Η Κυριακή της Ορθοδοξίας

Καλημέρα και καλή σαρακοστή! Ελπίζω να ξεκουραστήκατε, να χαλαρώσατε, να διασκεδάσατε και εν τέλει να αποφορτιστήκατε, είτε πήγατε κάπου είτε όχι. Και τώρα πάλι τα κεφάλια μέσα, αλλά για λίγο, καθώς έχουμε και άλλο τριήμερο μπροστά μας, που, όμως, για να σας ρίξω στα βαθιά, είναι κρίσιμο για την Κυβέρνηση και τη σχέση της με την Εκκλησία. Είναι η Κυριακή της Ορθοδοξίας σε λίγες μέρες και ακολουθεί τη Δευτέρα η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου. Και τα φώτα του Μεγάρου Μαξίμου πέφτουν πάνω σε αυτές τις δυο μεγάλες γιορτές.

Παρασκηνιακές επαφές

Από το Μέγαρο Μαξίμου δίνουν μεγάλη έμφαση το επόμενο διάστημα και όσο βαδίζουμε στις ευρωεκλογές να πέσουν οι τόνοι. Εύκολο; Καθόλου. Δεν είναι τυχαίο ότι πάρα πολλοί βουλευτές, που ψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, κρατάνε αποστάσεις από τις εκκλησίες και τις διάφορες γιορτές το τελευταίο διάστημα. Θα δείξει πώς θα πάει αυτή η σχέση, καθώς το Πάσχα φέτος είναι στις 5 Μαΐου, κυριολεκτικά ένα μήνα πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου, στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει μεγάλη σημασία. Προ ημερών σας ανέφερα την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τη συνάντησή του με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Θα υπάρξουν και άλλες επαφές, μαθαίνω, το επόμενο διάστημα, αλλά θα είναι κρίσιμο το διήμερο που έρχεται, 24 και 25 Μαρτίου, για το πώς θα εξελιχθεί η σχέση της Εκκλησίας με την Κυβέρνηση, αν και έμαθα πως και ο Αρχιεπίσκοπος δεν θέλει να κοπούν τελείως οι γέφυρες.

Η σκέψη της Προέδρου

Το σίγουρο είναι ότι την προσεχή Κυριακή η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία δεν θα είναι παρούσα στη μεγάλη γιορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας. Δεν θα είναι, εννοείται μετά και την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, παρούσα και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Είναι η πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες που θα συμβεί αυτό, ενώ δεν θα γίνει και το πρόγευμα, που πάντα τέτοια μέρα ακολουθεί στο Προεδρικό Μέγαρο. Τι θα γίνει, όμως, την επομένη, ανήμερα της 25ης Μαρτίου; Ο Αρχιεπίσκοπος θα τελέσει τη θεία λειτουργία για τη μεγάλη γιορτή του Ευαγγελισμού στη Μητρόπολη Αθηνών και εν συνεχεία θα γίνει η Δοξολογία. Εκεί, όμως, ίσως έχουμε μια έκπληξη, καθώς η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχεται εισηγήσεις, τις οποίες -απ’ ότι μαθαίνω- θα κάνει δεκτές, να μην παραστεί (η ίδια) στη Δοξολογία και να είναι παρούσα μόνο στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, αφού πρώτα καταθέσει στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη. Εάν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για μια κίνηση, που θα βαθύνει το ρήγμα μεταξύ της πολιτειακής και εκκλησιαστικής ηγεσίας του τόπου, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα μελλούμενα. Μια πρώτη συζήτηση αναμένεται να γίνει σήμερα, πάντως, μεταξύ του πρωθυπουργού και της Κατ. Σακελλαροπούλου στη μηνιαία τακτική τους συνάντηση.

Στην αγορά του Αλ Χαλίλι

Για την όαση της Σίβας έχουμε διαβάσει πολλά και ακόμα περισσότερα ξέρουν όσοι την έχουν επισκεφθεί. Οι περισσότεροι, όμως, ίσως την άκουσαν στο τραγούδι του Αλκίνοου Ιωαννίδη, που αναφερόταν στην αγορά του Αλ Χαλίλι, όπου κάποια στιγμή ακούγαμε και την όαση της Σίβας. Εκεί στην όαση κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι πήγε ιδιωτικά με τη σύζυγό του και φιλικό τους ζευγάρι η αντιπολίτευση, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίον και ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ. Και δεν ήταν η ιδιωτική επίσκεψη που ενόχλησε, όπως είπαν, αλλά ότι χρησιμοποιήθηκε, κατά την αντιπολίτευση, το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Σημειωτέον, βέβαια, πως υπήρξε επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού και συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Σίσι, όπου και συμφωνήθηκε να γίνει στην Αθήνα το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών. Και, όπως είδατε από τις ανακοινώσεις όσοι είδατε, γιατί οι περισσότεροι ούτε ασχολήθηκαν λόγω του τριημέρου, αυτό το θέμα θα το σηκώνει συνεχώς η αντιπολίτευση.

Ο Ανδρουλάκης που δεν δούλεψε ποτέ

Αγριεύει η κόντρα ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για τη δεύτερη θέση και είδα κάτι το τριήμερο, που πέρασε απαρατήρητο λόγω του εορταστικού κλίματος, αλλά έχει την ιδιαίτερη σημασία του. Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, με ανάρτησή της κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ότι δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του. Η Β. Κεχαγιά τον κατηγορεί ότι βοηθάει με τον τρόπο του την κυβέρνηση, απαντώντας, ουσιαστικά, στην κριτική που ασκεί το ΠΑΣΟΚ στον Στέφανο Κασσελάκη μετά το ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος» για τις εταιρείες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Για τον κ. Ανδρουλάκη μόνο συμπάθεια. Γιατί όταν ο παρακολουθούμενος ξέρει ότι ο θύτης του βρίσκεται σε δύσκολη πολιτική στιγμή, είναι αναγκασμένος να τον βοηθήσει. Και επειδή δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του, πόσο μάλλον σε αγγλόφωνο περιβάλλον, ας του εξηγήσει κάποιος ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν φορολογικούς παραδείσους» έγραψε, κι έμαθα πως έγινε «τούρκος» ο Ν. Ανδρουλάκης. Και δεν ήταν λίγα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που τον στηρίζουν, που έλεγαν διάφορα για τη Β. Κεχαγιά, τη σχέση της με τη Χαριλάου Τρικούπη και τα σενάρια περί ενεργοποίησής της ως υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ.

Στην Ευρωβουλή ο Κασσελάκης;

Και επειδή έπιασα τον Στέφανο Κασσελάκη, να μείνω στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι στο Κέντρο Πυροβολικού στη Θήβα και, όπως μου είπαν, χωρίς να έχει κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση -ούτε το ζήτησε βέβαια, πέρα από κάποια λεπτά της ώρας, που χρησιμοποιεί ένα γραφείο, που του παραχωρήθηκε, για να συνομιλεί με τους συνεργάτες του για θέματα της επικαιρότητας, όπως έγινε και χθες το απόγευμα και μετά εξεδόθη ανακοίνωση για την τραγωδία των Τεμπών. Αυτό που έμαθα, όμως, είναι ότι, μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες του Στ. Κασσελάκη να μπει στο Κοινοβούλιο με τις παραιτήσεις των βουλευτών Επικρατείας, επανήλθε το σενάριο να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Μάλιστα, μη στέκεστε στα περί προκριματικών εκλογών, καθώς αυτό αφορά όλους πλην του ιδίου και άλλων τριών προσώπων, που θα τοποθετήσει ο ίδιος ως προσωπική επιλογή.

Τα «στρατόπεδα» της Κουμουνδούρου

Σε δύο στρατόπεδα έχει χωριστεί -μαθαίνω- το γραφείο επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ επί Στέφανου Κασσελάκη. Και αυτό, παρά την αλλαγή σκυτάλης, που έγινε μετά την αποχώρηση της Δώρας Αυγέρη και την έλευση της νέας εκπροσώπου Τύπου, Βούλας Κεχαγιά. Η Β. Κεχαγιά, μη θέλοντας να διαταράξει τις ισορροπίες, δεν προχώρησε σε αλλαγή προσώπων στο επικοινωνιακό επιτελείο και αυτό σημαίνει ότι παραμένουν οι παλιοί, πιο Τσιπρικοί, και, φυσικά, τα νέα πρόσωπα, οι… προεδρικοί. Και ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να έχει ντυθεί στα χακί για λίγες μόνο ημέρες, ωστόσο ήδη έχουν βγει τα «μαχαίρια» με τη ΝΔ για την επιχειρηματική δραστηριότητά του, και οι απαιτήσεις το προσεχές διάστημα ολοένα και θα αυξάνουν ενόψει της ευρωκάλπης.

Την Τετάρτη στη Βουλή το πόρισμα για τα Τέμπη

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται αύριο, Τετάρτη, το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, που διερεύνησε τους προηγούμενους μήνες τα αίτια και τις παραλείψεις, που οδήγησαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών εκείνο το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023. Κι όταν λέμε το πόρισμα, εννοούμε αυτό της πλειοψηφίας, ήτοι των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Πρακτικά, δεν αναμένεται να έχουμε κάτι το αξιοσημείωτο για τις οικογένειες των θυμάτων αλλά και για την υπόθεση αυτή καθαυτή, που ούτως ή άλλως έχει πάρει τον δρόμο της τακτικής Δικαιοσύνης. Άλλωστε, στη Βουλή μεθαύριο δεν προβλέπεται να διεξαχθεί ούτε καν κάποια σχετική ψηφοφορία, απλώς συζήτηση θα γίνει επί του πορίσματος. Οπότε αυτό που θα κάνουν τα κόμματα θα είναι να επιχειρήσουν να κερδίσουν τις εντυπώσεις από τη συνεδρίαση, γι’ αυτό και θα πάρουν τον λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί (όσοι το επιθυμούν). Πέραν των επικοινωνιακών παιχνιδιών, το μόνο ενδιαφέρον είναι να δούμε εάν κάποιο από τα κόμματα θα ανοίξει επισήμως το ζήτημα σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής, εάν δηλαδή θα οδηγηθούμε σε μια νέα Κοινοβουλευτική Επιτροπή με αυξημένη ισχύ, αφού τα μέλη της έχουν όλες τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Ο Γ. Αρβανιτίδης, διευθυντής των Δημοκρατών

Σας είχα αναφέρει την προηγουμένη εβδομάδα ότι ο διευθυντής του κόμματος των «Δημοκρατών» θα προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα από τον βορρά. Ο κύβος, λοιπόν, ερρίφθη και το όνομα που έχει κλειδώσει για τη συγκεκριμένη θέση είναι του Γιώργου Αρβανιτίδη, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έχει σπουδάσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής το 2009 στη Β’ Θεσσαλονίκης. Στις εκλογές του 2023 δεν κατάφερε να επανεκλεγεί, ενώ στις εσωκομματικές εκλογές είχε ταχθεί υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου. Με τον Ανδρέα Λοβέρδο είχε ανέκαθεν φιλικές σχέσεις.

Στου Φιλοπάππου Φαραντούρης – Δούκας

Αν και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές έχουν μπει για τα καλά στη μάχη του «σταυρού», το τριήμερο που μας πέρασε ήταν -κατά κάποιο τρόπο- χαλαρό για τους περισσότερους. Στου Φιλοπάππου είχαμε τυχαία συνάντηση, κατά κάποιο τρόπο πέταγμα αετού από τους ενεργειακούς και «πράσινους», Χάρη Δούκα και Νικόλα Φαραντούρη, οι οποίοι, συνοδευόμενοι από τις οικογένειές τους, είχαν σύντομη συνομιλία, ομολογουμένως σε καλό κλίμα, σχολιάζοντας γενικότερα τις εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Procter: Πλήρωσε το πρόστιμο του 1 εκατομμυρίου

Απολύτως συνεπής εμφανίστηκε η Procter & Gamble, όπως βλέπω και από τον ισολογισμό της, που δημοσίευσε για την οικονομική χρήση του 2022-2023. Συνεπής ως προς την πληρωμή του προστίμου, που της επέβαλε η ΔΙΜΕΑ (Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς), η οποία λειτουργεί υπό το υπουργείο Ανάπτυξης. Το πρόστιμο ήταν ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, ενώ αντίστοιχο ήταν και το ποσό που επέβαλε η ΔΙΜΕΑ, τον Νοέμβριο του 2023, στην ανταγωνίστρια της Procter στον κλάδο προϊόντων ατομικής περιποίησης και καθαριότητας σπιτιού. Ωστόσο, η Procter προχώρησε στην άμεση αποπληρωμή του ποσού τον ίδιο μήνα με την επιβολή του προστίμου. Πρόκειται, πάντως, για πάγια τακτική σχεδόν του συνόλου των πολυεθνικών, να εξοφλούν άμεσα το πρόστιμο και στη συνέχεια να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, εφόσον κάτι τέτοιο κρίνεται απαραίτητο, σε περίπτωση που θεωρεί κάποια επιχείρηση ότι θίγονται τα συμφέροντά της. Στην περίπτωση της Procter, πάντως, δεν γίνεται κάποια σχετική αναφορά περί προσφυγής στη Δικαιοσύνη, για να προσβάλει την απόφαση της ΔΙΜΕΑ.

Θύελλα αντιδράσεων για τους δημάρχους των νοτίων προαστίων

Έντονες είναι οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται στον κλάδο των μεσαίων κατασκευαστών αυτή την περίοδο, καθώς μετά τον δήμαρχο Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη, ο οποίος έφτασε μέχρι το ΣτΕ, για να σταματήσει τις άδειες δόμησης οικοδομών και να αποθαρρύνει άλλους κατασκευαστές από το να χτίσουν ψηλά κτίρια, και ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, προανήγγειλε κάτι αντίστοιχο. Χαρακτηριστική, μάλιστα, ήταν η τοποθέτηση του Κωνσταντέλλου σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος σχολίασε σκωπτικά ότι δεν μπορεί οι πολυκατοικίες στις γειτονιές να μοιάζουν με αεροπλάνα, που έχουν απλώσει τα φτερά τους, θέλοντας να σχολιάσει με αυτόν τον τρόπο κάποιες φουτουριστικές κατασκευές με κυκλικά μπαλκόνια και ασυνήθιστους γεωμετρικούς σχηματισμούς, που έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα τελευταία πέντε χρόνια στα νότια προάστια. Οι κατασκευαστές, πάντως, βρίσκονται αυτή την περίοδο στα «κάγκελα», καθότι, ειδικά στα νότια, επικρατεί οργασμός ανοικοδόμησης τον τελευταίο καιρό και τα συμφέροντα, που θίγονται με τις αποφάσεις των δημάρχων να διακόψουν τις κατασκευές, είναι πολλά. Να αναφερθεί, πάντως, ότι ο νέος οικοδομικός κανονισμός προβλέπει πως ένας κατασκευαστής, εφόσον μειώνει τον όγκο δόμησης του κτιρίου, μπορεί να κερδίζει σε ύψος. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή φαίνονται να πλήττονται και πολλές οικοδομές, που είχαν λάβει, κανονικά, άδεια, ωστόσο, μετά την περίπτωση του Coco Mat Hotel στο Κουκάκι, άρχισαν να ξεσηκώνονται και οι δήμοι των νοτίων προαστίων, ακολουθώντας την ίδια γραμμή περί ψηλών κτιρίων.

Οι πλειστηριασμοί σπιτιών καλά κρατούν

Το 2023 ήταν ακόμα μία χρονιά, κατά την οποία η αγορά ακινήτων μέσω πλειστηριασμών είδε σημαντική ανάπτυξη, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Πιο συγκεκριμένα, για το έτος 2023 πραγματοποιήθηκαν 9.275 πωλήσεις ακινήτων μέσω πλειστηριασμού με συνολική αξία 1.106.791.711 ευρώ. Οι πωλήσεις αφορούν κυρίως οικιστικά ακίνητα στα μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η αυξητική πορεία γίνεται ακόμα πιο σημαντική σε μια χρονιά με γεγονότα, που λειτούργησαν ανασταλτικά για τους πλειστηριασμούς, όπως οι τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και η αποχή των συμβολαιογράφων.

Η Porsche και η Yamaha κάνουν τον Κυριακόπουλο να χαμογελά

Νέα άνοδο των πωλήσεων μαθαίνω ότι έφερε για τη Μοτοδυναμική του Πάρη Κυριακόπουλου το 2023. Η Porsche αλλά και ο τουρισμός, όπου ο όμιλος διαθέτει την εταιρεία ενοικιάσεων Sixt, καθώς και η Yamaha, που, επίσης, αποτελεί έναν ακόμα ισχυρό πόλο, τόσο με τα δίτροχα όσο και με τις μηχανές θαλάσσης, φέρνουν το άλμα στις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου. Για να σας δώσω μία εικόνα, η Porsche στη διάρκεια του 2023 «έδωσε» στην Ελλάδα 234 αυτοκίνητα από 168, που ήταν ο αντίστοιχος αριθμός του 2022. Επομένως, και η εικόνα για τον όμιλο θα επηρεαστεί από τη σημαντική αυτή αύξηση, που δεν καταγράφηκε, βέβαια, μόνο στην Porsche αλλά και στους άλλους τομείς δραστηριότητας.

Ο ΑΒ δεν πουλάει

Παρά τα όσα ακούγονται ένθεν κακείθεν για πώληση της ΑΒ Βασιλόπουλος, η επιχείρηση δεν πωλείται. Τουλάχιστον αυτό διαμηνύουν σε κάθε ευκαιρία, επίσημα αλλά και ανεπίσημα χείλη της εταιρείας, η οποία τον τελευταίο καιρό δεν περνάει μία από τις καλύτερες περιόδους της στην Ελλάδα, έχοντας εμφανίσει μείωση των πωλήσεων, κυρίως μετά την εξαγορά του Μαρινόπουλου από τον Σκλαβενίτη. Ωστόσο, η αλυσίδα φαίνεται αποφασισμένη να χαράξει τη στρατηγική της σε μία προσπάθεια να γυρίσει το νόμισμα και να φέρει την παρτίδα υπέρ της. Άνθρωπος της αγοράς μού έλεγε ότι θα επιδιώξει να κινηθεί και σε εξαγορές λίαν συντόμως, δεδομένου και του υψηλού επιπέδου ρευστότητας, που αντλεί από τον όμιλο Ahold Delhaize στον οποίο ανήκει. Περιμένω με ανυπομονησία να δω τη συνέχεια.