Στην υπόθεση του Απόστολου Λύτρα εστίασε το πρωί της Παρασκευής 21/6 η Ζωή Κωνσταντοπούλου τονίζοντας πως «ο Άρειος Πάγος παρενέβη υποκριτικά». Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας αναφέρθηκε στην έμφυλη βία και την κακοποίηση ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στον όρο «γυναικοκτονία».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε συνέντευξή της στην εκπομπή του Mega «Κοινωνία Ώρα MEGA» τόνισε: «Υπάρχει μία τρομακτική υποκρισία γύρω από την έμφυλη βία και την κακοποίηση. Φωτίζεται μία υπόθεση όπου δράστης και θύμα είναι δύο δικηγόροι».

«Αυτό που φωνάζουμε είναι πως θύμα κακοποίηση μπορεί να γίνει η οποιαδήποτε γυναίκα. Αυτό που συνέβη σε αυτή την υπόθεση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου να πέφτει από τα σύννεφα επειδή αφέθηκε ελεύθερος ο δράστης. Ο Άρειος Πάγος παρενέβη υποκριτικά. Κάποιες από τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα τις είχαμε πει και εμείς και τα είχαν επισημάνει και οι εκπρόσωποι οργανώσεων» σημείωσε.

«Όταν υπάρχει ένα καθεστώς επιδίωξης επαφής είναι μία συνθήκη ανασφάλειες για το θύμα»

Σε σχέση με το εάν παραβίασε ή όχι τα περιοριστικά μέτρα που είχε κάνει η σύζυγός του, Σοφία Πολυζωγοπούλου η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε πως αλλά όταν υπάρχει ένα καθεστώς επιδίωξης επαφής είναι μία συνθήκη ανασφάλειες για το θύμα.

«Δεν έχω εικόνα των περιοριστικών μέτρων αλλά όταν υπάρχει ένα καθεστώς επιδίωξης επαφής είναι μία συνθήκη ανασφάλειες για το θύμα. Εγώ περιμένω τον κ. Μητσοτάκη να έρθει στη Βουλή να απαντήσει γιατί δεν δέχεται την αυτοτελή ποινικοποίηση της γυναικοκτονίας και βάζει τον κ. Βορίδη να λέει πως είναι ποινικός λαϊκισμός η αυτοτελή ποινικοποίηση της γυναικοκτονίας. Η γυναικοκτονία είναι δολοφονία με ένα επιπλέον χαρακτηριστικό. Όταν αφαιρείται η ζωή της επειδή είναι γυναίκα από κάποιον που έχει εξουσία πάνω της. Αυτό το φαινόμενο είναι σε εκτίναξη» είπε χαρακτηριστικά η δικηγόρος και πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας υπογραμμίζοντας όμως πως υπάρχει μία υποτίμηση του φαινομένου.

«Έφτασε ο κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος να λέει πως είναι θέμα DNA να σκοτώνουν οι άντρες. Και αυτός είναι στην κυβέρνηση. Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι πως είναι οκ να σκοτώνεις τη γυναίκα σου. Από την υπόθεση αυτή φωτίζεται πως έχουμε ένα ελλιπές νομικό πλαίσιο. Είμαι υπέρ του να αλλάξει και να εξειδικευτεί το νομικό πλαίσιο αλλά δεν είμαι καθόλου υπέρ του να ενεργοποιηθούν διαδικασίες υποχώρησης του κράτους δικαίου. Όταν λέει ο κ. Φλωρίδης πως ένα από τα μέτρα είναι να διαβάζεται η κατάθεση του θύματος, αυτό είναι κάτι πολύ σοβαρό για το κράτος δικαίου».

«Έχω ακούσει πολλές φορές να αντιμετωπίζονται οι καταθέσεις γυναικών ως ενοχλητικές»

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια είναι η αιτία της έξαρσης των φαινομένων της ενδοοικογενειακής βίας η Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστήριξε: «Έχουμε ξανά υπουργό Προστασίας Πολίτη τον κ. Χρυσοχοΐδη ενώ τα έχει κάνει όπως τα έχει κάνει, γι’ αυτό. Είναι προφανές ότι δεν έχει ασκήσει τα καθήκοντά του όλο αυτό τον καιρό με τρόπο που να εγγυάται σωστή λειτουργία της αστυνομίας για την έμφυλη βία. Έχω ακούσει πολλές φορές να αντιμετωπίζονται οι καταθέσεις γυναικών ως ενοχλητικές».

«Η αντεγκληματική πολιτική αντιμετωπίζεται από την ανάλυση του φαινομένου και την λήψη μέτρων. Έτσι, ενθαρρύνεις την επανάληψη. Το ζητούμενο είναι να δοθεί ένα μήνυμα αποφασιστικότητας από την κυβέρνηση. Ο κ. Χρυσοχοΐδης αντί να στέλνει τους αστυνομικούς να ασκούν βία κατά των φοιτητών, να προσανατολιστεί στην πρόληψη, στην εκπαίδευση και στη προστασία των θυμάτων» δήλωσε κλείνοντας η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου