Η συζήτηση στο Κοινοβούλιο

Καλημέρα σας! Η μέρα χθες ήταν ζόρικη, στενάχωρη και άκρως διδακτική για το μέλλον. Πέρασα από το Κοινοβούλιο για τη συζήτηση επί του πορίσματος της Εξεταστικής για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Είδα πολύ κόσμο στους διαδρόμους, στο εντευκτήριο και στα θεωρεία, όπου εκεί κυρίως ήταν συγγενείς των θυμάτων. Από πολύ νωρίς ήταν αρκετοί βουλευτές της ΝΔ στο Κοινοβούλιο και είχε γίνει σχετική κινητοποίηση από το πρωθυπουργικό γραφείο. Κεντρικό ρόλο στη διαχείριση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας είχε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

Η αξιοπρέπεια των συγγενών

Αυτό που είδα και μου έκανε εντύπωση από την πολύωρη διαδικασία ήταν η αξιοπρεπής στάση των συγγενών των θυμάτων, που παραβρέθηκαν στο Κοινοβούλιο. Δεν είχαν πολλές επαφές με βουλευτές. Αυτό που έλεγαν, όμως, σε όσους μίλησαν μαζί τους είναι ότι θέλουν δικαιοσύνη για τους ανθρώπους τους. Και αυτό έβγαινε από τα χείλη τους όλη την ώρα. Οι διαδικασίες προχωρούν και όλοι περιμένουμε να «πέσει φως» στην υπόθεση.

Ο κατώτατος μισθός

Λίγο αργότερα, φεύγοντας από τη Βουλή, μίλησα με κεντρικό κυβερνητικό παράγοντα, ο οποίος μου μίλησε για τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό. Οι ανακοινώσεις έχουν ξεκινήσει ήδη και από μόνες τους είναι επαρκείς για τη διαμόρφωση ενός θετικότερου κλίματος στις ομάδες πολιτών, οι οποίες, εμφανώς και με βάση επίσημα στοιχεία πλέον, δυσκολεύονται να βγάλουν τον μήνα. Η κυβέρνηση δεν κρύβεται. Έχει παραδεχτεί πως η ακρίβεια είναι ένα μεγάλο πρόβλημα της καθημερινότητας και με καίριες παρεμβάσεις επιχειρεί να διορθώσει την κατάσταση. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν αρέσκεται σε μέτρα – «φωτοβολίδες», αλλά σε μέτρα ουσίας. Και έτσι θα το πάει.

Ευρωλίστα και Μπελέρης

Πάμε στις Ευρωεκλογές τώρα, καθώς η ανακοίνωση των 15 πρώτων υποψηφίων της ΝΔ καθυστέρησε λόγω και των εξελίξεων με την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και τις διαρροές με τα emails, όμως στο παρασκήνιο γίνεται μεγάλη συζήτηση για το εάν θα ενταχθεί ή όχι στη λίστα της ΝΔ για τις ευρωεκλογές ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρης. Αυτό που έμαθα στις συζητήσεις μου στο Κοινοβούλιο είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισήγηση από τους υπουργούς Επικρατείας, Σταύρο Παπασταύρου και Μάκη Βορίδη, να είναι στη λίστα, με το επιχείρημα ότι μπορεί να αλλάξει το κλίμα υπέρ της ΝΔ. Ο προβληματισμός που υπάρχει, όμως, από στελέχη έμπειρα, όπως π.χ. η Ντόρα Μπακογιάννη, είναι εάν τέτοιες κινήσεις μετατρέψουν το θέμα Μπελέρη από πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία σε ελληνο-αλβανικό.

Επισκεπτήριο Κασσελάκη

Να πεταχτούμε από το Κοινοβούλιο στη Θήβα, όπου ο Στέφανος Κασσελάκης είχε το πρώτο του επισκεπτήριο και οι επισκέπτες του στο κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων δεν θα μπορούσαν να είναι άλλοι από τους πιο στενούς του συνεργάτες: ο διευθυντής του γραφείου του, Μανώλης Καπνισάκης, και ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και βουλευτής Επικρατείας, Ευάγγελος Αποστολάκης. Το επισκεπτήριο για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ διήρκεσε, όπως σε όλους τους νεοσύλλεκτους, δυο ώρες και η συζήτηση ήταν για τρέχοντα θέματα του κόμματος και της επικαιρότητας.

Η γκάφα της Κεχαγιά

Δεν μπήκε και με πολλή φόρα, για να θυμηθώ την ατάκα της Πόπης Τσαπανίδου, πρώην εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, η Βούλα Κεχαγιά. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στην εκπομπή των Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλου, όπου και μίλησε για τις εταιρείες του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά έπεσε σε γκάφα και συζητήθηκε στο κόμμα ευρύτερα. Απαντώντας σε ερωτήσεις για το ζήτημα με τις εταιρείες αλλά και τις μετοχές σε εταιρείες, που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ανέφερε τα τετριμμένα: ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δηλώσει πως όλες οι μετοχές που είχε σε εταιρείες στο εξωτερικό έχουν μεταβιβαστεί, ανέφερε πως δεν γνωρίζει πόσες είναι οι εταιρείες στις οποίες είχε μετοχές και ούτε ξέρει το χρονικό πλαίσιο της μεταβίβασης. Το ωραίο, όμως, που συζητήθηκε ήταν όταν είπε: «Υποθέτω πως υπήρχε εταιρεία, όταν ο Στέφανος Κασσελάκης έγινε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ». Ο Δ. Οικονόμου τη ρώτησε εάν είχε τις εταιρείες την περίοδο που εξελέγη πρόεδρος (ο κ. Κασσελάκης) και η Β. Κεχαγιά επανέλαβε πως από τη μία εταιρεία αποχώρησε τον Μάρτιο του 2023. Άρα, πώς αποχώρησε τον Μάρτιο του 2023, αφού οι εκλογές έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2023, και η ίδια είπε πως υποθέτει ότι υπήρχε εταιρεία; Μπέρδεμα.

Ο Κύρτσος, το ΠΑΣΟΚ και ο «κρύος» Ανδρουλάκης

Ο Γιώργος Κύρτσος έχει μία μεγάλη πολιτική σταδιοδρομία. Ξεκίνησε από την ΚΝΕ, έγινε εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ επί Γιώργου Καρατζαφέρη και συνέχισε ως ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Βέβαια, οι σχέσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχαν περάσει από… σαράντα κύματα, με συνέπεια κάποια στιγμή να διαγραφεί, καθώς μέσω αναρτήσεων του στα κοινωνικά δίκτυα είχε «εξαπολύσει πυρά» κατά της κυβέρνησης σε πολλά μέτωπα. Φήμες λένε ότι αυτοπροτάθηκε ως υποψήφιος ευρωβουλευτής στο ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα στον Νίκο Ανδρουλάκη, με τον οποίο γνωρίζονται από τη θητεία τους στην ευρωβουλή. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως μάθαμε, δεν ήταν ιδιαίτερα ζεστός, με συνέπεια η συγκεκριμένη πρόταση να μην προχωρήσει.

Η υποψηφιότητα Ζαγοράκη

Και μιας και μιλάμε για τις υποψηφιότητες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συζήτηση που είχε με στελέχη, κατά την επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη, τόνισε ότι η υποψηφιότητα του πρώην ποδοσφαιριστή, Θοδωρή Ζαγοράκη, μπορεί να του φέρει ψήφους, τις οποίες δεν τις είχε το ΠΑΣΟΚ. Μην ξεχνάμε ότι το πανελληνιο σοσιαλιστικό κίνημα χωλαίνει στη Θεσσαλονίκη, με συνέπεια στις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τον Βελόπουλο και την Ελληνική Λύση να το περνά.

Το «όχι» του Δανέλλη

Απ’ ό,τι μαθαίνουμε στον Σπύρο Δανέλλη προτάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ να κατέβει υποψήφιος στις ευρωεκλογές, όμως ο ίδιος δεν έχει καμία όρεξη να εμπλακεί αυτή τη στιγμή. Έχει… καεί στο χυλό και φυσάει και το γιαούρτι, γιατί, όπως θυμόμαστε, είναι ο άνθρωπος που, ουσιαστικά, έσωσε την κυβέρνηση με την ψήφο εμπιστοσύνης του στη συμφωνία των Πρεσπών, γιατί ήταν ο νούμερο 151. Αν και τού προτάθηκε τότε να γίνει υφυπουργός Εξωτερικών, το αρνήθηκε και κατέβηκε υποψήφιος στην Ευρωβουλή, με συνέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ να τον ευχαριστήσει, βγάζοντάς τον πρώτο αναπληρωματικό. Ε, λογικό είναι να μη θέλει τώρα, ειδικά όταν, στην καλύτερη περίπτωση, θα βγάλει τρεις.

Θέμα ωρών η λίστα του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, κινητικότητα επικρατεί στην Κουμουνδούρου, καθώς αύριο, όπως όλα δείχνουν, θα ανακοινωθεί η τελική λίστα με τους ενδιαφερόμενους, που επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα για ευρωβουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Όσοι θα βρίσκονται στον κατάλογο αυτόν, θα λάβουν μέρος στις προκριματικές εκλογές της 14ης Απριλίου (θα έχει απολυθεί από τον στρατό και ο Στέφανος Κασσελάκης έως τότε). Τώρα, το εάν για τις προκριματικές αυτές εκλογές, στις οποίες θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο τα μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στηθεί εκτός από τη φυσική κάλπη και ηλεκτρονική, θα εξαρτηθεί, όπως μου λένε, από το εάν θα έχουν μέχρι τότε προλάβει να τεθούν οι απαιτούμενοι κώδικες ασφαλείας. Από αυτές τις κάλπες, πάντως, θα μάθουμε τα ονόματα που θα φιγουράρουν τελικά στο ψηφοδέλτιο. Κι αν θα υπάρχουν και celebrities, «θα το δείτε μόνο, αν το αποφασίσουν τα μέλη», όπως είπε και ο Κασσελάκης πριν περάσει την πύλη του στρατοπέδου.

Η μάχιμη Μαρία Συρεγγέλα

Στο Παρίσι βρέθηκε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας η γραμματέας της ΝΔ και βουλευτής, Μαρία Συρεγγέλα. Ο λόγος; Συμμετείχε στην Επιτροπή Ισότητας και Μη Διακρίσεων με την ιδιότητά της ως μέλος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση ήταν: η καταπολέμηση του ρατσισμού και η καλύτερη υλοποίηση της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Όπως έμαθα, ξημερώματα Τρίτης έφτασε στην Αθήνα και αμέσως πήγε στο Κοινοβούλιο, όπου και μίλησε επί του πορίσματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την τραγωδία των Τεμπών. Οι τόνοι, βέβαια, ανέβηκαν χθες με την ίδια να απαντά στην αντιπολίτευση, λέγοντας: «Βρισκόμαστε σε μια προσπάθεια να γίνει η τραγωδία πυρήνας μικροπολιτικών παιχνιδιών για το ποιος θα κερδίσει περισσότερες ψήφους ενόψει των ευρωεκλογών!».

Με Παΐσιο το Μεσολόγγι

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου, Χρήστος Παΐσιος, έχει πάρει πάνω του την προσπάθεια παραμονής του Πρωτοδικείου, ως κεντρικό, στην πόλη. Μέχρι και συνέντευξη στην ΕΣΗΕΑ διοργάνωσε, με μεγάλη συμμετοχή από Μεσολόγγι, Ναύπακτο και Αστακό. Υπέρ πάντων αγώνα για να μείνει το Δικαστήριο στην Ιερά Πόλη των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

Μπαίνει στην αγορά της Βουλγαρίας η Carrefour

Μέσω Ελλάδας και της Retail & More, η Carrefour του Νίκου Βαρδινογιάννη, ο οποίος έχει πλέον τη διαχείριση του εμπορικού σήματος της πολυεθνικής αλυσίδας στη χώρα μας, εισέρχεται το προσεχές διάστημα στη Βουλγαρία. Αυτό, σύμφωνα με άνθρωπο κοντά στην εταιρεία, σημαίνει ότι μέχρι και τον Σεπτέμβριο προβλέπεται να λειτουργήσουν συνολικά 22 καταστήματα στη γειτονική χώρα. Αυτό θα γίνει με τη μετατροπή καταστημάτων αλυσίδας της Βουλγαρίας, η οποία θα έχει πλέον την ταμπέλα «Carrefour». Στην Ελλάδα, από την άλλη, ο στόχος είναι να φτάσει έως το τέλος του 2024 τα περίπου 70 σημεία πώλησης, ενώ από το κάδρο δεν λείπει και κάποια εξαγορά, η οποία θα διευρύνει σημαντικά το εκτόπισμα της επιχείρησης. Ταυτόχρονα η AVE, ο όμιλος στον οποίο υπάγεται η Carrefour, σχεδιάζει εξαγορές στον τομέα των τροφίμων, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, μαζί με τα σούπερ μάρκετ θα αποτελέσει τον βασικό πυλώνα δραστηριότητάς της μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ο Λάτσης στα έργα του Ελληνικού

Επίσκεψη χωρίς τυμπανοκρουσίες έκανε πριν από λίγες ημέρες ο Σπύρος Λάτσης στο Ελληνικό. Σκοπός του ήταν να δει την εξέλιξη του μεγαλεπήβολου κατασκευαστικού εγχειρήματος, που θα αλλάξει ριζικά το τοπίο στα νότια προάστια τα επόμενα χρόνια, ενώ αναμένεται να προσελκύσει σημαντική μερίδα ξένων επισκεπτών στη χώρα μας. Ο Σ. Λάτσης συνοδευόταν στη διάρκεια της επίσκεψής του από τον γιο του, Αλέξανδρο, ενώ παρών ήταν, από πλευράς της Lamda Development, ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. Αυτή την περίοδο, τα έργα στην έκταση του Ελληνικού βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και, μάλιστα, σε πυρετώδεις ρυθμούς, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη Μαρίνα Αγίου Κοσμά, η οποία αποτελεί μία αυτόνομη επένδυση στο πλαίσιο της επένδυσης του Ελληνικού.

Ο Τσατσαρωνάκης, τα παξιμάδια, τα ξενοδοχεία και η εξωστρέφεια

Για πρώτη φορά, νομίζω, στα χρονικά, ο Τσατσαρωνάκης, ο γνωστός μεγαλοβιομήχανος της Κρήτης με τα παξιμάδια έκανε το βήμα να συναντήσει δημοσιογράφους. Ο Τσατσαρωνάκης τον τελευταίο καιρό έχει ανοιχτεί, εκτός από τα παξιμάδια, και στον τομέα της φιλοξενίας, δημιουργώντας ξενοδοχειακές μονάδες. Ο ακριβοθώρητος επιχειρηματίας, όπως σας έχω πει, ετοιμάζει μία μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στην Κρήτη με τετραψήφιο αριθμό κρεβατιών. Η Κρήτη είναι το νέο μεγάλο στοίχημα για τον τουρισμό και την ελληνική οικονομία. Με τον Βόρειο Οδικό Άξονα και το Καστέλι, τις Γούρνες αλλά και μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, που επίσης θα γίνουν εκτός από τις Γούρνες, όπου έχει μπει η Reds του ομίλου Ελλάκτωρ, το νησί λένε ότι «δεν θα πιάνεται» στα επόμενα λίγα χρόνια. Και ο Τσατσαρωνάκης φαίνεται ότι αυτό το ξέρει καλά, γι’ αυτό και «ρίχνει» τα λεφτά του στον τουρισμό.

Νέο σπίτι αναζητά το ΑΣΕΠ

Στην αναζήτηση νέας επαγγελματικής στέγης βρίσκεται το ΑΣΕΠ. Γι’ αυτόν τον σκοπό πρόκειται να πραγματοποιηθεί δημόσιος μειοδοτικός διαγωνισμός. Σε αυτή την περίπτωση το προσφερόμενο ακίνητο πρέπει να διαθέτει χώρους μεικτής επιφάνειας (εξαιρουμένων των χώρων κλιμακοστασίων, ανελκυστήρων, πλατύσκαλων, και κοινοχρήστων διαδρόμων) περίπου 7.048 τ.μ., δηλαδή γραφειακούς χώρους μικτής επιφάνειας περίπου 5.834 τ.μ., βοηθητικούς χώρους λοιπών χρήσεων μικτής επιφάνειας περίπου 662 τ.μ., αρχειακούς χώρους (αποθηκευτικούς) μικτής επιφάνειας περίπου 552 τ.μ., (οι αποθηκευτικοί χώροι μπορεί να είναι και υπόγειοι, εφόσον παρέχουν ασφάλεια σε θέματα υγρασίας και στεγανότητας και επάρκεια φωτισμού και αερισμού).

Στις business ο δήμαρχος Βουλιαγμένης

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, μαθαίνω ότι σύστησε επιχειρηματική δραστηριότητα και μάλιστα ανώνυμη εταιρεία. Η αγάπη του για τα αεροπλάνα και τις πτήσεις είναι γνωστή και η νέα εταιρεία που φέρει την ονομασία Total Aviation Solutions είναι ουσιαστικά προσανατολισμένη στον τομέα της εκπαίδευσης και συμβουλευτικής σε αυτόν τον κλάδο (πτητικό). Η νεοσύστατη εταιρεία φέρει την ονομασία Total Aviation Solutions Μονοπρόσωπη Α.Ε. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο για τη σύστασή της από τον νυν δήμαρχο είναι 25.000 ευρώ. Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εξέλιξη για έναν άνθρωπο, που, σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται από το βαρύ πρόγραμμά του ως δήμαρχος, πηγαίνει να πιλοτάρει αεροπλάνο.