Κριτική στην κυβέρνηση ασκεί η Δημοκρατική Αριστερά, με αφορμή τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι «αν καθιερώσουμε την απλή αναλογική η χώρα δεν θα κυβερνηθεί ποτέ».

«H σημερινή δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Παναγιώτη Κουρουμπλή για την απλή αναλογική ότι αν αυτή καθιερωθεί η χώρα δεν θα κυβερνηθεί ποτέ ξεκαθαρίζει χωρίς καμία αμφισβήτηση πόσο έχει απομακρυνθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις πάγιες διαχρονικές θέσεις του ευρύτερου χώρου της αριστεράς για τις καρέκλες της εξουσίας. Άραγε θυμάται κανείς ποιος εξήγγειλε και ζητούσε με επιμονή συνταγματική κατοχύρωση και παγιοποίηση της απλής αναλογικής για όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις; Μήπως είχαν και εδώ αυταπάτες;», αναφέρει η ΔΗΜΑΡ και συμπληρώνει:

«Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι οι αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, μεταξύ των οποίων και η αλλαγή του εκλογικού συστήματος με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, είναι απαραίτητες με σκοπό την πιστότερη δυνατή αποτύπωση της βούλησης των πολιτών. Ιδιαίτερα τώρα που είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η ενθάρρυνση της συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων καθώς και των κυβερνήσεων συνεργασίας, που είναι ένα εμφανές πια κοινωνικό αίτημα. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα εκλογικό σύστημα απαλλαγμένο από στρεβλώσεις και στατιστικές αλχημείες που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την άμεση κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών».