Κινητοποίηση στο Μαξίμου

Καλημέρα και καλό τριήμερο. Καλομάθαμε και την ερχόμενη εβδομάδα θα μας χαλάσει που θα επιστρέψουμε «αυστηρά» στο ΣΚ. Σήμερα θα ξεκινήσω από τα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου όπου υπάρχει κινητοποίηση καθώς η Κυβέρνηση μοιάζει να βρίσκεται σε σημείο καμπής. Θέλετε τη λογική φθορά μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης, θέλετε την ακρίβεια, θέλετε την κούραση του εκλογικού σώματος για τα ίδια πρόσωπα; Λίγο απ’ όλα και μαζί η επικαιρότητα που καλείται να διαχειριστεί η Κυβέρνηση.

Μακριά από το κενό

Μιλώντας με τέσσερις κεντρικούς υπουργούς το συμπέρασμα που αποκόμισα χθες ήταν ότι κάτι πρέπει να γίνει, διότι η φύση άρα και η πολιτική απεχθάνεται το κενό. Και θα γίνει, μου είπαν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Κυβέρνηση θα κινητοποιηθεί για να βρει άμεσα λύσεις. Γιατί μπορεί, όπως μου είπαν οι ίδιοι υπουργοί να μην εμφανίζεται κάποια σημαντική ανατροπή στους πολιτικούς συσχετισμούς, όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργηθούν κενά – αν και η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να παίζει μόνη της, δίχως αντίπαλο.

Μας σώζει η αντιπολίτευση

Και αυτό έχει μεγάλη σημασία: η απουσία της αντιπολίτευσης. Δεν υπάρχει κάποιος ισχυρός αντιπολιτευτικός πόλος που θα της δημιουργήσει μείζον πρόβλημα. Και αυτό διότι, με βάση τα ευρήματα των τελευταίων ερευνών, η κυβέρνηση μοιάζει να έχει φθορά, ωστόσο δεν μπορεί να μπορεί να την εκμεταλλευτεί και να αξιοποιήσει κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο καταλληλότερος πρωθυπουργός ενώ η τάση αποσυσπείρωσης είναι αξιοσημείωτη και για τα τρία πρώτα κόμματα (με το ΣΥΡΙΖΑ πάντως να επανέρχεται και μάλλον να σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση έπειτα από μία περίοδο δραματικών αναταράξεων).

Σε ρυθμούς ευρωεκλογών

Και να πάμε και λίγο στα του ΣΥΡΙΖΑ και να σας πω ότι τρέχουν τις διαδικασίες για τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών του κόμματος. Με αυτές θέλει να αλλάξει και την εικόνα του κόμματος. Πώς θα γίνει αυτό; Δεν είναι θέμα πολιτικού μάρκετινγκ, το οποίο φαίνεται πως το ξέρει πολύ καλά ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά και ουσίας σε συνδυασμό με την βελτίωση της εικόνας του κόμματος προς την κοινωνία. Σε αυτό φιλοδοξεί να συμβάλλει και η λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών που θα γίνει γνωστή στις 14 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία θα ψηφίσουν και με φυσική παρουσία και ψηφιακά τα μέλη για το ποιοι θα δώσουν τη μάχη του σταυρού για το Ευρωκοινοβούλιο.

Οι πέντε θέσεις

Στο ψηφοδέλτιο που θα ανακοινωθεί τελευταίο όπως φαίνεται, καθώς ήδη έχει ανακοινώσει η ΝΔ 28 υποψηφίους, το ΠΑΣΟΚ αρκετούς υποψηφίους, σίγουρα θα είναι οι δυο νυν ευρωβουλευτές, Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά, καθώς οι άλλοι αποχώρησαν. Από εκεί και πέρα, θα υπάρξουν και πέντε πρόσωπα που θα επιλέξει ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης και δεν θα μπουν στη βάσανο των εσωκομματικών εκλογών.

Τα βιογραφικά

Τον τελικό λόγο θα τον έχει και ο Κασσελάκης που διαβάζει βιογραφικά υποψηφίων ευρωβουλευτών. Ρώτησα και μου είπαν ότι έχουν κατατεθεί περίπου 500 βιογραφικά που συνοδεύονται και από λευκό ποινικό μητρώο προσώπων που θέλουν να είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές. Πάντως το σίγουρο είναι ότι επιχειρεί να φτιάξει μια καλή μαγιά στελεχών με τον τρόπο αυτό ο Στέφανος Κασσελάκης.

Σε μία κλωστή κρέμεται η τύχη της Folli Follie

Πολύ λεπτές είναι οι ισορροπίες που όπως μαθαίνω θα καθορίζουν το μέλλον της Folli Follie, σε ό,τι αφορά την έγκριση της εξυγίανσης της εταιρείας. Όλα αυτά τη στιγμή που η απολογία του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, ο οποίος βαρύνεται με πολλές κατηγορίες για τα γεγονότα γύρω από τον άλλοτε ισχυρό όμιλο λιανικής. Μάλιστα στις 27 Μαρτίου θα ακολουθήσει η απολογία του που θα αφορά στην ουσία των κατηγοριών με τις οποίες βαρύνεται ο επιχειρηματίας, μεταξύ των οποίων η παραπλανητική εικόνα την οποία παρουσίαζαν προς τους επενδυτές επί σειρά ετών. Ωστόσο καθοριστική θεωρείται η ενημέρωση της Folli Follie για την απόφαση του Αρείου Πάγου που εξέτασε στις αρχές του 2024 την αναίρεση που ασκήθηκε στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και αφορά στην αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων της, ακινήτων και μετρητών, αξίας περί τα 33-34 εκατ. ευρώ. Σας θυμίζω ότι τα ακίνητα της Folli Follie δεσμεύτηκαν το 2018 στον απόηχο της δέσμευσης των καταθέσεων της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Ήδη πάντως η Folli Follie έχει περάσει στη νέα της εποχή μετά την σύσταση της FF Opsco, η οποία θα συνεχίσει την σημερινή δραστηριότητα της Folli Follie και εκκρεμεί η σύσταση της εταιρείας που θα υποδεχθεί τα ακίνητα.

Νέος πλειστηριασμός για τη βίλα του Βγενόπουλου

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος αποτελεί μία από τις ουκ ολίγες περιπτώσεις επιχειρηματιών που παρά το γεγονός ότι έχουν φύγει από τη ζωή, τα χρέη τους συνεχίζουν να απασχολούν τις αρχές και τα ακίνητα περιουσιακά τους στοιχεία να βρίσκονται συχνά πυκνά σε διαδικασία πλειστηριασμού. Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί άλλωστε και η βίλα του Βγενόπουλου στην Εκάλη, η οποία θα βγει σε πλειστηριασμό στις 27 Μαρτίου και ενώ έχει προηγηθεί αντίστοιχη διαδικασία τον Νοέμβριο του 2023, η οποία ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε καθότι είχαν απεργία οι συμβολαιογράφοι. Η τιμή πρώτης προσφοράς για την εκποίηση του ακινήτου είναι 4,2 εκατομμύρια ευρώ.

Κλίμα τρομοκρατίας στις τάξεις των κατασκευαστών για τον «πόλεμο» με τους δήμους

Αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει φέρει όπως μου λένε μικροί και μάλιστα τοπικοί κατασκευαστές που ασχολούνται με τις κατοικίες, η «κόντρα» που έχει ξεσπάσει με τους δήμους για το ύψος των κτιρίων, ιδίως στα νότια προάστια. Πολλοί μάλιστα παρά το γεγονός ότι δεν έχουν βρεθεί προ της αναστολής της οικοδομικής άδειας για κάποια από τις κατασκευές τους, διστάζουν να τοποθετηθούν ή να μιλήσουν για το θέμα, υπό το φόβο να υποστούν τις συνέπειες από κάποια εκ των δημοτικών αρχών. Το θέμα έχει πολύ ψωμί όπως φαίνεται και ειδικά εάν έρθει νομοθετική ρύθμιση που θα αλλάζει τον υφιστάμενο οικοδομικό κανονισμό, ο οποίος δίνει την δυνατότητα να χτίσει κάποιος ψηλότερο κτίριο, εφόσον περιορίσει τον όγκο του. Το γεγονός είναι ότι ακόμα και κατασκευές που είχαν ξεκινήσει διακόπηκαν, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος και ο υφυπουργός, Νίκος Ταγαράς, έβγαλε ανακοίνωση διευκρινίζοντας ότι οι δήμοι δεν νομιμοποιούνται να λαμβάνουν αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Νομίζω πάντως ότι έχουμε να δούμε αρκετά ακόμα επεισόδια γύρω από την υπόθεση αυτή.

Δεν περπατάει, τρέχει ο Johnnie Walker

Δεν περπάτησε αλλά έτρεξε ο διάσημος Johnie Walker, το γνωστό ουίσκι της Diageo, στη διάρκεια του 2023. Κι αυτό γιατί η εταιρεία παραγωγής και εμπορίας αλκοολούχων είχε αύξηση του τζίρου της στην Ελλάδα κατά 14 εκατομμύρια ευρώ από τα 64,6 εκατομμύρια στο τέλος Ιουνίου του 2022 σε 78,45 εκατομμύρια στο τέλος Ιουνίου του 2022 με τα κέρδη αντίστοιχα από 2,2 εκατομμύρια ευρώ μετά από φόρους να φτάνουν τα 3,88 εκατομμύρια ευρώ. Επομένως ο γνωστός περιπατητής και ουσιαστικά η εταιρεία στην οποία υπάγεται, τα πήγε πολύ καλά. Για την ιστορία αναφέρω ότι στη χρήση 2023 η Diageo έδωσε μέρισμα στους μετόχους της 2,71 εκατομμύρια ευρώ.

Αλλαγή σκυτάλης και προσώπων στη BMW Hellas

Νέο πρόσωπο στη διοίκηση της BMW Hellas θα αναλάβει ο Κρίστοφερ Πουθ, στη θέση του Αντρέας Ζίμπεν που αποχωρεί από τη θέση μετά από 3,5 χρόνια. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Απριλίου όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, προερχόμενος από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλο BMW στη Σλοβενία. Ο απερχόμενος Ζίμπεν θα αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου στον τομέα υποστήριξης πελατών στα κεντρικά του ομίλου BMW στη Γερμανία.

Το του σχέδιο Θάνου Μιχαηλίδη

Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο του τουρισμού στην Ελλάδα βλέπει ο Θάνος Μιχαηλίδης, ιδιοκτήτης και CEO του oμίλου THANOS HOTELS and RESORTS και πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ). Ο επιχειρηματίας, στον οποίο ανήκουν τρία πολυτελή ξενοδοχεία 5 αστέρων με διεθνείς διακρίσεις, το Anassa, το Annabelle και το Almyra εκτιμά ότι υπάρχουν ευκαιρίες για επενδύσεις όχι μόνο για τη δημιουργία νέων πεντάστερων τουριστικών θέρετρων αλλά και στη διαχείριση υφισταμένων ξενοδοχείων που θέλουν να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες και το πελατολόγιό τους. «Διαχειριζόμαστε κάθε ξενοδοχείο ως αποκλειστική οντότητα, με γνώμονα την ποιότητα και την ξεχωριστή φιλοξενία. Επενδύουμε πολλά στις επιχειρήσεις, τους ανθρώπους μας και τις κοινότητές μας, δημιουργώντας ένα βιώσιμο μοντέλο επιτυχίας που βασίζεται σε μια πιστή ομάδα που εργάζεται μαζί για έναν στόχο» λέει ο ίδιος περιγράφοντας τη φιλοσοφία του ξενοδοχειακού του ομίλου. Ο Θάνος Μιχαηλίδης, που είναι από το 1993 ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος του oμίλου THANOS HOTELS and RESORTS, θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 3 Απριλίου, ώστε να παρουσιάσει το ελληνικό του σχέδιο.