ γνωστοποίησε ότι περί το τέλος του τρέχοντος μηνός θα εγκαινιαστεί ο αυτοκινητόδρομος από το Σαντάνσκι μέχρι τα στενά της Κρέσνα, τμήμα του πανευρωπαϊκού διαδρόμου IV, που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Σόφια.

«Είμαστε μαζί» τόνισε, και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, είπε πως «αύριο στη συνάντηση που θα έχουμε για τον διασυνδετήριο για το υγροποιημένο αέριο, θα βρούμε κάποιον τρόπο να συμμετέχει και η Βουλγαρία με κάποιο ποσοστό, να το υπογράψουμε μέχρι τα τέλη του χρόνου», ώστε «να έχουμε και μία σύνδεση ενεργειακή, οδική, σιδηροδρομική, που θα συνδέσει το Αιγαίο με τη Μαύρη Θάλασσα, γιατί εγώ στη Θεσσαλονίκη έρχομαι πιο γρήγορα από ό,τι ο Αλέξης από την Αθήνα».

Σε ό,τι αφορά την οδική σύνδεση με το Βελιγράδι, είπε ότι το 95% του αυτοκινητοδρόμου είναι έτοιμο.

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας συνεχάρη τους συναδέλφους του κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ, γιατί «αποδείχθηκαν άξιοι ηγέτες» και τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ, προσθέτοντας πως «όσο πιο γρήγορα ενταχθεί η χώρα και στο ΝΑΤΟ τόσο καλύτερα και για την Ελλάδα και για τη Βουλγαρία».

«Να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τη συνεργασία μας, καθώς έχουμε απεριόριστες δυνατότητες» τόνισε ο κ. Μπορίσοφ.