Σκέφτεστε αυτό που σκέφτομαι;

Καλημέρα από τον νότο μέχρι τον βορρά, από την ανατολή μέχρι τη δύση. Δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω με τις μεγάλες εμφανίσεις των δύο ελληνικών ομάδων στους χθεσινούς αγώνες του Europa Conference League. Την αρχή έκανε ο ΠΑΟΚ με το 5-1 επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και ακολούθησε το σαρωτικό 1-6 του Ολυμπιακού επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Δικέφαλος του Βορρά και ερυθρόλευκοι ανέτρεψαν τα δεδομένα, ανέτρεψαν τα πάντα και συνεχίζουν με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο στους «8» του θεσμού, με τον τελικό να γίνεται στο OPAP Arena της ΑΕΚ. Δύο από τις οκτώ ομάδες είναι ελληνικές. Σκέφτεστε αυτό που σκέφτομαι;

Στο στόχαστρο ο Κασσελάκης

Τι λένε στο Μέγαρο Μαξίμου για τον Στέφανο Κασσελάκη που σήμερα παρουσιάζεται στον στρατό; Να του ευχηθεί και η στήλη καλή θητεία, έστω και 15 ημερών (οι πέντε επόμενες είναι άδεια απόλυσης). Πάμε να δούμε τι γίνεται με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και το Μέγαρο Μαξίμου. Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον άκουσα ότι από εδώ και πέρα θα είναι συνεχώς στο στόχαστρο ο Σέφανος Κασσελάκης. Θεωρούν ότι έχει πολλά τρωτά σημεία ως προς τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του στο εξωτερικό. Άρα, να περιμένετε πολιτική κλωτσοπατινάδα και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια ο Κασσελάκης. Αυτά μετά την επιστροφή από τον στρατό.

Αλλαγή του νόμου Τσίπρα

Και επειδή πολλά έχουν λεχθεί για τα οικονομικά του Στέφανου Κασσελάκη και τον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που έμαθα είναι ότι η κυβέρνηση θα αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτικών. Συγκεκριμένα, ο νόμος θέτει περιορισμούς όσον αφορά τις επιχειρηματικές δραστηριότητες πολιτικών και των συγγενών τους. Και για να γνωρίζετε όσοι δεν έχετε σαφή εικόνα, η ρύθμιση αφορά και τους συγγενείς α’ βαθμού, δηλαδή, ο/η σύζυγος του πολιτικού, τα παιδιά, οι γονείς και τα πεθερικά, τα οποία στο δικαστήριο μπορούν να θεωρηθούν ως παρένθετα πρόσωπα. Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση; Αυτό που μου είπε υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγων είναι ότι υπάρχει η σκέψη να απαλειφθούν από τον νόμο τα εν λόγω πρόσωπα, δηλαδή να υπάρχει ασυμβίβαστο για τον πολιτικό αλλά όχι για τους συγγενείς του. Ήδη, υπάρχει όσμωση μεταξύ των υπουργών Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου και Μάκη Βορίδη, αλλά και της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως, που θα φέρει τον νόμο, αφού κατά το Μέγαρο Μαξίμου ο τωρινός δεν έχει καμία λογική.

Το «όχι» στον Φαήλο

Και να πάμε λίγο στα των ευρωεκλογών, καθώς πλησιάζει η μέρα που θα κλείσουν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Η ΝΔ είπε «όχι» στον Φαήλο Κρανιδιώτη, με τον οποίο συζητούσε το τελευταίο διάστημα, αλλά έγιναν οχλήσεις στο πρωθυπουργικό γραφείο να μην τον βάλει στο ψηφοδέλτιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διότι, όπως είπαν στον πρωθυπουργό, ακυρώνει πολύ την κεντρώα στρατηγική. Πάντως μπήκε «χ» τελικά και δεν αποκλείεται το ίδιο να συμβεί και με την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, την οποία προ ημερών «άδειασε» ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά την ιστορία με τα μέιλ και την παρέμβαση των αρμόδιων αρχών, που διεξάγουν έρευνα.

Το τηλεφώνημα Μπρατάκου

Έτσι, παρά τα όσα ακούστηκαν, δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στις επερχόμενες ευρωεκλογές ο Κρανιδιώτης. Πώς ήρθε, όμως, αυτό το όχι; Όπως έμαθα, ο διευθυντής της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, πήρε τηλέφωνο τον γνωστό δικηγόρο και τον ενημέρωσε πως τελικά δεν θα συμπεριληφθεί στις λίστες. Δεν υπήρχε, πάντως, καπνός χωρίς φωτιά. Ο ιδρυτής της Νέας Δεξιάς, που στις περσινές εθνικές εκλογές είχε μετάσχει με την Εθνική Δημιουργία, είχε όντως βολιδοσκοπηθεί το προηγούμενο διάστημα από συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη κι από μέρους του ήταν θετικά διακείμενος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Επικράτησαν, τελικά, δεύτερες σκέψεις.

Με άλμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Και να πάω στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου, όπως είδα, έκανε την έκπληξη ο Βαγγέλης Αντώναρος, που θα είναι σε μία ακόμη αναμέτρηση υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ: αυτή τη φορά για την Ευρωβουλή. Μόνο που… δεν θα είναι ακόμα υποψήφιος, κι αυτό διότι κατέθεσε υποψηφιότητα, για να είναι υποψήφιος, αφού θα γίνουν εσωκομματικές εκλογές. Η υποψηφιότητά του ήδη προστέθηκε δίπλα στους Γιώργο Τσίπρα, Νίκο Φαραντούρη, Δώρα Αυγέρη κ.ά. αλλά και στους νυν ευρωβουλευτές και εκ νέου υποψήφιους χωρίς εκλογές, Κώστα Αρβανίτη και Έλενα Κουντουρά. Η τελευταία, δε, ήταν χαμογελαστή και έβγαζε selfie με τον Παύλο Πολάκη. Το νέο πρόσωπο, όμως, θα είναι η πρώην πρωταθλήτρια στο άλμα εις ύψος, Νίκη Μπακογιάννη, που εθεάθη χθες στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, όπου έγινε και η έναρξη του προεκλογικού αγώνα. Πολλοί ξαφνιάστηκαν που την είδαν εκεί, αλλά το μυστήριο το έλυσα, όταν ένα στέλεχος με γνώση του βαθέως παρασκηνίου μού είπε πως θα είναι υποψήφια. Και μένει να φανεί, εάν τα μέλη την επιλέξουν.

Στρατό και μετά Κέρκυρα

Ευχές έστειλα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη, πάνω στον οποίο σήμερα θα είναι στραμμένα όλα τα φώτα, καθώς είναι η πρώτη του μέρα στο κέντρο Πυροβολικού στη Θήβα μετά την πρωινή του συνέντευξη στον ΑΝΤ1. Ο Κασσελάκης, όμως, επιβεβαίωσα πως μετά τη θητεία του σκέφτεται να πάει και στην Κέρκυρα, όπου πρόσφατα έγινε το αισχρό και καταδικαστέο να έχουν ομοίωμά του στο καρναβάλι με γυναικεία ρούχα. Ο ίδιος θέλει να κάνει Πάσχα στο νησί και μάλιστα σκοπεύει να μπει στην Εκκλησία, αφού δηλώνει θρησκευόμενος.

Με φόρα από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Ο Στέφανος Κασσελάκης, πάντως, θα πάει με… φόρα στον στρατό και με φόρα θα κάνει προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές. Η εκστρατεία ξεκίνησε επίσημα χθες βράδυ με την εκδήλωση και ομιλία του στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, εκεί όπου είχαμε και μια σύμπτωση: από εκεί παρουσιάστηκε πρώτη φορά, δηλώντας πως θα είναι υποψήφιος για πρόεδρος. Η εκδήλωση είχε ενδιαφέρον, καθώς ο Όθων Ηλιόπουλος, βουλευτής Επικρατείας, στη σκιά των σεναρίων ότι παραιτείται, που δεν ίσχυαν, παρά τις αναφορές διαφόρων, είπε πως είναι μάχιμος δίπλα στον Κασσελάκη και άρα, μην περιμένετε, λέω εγώ, να παραιτηθεί και να μπει στη θέση του η Πόπη Τσαπανίδου, που είχε πει στον Αλέξη Τσίπρα: «Πρόεδρε, έλα με φόρα»!

Πέφτει γραμμή σε απογοητευμένους Συριζαίους

Υπόγειες διαδρομές ενόψει ευρωεκλογών δημιουργούνται σε τοπικό επίπεδο, όπως μου μετέφερε αξιόπιστος συνομιλητής μου. Στόχος είναι να πληγεί η ΝΔ και να «ξεφουσκώσουν» τα ποσοστά της, ξύνοντας με αυτό τον τρόπο την πολιτική της κυριαρχία. Και εξηγούμαι, για να μην παρεξηγούμαι. Συζητήσεις λαμβάνουν χώρα στο παρασκήνιο, προκειμένου οι απογοητευμένοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι δεν συντάσσονται με το άρμα Κασσελάκη, να ρίξουν ψήφο αντίδρασης κατά της κυβέρνησης πού λέτε; Στον Κυριάκο Βελόπουλο… Και αυτό επειδή γνωρίζουν ότι με τη στροφή στο κέντρο της ΝΔ έχουν δημιουργηθεί ρωγμές από τα δεξιά. Τώρα, μπορεί αυτοί που τα διακινούν να είναι και πρώην ΑΝΕΛ, πάντως η συζήτηση είναι υπαρκτή και αξίζει της προσοχής των «γαλάζιων» κομματικών.

Νόμος για βιοαέριο και βιομεθάνιο

Μαθαίνω ότι έρχεται νομοσχέδιο για το βιοαέριο και το βιομεθάνιο εντός των αμέσως επόμενων μηνών. Το πλαίσιο βρίσκεται ήδη υπό επεξεργασία, ενώ έχει γίνει εκτεταμένη συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς. Ρώτησα τι γίνεται και μου είπαν ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιδοτείται η βιομάζα, που καταλήγει και μετατρέπεται σε βιοαέριο και βιομεθάνιο.

Το σχέδιο για τη Θεσσαλία

Να πάω και σε άλλα θέματα. Μου προκάλεσε έκπληξη ότι αναρτήθηκε στη διαβούλευση το σχέδιο αποκατάστασης για τη Θεσσαλία 270 σελίδων. Τι είδα; Είναι μόνο στα αγγλικά. Υπάρχει μόνο μια μικρή περίληψη 14 σελίδων στα ελληνικά.

Η Ζωή στη Θεσσαλία

Για τρίτη φορά την τελευταία εβδομάδα η Ζωή Κωνσταντοπούλου βρέθηκε χθες ενώπιον του Εφέτη Ειδικού Ανακριτή Λάρισας ως συνήγορος 3 οικογενειών θυμάτων, προκειμένου να παραλάβει το σύνολο του ανακριτικού υλικού της ποινικής δικογραφίας, που αφορά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Παράλληλα, στο πλαίσιο της δράσης που υλοποιεί η Πλεύση Ελευθερίας, με τίτλο «Η αλληλεγγύη είναι δύναμη», η Ζωή μαζί με μέλη και εθελοντές του κόμματός της επισκέφθηκαν πλημμυροπαθείς στις πληγείσες περιοχές των Τρικάλων. Συνομίλησαν με πλημμυροπαθείς και παρέδωσαν κούτες με είδη ρουχισμού, είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα μακράς διάρκειας, τα οποία συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο συμπαράστασης και συνδρομής στους κατοίκους της Θεσσαλίας. Αυτή ήταν και η τρίτη αποστολή με βοήθεια προς τους πλημμυροπαθείς, που πραγματοποιεί η Πλεύση Ελευθερίας, μετά την παράδοση βοήθειας στον Βόλο και στον Βλοχό Καρδίτσας.

«Ο Σπύρος έρχεται κάθε φορά και με μία πρόταση για εξαγορά»

Με τα καλύτερα λόγια μιλάει πάντα για τον Θεοδωρόπουλο η Μαίρη Χατζάκου της ΜΕΒΓΑΛ. «Ο Σπύρος κάθε φορά που έρχεται στη ΜΕΒΓΑΛ έρχεται με μία νέα πρόταση για εξαγορά», όπως είπε, αναφερόμενη στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, η μεγαλομέτοχος της γνωστής γαλακτοβιομηχανίας, Μαίρη Χατζάκου, μιλώντας σε κλειστό κύκλο μετά τη βράβευσή της ως «Ανθεκτική Επιχειρηματίας της Χρονιάς» από την ΕΥ. Μάλιστα, είπε ότι οι δυο τους διατηρούν στενή και πολυετή σχέση, ενώ τόνισε ότι και η ίδια διατηρούσε μετοχικό ποσοστό στην Chipita και συμμετοχή στη διοίκησή της προτού αυτή πωληθεί στη Mondelez, ως προϊόν της πολυετούς αυτής σχέσης και της εμπιστοσύνης, που έχει αναπτυχθεί στα χρόνια. «Είναι το GPS και εκείνος και εγώ», είπε μεταξύ άλλων για τον Θεοδωρόπουλο και τον εαυτό της, αναφερόμενη στο ότι αμφότεροι βολιδοσκοπούν την αγορά και κατευθύνουν τη ΜΕΒΓΑΛ. «Ο Σπύρος έχει τη νεανικότητα ενός ανθρώπου πολύ μικρότερης ηλικίας και όχι ενός ανθρώπου 65 ετών, που βλέπει μπροστά του τα γεράματα. Δεν βλέπει τα γεράματα, αλλά το μέλλον μπροστά του», είπε, ανάμεσα σε άλλα πολλά, η επιχειρηματίας.

Γιατί ο Βασιλάκης της Aegean έχασε τον ύπνο του

Τα πολλά, διαφορετικά στάδια, που χρειάστηκε να περάσει η Aegean τα τελευταία χρόνια, ήταν αυτά που έκαναν τον επικεφαλής της, Ευτύχη Βασιλάκη, να χάσει τον ύπνο του, κάτι που παραδέχτηκε ο ίδιος, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο επιχειρηματίας, όπως τον άκουσα να λέει, ήρθε αντιμέτωπος -εκτός από τα 4-5 χρόνια, που ξεκίνησε να λειτουργεί η Aegean, όταν και χρειάστηκε να μάθει τη δουλειά- και με τις διαδοχικές κρίσεις που προηγήθηκαν της σημερινής κατάστασης. Δηλαδή, τη δεκαετή οικονομική κρίση αλλά και την κρίση του κορονοϊού, που σταμάτησε πλήρως το πτητικό της έργο. «Η πρώτη κρίση που αντιμετωπίσαμε ήταν αυτή που ξεκίνησε τα έτη 2009-2010, παράλληλα με την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, που δόθηκε στη MIG. Η τρίτη και μεγαλύτερη κρίση ήταν αυτή του κορονοϊού, όπου από +100 εκατομμύρια ευρώ πριν από έναν χρόνο πήγαμε στα -300 εκατομμύρια ευρώ τον επόμενο, με απώλεια περίπου 2 δισεκατομμυρίων τζίρου σε περίπου 18 μήνες. Δόξα σοι ο Θεός η ενασχόλησή μου με την εταιρεία μού έχει δώσει αρκετές εμπειρίες και διαστάσεις άγχους. Κάθε φορά, όμως, καταλάβαινα ότι οι κρίσεις περνάνε και εάν κάποιος έχει στήσει κάποια πράγματα με ανθεκτικότητα, μπορεί να αντέξει τις λακκούβες».

Αποζημίωση και αποκατάσταση

Παράλληλα, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποκατάστασης των νέων αεροπλάνων της Aegean, που θα διαρκέσει περίπου δυο χρόνια. Η Aegean θα λάβει και αποζημίωση για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τους κινητήρες Whitney. Πάντως, με βάση όσα επικαλέστηκε και ο Ευτύχης Βασιλάκης για το θέμα, η αποκατάσταση των αεροπλάνων, που αφορά 12 από αυτά, θα γίνεται σταδιακά, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα με το πτητικό της έργο, ενώ εντωμεταξύ αναμένονται στην Ελλάδα και οι νέες παραγγελίες αεροσκαφών, που θα καλύψουν τον συγκεκριμένο κύκλο αποκατάστασης των υφιστάμενων.

Δεν τα πάει και πολύ καλά η ΑΓΝΟ

Από την εποχή που ο Γκάλης διαφήμιζε το γάλα της μακεδονικής γαλακτοβιοχανίας ΑΓΝΟ, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Η εταιρεία σταμάτησε να λειτουργεί, όντας πτωχευμένη, και τελικά την αγόρασαν ο Μιχάλης και ο Δημήτρης Σαράντης, που έχουν τον Όλυμπο αλλά και τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία. Άνθρωπος της αγοράς έλεγε, πάντως, χθες ότι έως τώρα η ΑΓΝΟ δεν έχει δείξει κανένα απειλητικό σημάδι για τον ανταγωνισμό της και με κάποιο τρόπο οι ανταγωνιστές τη θεωρούν –για την ώρα τουλάχιστον– αδύναμη να τους απειλήσει. Μάλιστα, οι δύο επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες της αποφάσισαν να κάνουν εκπτώσεις και προωθητικές στα ήδη ακριβά προϊόντα, που έχουν φέρει προς το παρόν στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας και σύντομα σκοπεύουν να φέρουν και στην Αθήνα.

Ο Mr Dialectica και οι αντικρουόμενες απόψεις των εργαζομένων

Η Dialectica του αμερικανοτραφή επιχειρηματία, Γιώργου Τσαρούχα, θεωρείται ταχέως αναπτυσσόμενη στον τομέα της. Ήταν, μάλιστα, η πρώτη εταιρεία, που έγινε γνωστό ότι θα πιάσει γραφεία στον Πύργο του Πειραιά. Ο Τσαρούχας βραβεύτηκε ως ταχέως ανερχόμενος επιχειρηματίας από την ΕΥ. Ωστόσο, για την εταιρεία του υπάρχουν αντικρουόμενες τοποθετήσεις. Από τη μία, έχει βραβευτεί ως Best Workplace για το ιδανικό της περιβάλλον. Από την άλλη, εάν κοιτάξει τις αξιολογήσεις που έχει λάβει στο Google, έχει λάβει ιδιαίτερα αρνητικές κριτικές για τον τρόπο που προσλαμβάνει προσωπικό. Ο Τσαρούχας κλήθηκε να απαντήσει σε αυτό στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης που συμμετείχε, λέγοντας ότι η δουλειά που ο ίδιος κάνει αλλά και αυτή που κάνει η εταιρεία του είναι ιδιαίτερα απαιτητική και πρέπει να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους, για να είναι έτοιμοι να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων, με τις οποίες συνεργάζεται η Dialectica. Να σας πω ότι η Dialectika έχει ως αντικείμενο την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και knowledge brokering (υπηρεσίες παροχής πρωτογενούς έρευνας) προς επιχειρήσεις, που έχουν τη δυνατότητα να λάβουν δεδομένα, εφόσον επιθυμούν να προχωρήσουν σε κάποια επιχειρηματική κίνηση, επένδυση ή εξαγορά.