Στο ψυγείο μπαίνει το αποκαλούμενο «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν στα πρώτα δέκα λεπτά της τηλεδιάσκεψης του EuroWorking Group, με τους ευρωπαίους εταίρους να κάνουν λόγο για μονομερή ενέργεια λόγω του γεγονότος ότι δεν είχε συζητηθεί προηγουμένως και δεν υπήρχε επαρκής κοστολόγηση του πολυνομοσχεδίου. Η αναγκαστική υπαναχώρηση, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της, Γιάννη Δραγασάκη, σύμφωνα με τις οποίες το «παράλληλο πρόγραμμα δεν είναι μέτρα ανακούφισης αλλά το σχέδιο της κυβέρνησης» προκάλεσε συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου, πυροδοτώντας παράλληλα θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Στο κυβερνητικό επιτελείο επιρρίπτουν τις ευθύνες στα κόμματα της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι «οι θεσμοί το μόνο που ζήτησαν είναι περισσότερο χρόνο, προκειμένου να ενημερωθούν πάνω στο νομοσχέδιο. Το εύλογο ερώτημα είναι αν θα είχε προκύψει αυτό το ζήτημα αν τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχαν δημιουργήσει όλο αυτό τον θόρυβο γύρω από το θέμα». Παράλληλα, υπογραμμίζουν πως «η συζήτησή του θα συνεχιστεί κανονικά στις αρχές του επόμενου έτους» Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Νίκο Βούτση, η απόφαση για την προσωρινή απόσυρση του νομοσχεδίου, ελήφθη μετά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως προς την διαδικασία σύντμησης των συνεδριάσεων. Το νομοσχέδιο αναμένεται να επανέλθει σε συζήτηση μετά τις 7 Ιανουαρίου, οπότε θα συνέλθει εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων ώστε να καθορίσει τον χρόνο και τον τρόπο συζήτησης και εισαγωγής του προς ψήφιση. Το νομοσχέδιο εισήχθη την Τετάρτη το απόγευμα στις αρμόδιες Επιτροπές προς επεξεργασία, ενώ το πρωί της Πέμπτης ακολούθησε η ακρόαση των φορέων σε δεύτερη συνεδρίαση, για το απόγευμα είχε προγραμματιστεί η τρίτη συνεδρίαση και σήμερα η τελευταία για την δεύτερη ανάγνωση. Επρόκειτο να εισαχθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Δευτέρα και αναμένετο να ψηφιστεί την Τρίτη. Σύμφωνα με ενημέρωση του Προέδρου της Βουλής, κ. Βούτση, η πρόταση του στη Διάσκεψη των Προέδρων, για αναβολή στη συζήτηση του νομοσχεδίου «έγινε μετά από συνεννόηση με την κυβέρνηση και τους τρεις προέδρους των Επιτροπών, έτσι ώστε να υπάρχει άνεση στη διαβούλευση και τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου».

Το τηλεφώνημα που «μπλόκαρε» το πολυνομοσχέδιο

Ένα τηλεφώνημα από τις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα από τον κ. Βίζερ στον Γ. Χουλιαράκη, ήταν αρκετό για να αναβληθεί η συζήτηση στη Βουλή για το «παράλληλο πρόγραμμα». Οι δανειστές, διαφώνησαν γιατί δεν είχε αποτυπωθεί το κόστος των μέτρων στον προϋπολογισμό και επίσης δεν είχε υπάρξει προ-συνεννόηση με τους θεσμούς. Παράλληλα, οι δανειστές θεώρησαν ότι 10 με 15 μετρά στο «παράλληλο πρόγραμμα» είναι αντίθετα σε ρυθμίσεις του μνημονίου που έχουν περάσει τα προηγούμενα χρόνια, ενώ δεν ήταν και κοστολογημένα. Έτσι, ο κ. Βίζερ τηλεφώνησε στον Γ. Χουλιαράκη και τον προειδοποίησε ότι αν δεν αποσυρθεί θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια και μπορεί να μην γίνει το σημερινό Euroworking Group που θα ξεκλείδωνε τη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Τι απαντά η κυβέρνηση

«Το ν/σ κατατέθηκε πριν την αξιολόγηση, προκειμένου να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στην διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση δεν επιχειρεί να κρύψει τίποτα από κανέναν» αναφέρουν κύκλοι της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως «το νομοσχέδιο προωθήθηκε με την διαδικασία του επείγοντος επειδή αντιμετωπίζει ανθρωπιστικά θέματα». «Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης ισχυρίστηκαν χτες ότι δεν υπάρχει κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Τo ΓΛΚ χωρίζει τις διατάξεις σε διατάξεις κοστολογημένες, σε διατάξεις που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και σε διατάξεις που δεν μπορούν να κοστολογηθούν πριν την εφαρμογή τους (π.χ. η διασύνδεση των Ληξιαρχείων της χώρας μεταξύ τους). Σε κάθε περίπτωση, το κόστος του νομοσχεδίου είναι εξαιρετικά χαμηλό. Περίπου 100 εκ. με κονδύλια που έχουν διατεθεί ήδη για τον σκοπό αυτό και μεταφέρονται στο επόμενο έτος. Σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζονται οι προϋπολογισμοί των εμπλεκόμενων υπουργείων. Η αντίδραση των τριών κομμάτων της Αντιπολίτευσης ήταν προσχηματική, προκειμένου να αποφύγουν να ψηφίσουν τις σχετικές διατάξεις» προσθέτουν από το κυβερνητικό επιτελείο. «Οι θεσμοί το μόνο που ζήτησαν είναι περισσότερο χρόνο, προκειμένου να ενημερωθούν πάνω στο νομοσχέδιο. Το εύλογο ερώτημα είναι αν θα είχε προκύψει αυτό το ζήτημα αν τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχαν δημιουργήσει όλο αυτό τον θόρυβο γύρω από το θέμα. Το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται. Αποφασίστηκε απλώς να μην προωθηθεί ως επείγον αλλά με την κανονική διαδικασία, ώστε να μην υπάρξει έδαφος για αμφισβητήσεις.  Έτσι η συζήτησή του θα συνεχιστεί κανονικά στις αρχές του επόμενου έτους» καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Νέα Δημοκρατία: Ο Τσίπρας να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το πολιτικό πρόβλημα

Για «ναυάγιο» της κυβέρνησης έκανε λόγο ο Γιάννης Πλακιωτάκης αναφορικά με την απόσυρση του νομοσχεδίου για το «παράλληλο πρόγραμμα» και κάλεσε τον πρωθυπουργό «να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το πολιτικό πρόβλημα της χώρας» και να μπει τέλος «στο συνεχή διασυρμό της χώρας». «Η απόσυρση, από την κυβέρνηση, του νομοσχεδίου για το “παράλληλο πρόγραμμα”, αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, ότι τα όσα έλεγαν το προηγούμενο διάστημα ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη της κυβέρνησής του, ήταν άνευ ουσίας και για εσωτερική κατανάλωση», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. «Το σημερινό ναυάγιο της κυβέρνησης πείθει και τον πιο δύσπιστο, ότι ο θησαυρός του κ. Τσίπρα ήταν άνθρακες», συμπλήρωσε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του: «Για να τεθεί, επιτέλους, ένα τέρμα στο συνεχή διασυρμό της χώρας, καλώ το πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του». «Καλώ το κ. Τσίπρα, να ομολογήσει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το πολιτικό πρόβλημα της χώρας», κατέληξε ο κ. Πλακιωτάκης.

Ποτάμι: Συνεχίζουν να πουλούν το παραμύθι “εμείς θέλουμε, αλλά δεν μας αφήνουν”

«Το περιβόητο “παράλληλο πρόγραμμα” της κυβέρνησης, γραμμένο στο πόδι, με δεκάδες ασάφειες και διευθετήσεις ρουσφετιών, μαζεύτηκε τελικά άρον-άρον, επειδή δεν πήρε την άδεια από τους συνομιλητές της κυβέρνησης», τονίζει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του, λίγα λεπτά μετά τις επίσημες ανακοινώσεις. «Άλλη μια “σκληρή διαπραγμάτευση” έληξε άδοξα, με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να συνεχίζουν να πουλούν το παραμύθι “εμείς θέλουμε, αλλά δεν μας αφήνουν”. Το Ποτάμι δήλωσε από την πρώτη στιγμή ότι σε αυτό το θέατρο δε συμμετέχει, γι’ αυτό και αποχώρησε από τη Βουλή. Η χώρα έχει όντως ανάγκη από μια σειρά τολμηρές μεταρρυθμίσεις, που θα υπερβαίνουν το μνημόνιο. Αυτές όμως δεν μπορούν να γίνουν από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που ζουν σε παράλληλο οπισθοδρομικό σύμπαν», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ένωση Κεντρώων: Το νομοσχέδιο θεωρήθηκε μονομερής ενέργεια

«Ο αληθινός λόγος της απόσυρσης του νομοσχεδίου για το παράλληλο πρόγραμμα είναι ότι το νομοσχέδιο αυτό θεωρήθηκε μονομερής ενέργεια και γι’ αυτό η κυβέρνηση έκανε ατάκτως πίσω», σημειώνει η Ένωση Κεντρώων του κ. Λεβέντη.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Δικαιωθήκαμε για τις ενστάσεις μας

«Δικαιωμένη» δηλώνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, μετά την απόφαση για απόσυρση του νομοσχεδίου με το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης. Όπως σημειώνεται σε δήλωση του Βασίλη Κεγκέρογλου, «η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ δικαιώθηκε για τις πολιτικές ενστάσεις που κατέθεσε χθες στην επιτροπή της Βουλής, σχετικά με τον τρόπο που η κυβέρνηση επέλεξε να συζητηθεί το λεγόμενο “παράλληλο πρόγραμμα”». «Η κυβερνητική όμως αναδίπλωση δεν αρκεί. Η κυβέρνηση οφείλει να αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλίου χωρίς την τήρηση των διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος», καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Κεγκέρογλου.

ΚΚΕ: Άδοξο τέλος για τη διαφημιστική απάτη

«Η διαφημιστική απάτη που επιχείρησε η κυβέρνηση με το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα, τελείωσε άδοξα. Ο λαός να ακολουθήσει το δρόμο του αγώνα και να μην ελπίζει στα παραμύθια των παράλληλων προγραμμάτων, που αποδεικνύονται κοροϊδία», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, σχετικά με την απόσυρση του νομοσχεδίου. Διαβάστε αναλυτικά τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα