Στοιχεία για το μέλλον

Καλημέρα! Σήμερα θα ξεκινήσω από τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Μου είπαν ότι το κλίμα ήταν, όπως πάντα, άριστο, καθώς υπάρχει εξαιρετική χημεία μεταξύ τους. Μου το επισήμανε πρόσωπο που ξέρει το βαθύ παρασκήνιο και εκεί ετέθησαν πολλά και διάφορα και κατάλαβα ορισμένα κρίσιμα στοιχεία για το μέλλον.

Δεύτερη θητεία Σακελλαροπούλου

Αυτό που έμαθα, και δεν προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση, αλλά προκύπτει αβίαστα από τα συμφραζόμενα του σημαίνοντος στελέχους με τον οποίο συνομίλησα, είναι ότι η Κ. Σακελλαροπούλου θα έχει και δεύτερη θητεία. «Μα δεν είναι νωρίς;», θα πει κανείς. Όχι, εάν σκεφτείτε ότι σιγά σιγά μπαίνουμε στον Απρίλιο, έχουμε μπροστά μας μια κρίσιμη μάχη, αυτή των ευρωεκλογών, και μια σειρά κρίσιμων θεμάτων, που χρειάζεται ηρεμία, για να προχωρήσει η χώρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν με τίποτα να διαταραχθεί ο κυβερνητικός κύκλος της κυβέρνησης και μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο θέτουν και το θέμα να υπάρχει πολιτική σταθερότητα στον τόπο. Προφανώς στην πολιτική εξίσωση βάζουν και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και για τη θέση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης προορίζει για μια ακόμη θητεία την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία ουσιαστικά τον στήριξε και στα δύσκολα της παρούσας θητείας, όπως π.χ. στο νομοσχέδιο, νόμος ήδη, για τα ομόφυλα ζευγάρια. Και μάλιστα, το γεγονός ότι βρέθηκε επί της ουσίας απέναντι στην Εκκλησία έχει ιδιαίτερη σημασία για τον πρωθυπουργό, που το εκτιμά, και δικαιωματικά, όπως μου είπε ο άνθρωπός μου, την επιβραβεύει. Να θυμίσω ότι η εκλογική διαδικασία θα έχει τελειώσει τέτοιες μέρες το 2025, περίπου σε ένα χρόνο.

Η κόντρα με την Εκκλησία

Οι δυο τους συζήτησαν χθες και για την κόντρα με την Εκκλησία και εκτιμήθηκε ότι αργά ή γρήγορα οι Ιεράρχες θα καταλάβουν τις κοινωνικές συνθήκες και θα καταλαγιάσουν. Ήδη, όπως σας έγραψα χθες και το επιβεβαίωσα και σήμερα, ενώ είδα πολλούς να αναπαράγουν τα όσα σας έγραψα στη στήλη, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναζητά βαλβίδα αποσυμπίεσης και σταδιακά να πέσουν οι τόνοι.

Το μέλλον του Κυριάκου

Και επειδή σας είπα για το μέλλον της Κ. Σακελλαροπούλου, να σας αναφέρω και για το αύριο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως καταλαβαίνετε από τη συζήτηση που έχει γίνει στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου, πάγωσε πλήρως το σενάριο για ευρωπαϊκό ρόλο του πρωθυπουργού, εκτός και αν…, όπως μου είπε πρόσωπο που ξέρει καλά το παρασκήνιο. Τι σημαίνει “εκτός και αν”; Εάν οι συνθήκες είναι τέτοιες στην Ε.Ε., που υπάρχει μεγάλη κόντρα και αναζητηθεί τρίτη λύση είτε για την προεδρία της Κομισιόν είτε για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ειδικά για τη δεύτερη όλο και μιλάνε περισσότερο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως σας είπα, όμως, αυτό είναι πλέον ένα πιο μακρινό σενάριο, καθώς ο πρωθυπουργός στοχεύει σε μια τρίτη θητεία. Πρόωρο; Ναι, αλλά αυτό θέλει, όπως μου είπαν. Μένει να φανεί. Πάντως, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για δεύτερη θητεία, όπως σας προανέφερα, χωρίς Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία δεν υπάρχει ως σενάριο. Άρα, αυτοί οι δυο ταυτίζονται και θα έχουν κοινή πορεία.

Ριζικός ανασχηματισμός

Και επειδή πολλά λέγονται και γράφονται για πρόωρες εκλογές και τα συναφή, να σας πω ότι μου είπαν πως αυτό το σενάριο δεν υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό που μου ανέφεραν είναι ότι μετά τις ευρωεκλογές και με τη συμπλήρωση ενός έτους από τις βουλευτικές εκλογές, με δεδομένο πως δεν υπάρχει άλλη εκλογική αναμέτρηση, πάμε για ριζικό ανασχηματισμό. Ίδωμεν. Α, εκεί μου είπαν να κρατήσω το όνομα της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, που μπορεί να βρέθηκε εκτός ευρωλίστας, αλλά επειδή έχει γερές προσβάσεις στο Μαξίμου την περιμένει θέση στο υπουργικό συμβούλιο.

Υπερατλαντικές προετοιμασίες

Και να κλείσω με τα κυβερνητικά με τις προετοιμασίες που γίνονται για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και την πιθανή κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον πρόεδρο, Τζον Μπάιντεν, αλλά και την επίσκεψη στον Καναδά, όπου στην καρδιά του Παρκ Εξτένσιον στο Μόντρεαλ θα χτυπήσει η καρδιά των αποδήμων. Εκεί θα είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο καναδός πρωθυπουργός, Τζαστίν Τριντό.

Φαντάρος Κασσελάκης καλεί Κοινοβουλευτική Ομάδα

Να πάω μέχρι τη Θήβα, εκεί όπου υπηρετεί τη θητεία του ο Στέφανος Κασσελάκης. Και μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να μην καθαρίζει τις τουαλέτες (Καλλιόπη τις λένε στο στρατό οι οπλίτες, αλλά ο ίδιος -sic- θέλει να τις αποκαλούν Κούλη, πρωτοφανής δήλωση για αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης με επίκεντρο τον πρωθυπουργό), αλλά δεν έχει κόψει τις επαφές με τον έξω κόσμο. Μάλιστα, χθες έστειλε και μήνυμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και, όπως έμαθα, έχει καθημερινή -τουλάχιστον μιας ώρας- συζήτηση με τους στενούς του συνεργάτες για θέματα της επικαιρότητας.

Ποιοι είναι στο πόδι του

Πώς λειτουργεί το κόμμα; Στην Κουμουνδούρου κεντρικό ρόλο έχει ο διευθυντής του Στέφανου Κασσελάκη, δικηγόρος, Μανώλης Καπνισάκης, ο συντονιστής Οργανωτικού Γραφείου, Γιάννης Βουλγαράκης, η γραμματέας, Ράνια Σβίγκου. Στο Κοινοβούλιο «τρέχει» η Κ.Ο. με τον πρόεδρό της, Σωκράτη Φάμελλο, όπως κάνει εδώ και μήνες, με την ενεργό παρουσία και του διευθυντή της, Θάνου Μωραΐτη, που διάβασε και το μήνυμα του Κασσελάκη στην Κ.Ο. χθες, και άλλων κεντρικών βουλευτών, που είναι κοντά στον Στ. Κασσελάκη, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, ο συντονιστής τομεαρχών, Γιάννης Σαρακιώτης κ.ά.

«Κλείδωσε» ο επόμενος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ

Για τις Βρυξέλλες ετοιμάζεται ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος, καθώς το όνομά του θα φιγουράρει στη λίστα των υποψήφιων ευρωβουλευτών, έχοντας, μάλιστα, την προσωπική στήριξη του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να βρεθεί νέος γραμματέας στη Χαριλάου Τρικούπη και, όπως μου λένε, η ανησυχία δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς έχει ήδη βρεθεί. Η πρόταση είναι να χριστεί διάδοχος ο Νίκος Μήλης, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, στέλεχος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Το ότι ήταν «Ανδρουλακικός» από την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών, νομίζω, είναι αυτονόητο.

Οι Δημοκράτες, ο Μπελέρης και οι κινήσεις Λοβέρδου

Δυνατός επιχειρηματίας στη Βόρεια Ελλάδα μού ψιθύρισε ότι εδώ και περίπου ένα χρόνο σε συνάντηση που είχε με τον Ανδρέα Λοβέρδο τού είχε εκδηλώσει την πρόθεσή του να κάνει δικό του κόμμα, κάτι που ήταν και σε γνώση ορισμένων «γαλάζιων». Καθόλου τυχαίο δεν είναι, μάλιστα, ότι σε τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις, που διενεργούνταν τους τελευταίους μήνες, έθεταν και το ερώτημα στους συμμετέχοντες: «Πώς θα σας φαινόταν το ενδεχόμενο ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ να κάνει δικό του πολιτικό φορέα;», για να μετρήσουν προθέσεις. Εντωμεταξύ, τον Φρέντη Μπελέρη, που κατόπιν πρότασης εν ενεργεία υπουργού, ο οποίος έχει μακρά φιλία μαζί του, συζητούν εσχάτως στο Μέγαρο Μαξίμου (για το ενδεχόμενο να ενταχθεί στη γαλάζια ευρωλίστα), συνάντησε χθες στη φυλακή Φιέρ ο Ανδρέας Λοβέρδος. Στην ίδια γραμμή με τη ΝΔ, που δεν έχει σταματήσει να ανακινεί το θέμα, ο πρόεδρος του κόμματος Δημοκράτες τόνισε ότι «αδίκως καταδικάστηκε, απόδειξη ότι στην Αλβανία δεν υπάρχει κράτος δικαίου». Επισήμανε δε ότι η πορεία της Αλβανίας προς την Ε.Ε. πρέπει να ανασταλεί, έως ότου κάνει τα βήματα που πρέπει.

Η πρόκληση για Παγκρήτια και Attica Bank

Το μεγάλο στοίχημα και τη μεγαλύτερη πρόκληση, αν θέλετε, για τον τραπεζικό τομέα αποτελεί η συγχώνευση της Παγκρήτιας με την Attica. Πηγές της τραπεζικής αγοράς υποστηρίζουν ότι θα χρειαστεί χρόνος έως το τέλος της φετινής χρονιάς, για να ολοκληρωθεί το φιλόδοξο αυτό project. Ταυτόχρονα, όμως, θα απαιτηθεί και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τη Thrinvest των Μπάκου και Καϋμενάκη, για να ενισχυθεί κεφαλαιακά το σχήμα με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.

Το καλοκαίρι η πώληση του 18% της Εθνικής

Εντός του προσεχούς καλοκαιριού αναμένεται να διατεθεί προς πώληση το υπόλοιπο 18% της Εθνικής Τράπεζας, όπως μαθαίνω από τραπεζικά στελέχη. Πρόκειται για το ποσοστό που ανήκει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα διατεθεί στο επενδυτικό κοινό και αυτό, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης που πραγματοποιεί το Δημόσιο από τον τραπεζικό τομέα. Κατά πάσα πιθανότητα, η διοίκηση θέτει ως χρονικό ορίζοντα το εξάμηνο, για να γίνει το δεύτερο αυτό placement για τη διάθεση των μετοχών, έπειτα από εκείνο που είχε ολοκληρωθεί τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Σκλαβενίτης σε χαμηλότερες πτήσεις

Ο Σκλαβενίτης επηρεάζει την αγορά. Λόγω μεγέθους, εκτοπίσματος και τζίρου. Μαθαίνω, λοιπόν, ότι αυτή την περίοδο η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της χώρας κινείται σε μονοψήφιο ποσοστό, 4 με 6% αύξηση τζίρου σε σύγκριση με πέρσι. Τουλάχιστον, στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς. Και μάλιστα, πρόκειται για μία αλυσίδα, που έκλεισε με αύξηση τζίρου πάνω από 10% το 2023. Επομένως, είναι είδηση το γεγονός ότι μία αλυσίδα σούπερ μάρκετ, όπως είναι ο Σκλαβενίτης, δεν τρέχει με τους φρενήρεις ρυθμούς ανάπτυξης, που έτρεχε τα προηγούμενα χρόνια.

Η Skroutz επενδύει σε αποθήκες

Μεγαλώνει, όπως με πληροφορούν, τις αποθηκευτικές τις δυνατότητες η Skroutz, δημιουργώντας μεγάλες αποθήκες κοντά στον Ασπρόπυργο. Δεν αποτελεί, βέβαια, μακρινό παρελθόν η στιγμή που ξεκίνησε την υπηρεσία fulfilled by Skroutz, μέσω της οποίας δίνει τη δυνατότητα στους συνεργάτες της – καταστήματα να πωλούν απευθείας τα προϊόντα της μέσα από τις αποθήκες της Skroutz. Επομένως, είναι δεδομένη η ανάγκη της για μεγαλύτερους χώρους, που, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, έρχονται να εξυπηρετήσουν τη στρατηγική της σε αυτόν τον τομέα και να διευκολύνουν το μοντέλο λειτουργίας της, που πλέον αποτελεί κύρια προσέγγιση.

Οι αιχμές Παντελιάδη

Ιδιαίτερα επικριτικός είναι ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας Metro – My market, Αριστοτέλης Παντελιάδης, μέσα από άρθρο του, αναφορικά με τα μέτρα της Κυβέρνησης, στηλιτεύοντας ουσιαστικά την παρεμβατικότητά της στην αγορά. Μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θέλω να φωτίσω μια διαφορετική πτυχή: Από τη στιγμή που η Κυβέρνηση αισθάνεται την ανάγκη να παρεμβαίνει όλο και περισσότερο στη λειτουργία της αγοράς, κινούμενη στα όρια των συνταγματικών διατάξεων (αρ. 5 παρ. 1 και αρ. 25 παρ. 1), είναι φανερό ότι θεωρεί πως δεν λειτουργεί από μόνη της αποδοτικά και ανταγωνιστικά. Ότι ο ελλιπής ανταγωνισμός επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αυξάνουν το κέρδος τους σε βάρος του καταναλωτή». Ο ίδιος έχει αναφερθεί επανειλημμένα σε τοποθετήσεις του στα μέτρα και στον ρόλο της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα, με φόντο την αντιμετώπιση της ακρίβειας, και το κάνει για ακόμα μία φορά με πολύ συγκεκριμένο τρόπο μέσα από την αρθρογραφία του. Στο ίδιο άρθρο στέκεται στην ιδιαίτερα περιορισμένη κερδοφορία των αλυσίδων, όπου, όπως λέει, δείχνουν μέση καθαρή κερδοφορία 1,47%. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον επιχειρηματία, ότι από τα 100 ευρώ που πληρώνει ο πελάτης στο ταμείο (ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου), μόλις 1,2 ευρώ μένει στα ταμεία του σούπερ μάρκετ ως καθαρό κέρδος. Από αυτό πρέπει να πληρωθούν οι φόροι, οι επενδύσεις και τα μερίσματα. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι καλό θα είναι να έχει κάποιος ολοκληρωμένη εικόνα της αγοράς, προκειμένου να προτείνει λύσεις στα προβλήματα, αφήνοντας σαφείς αιχμές για το αρμόδιο υπουργείο και την κυβερνητική πολιτική.