Η συνάντηση με Μπάιντεν

Good morning! Ξεκινάω έτσι σήμερα, γιατί σας έχω παρασκήνιο για το πώς κλείστηκε η επερχόμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και στον Λευκό Οίκο, όπου θα συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Τζον Μπάιντεν.

Με φόντο τα ελληνοτουρκικά

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ προετοιμάζεται καιρό τώρα και σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, ο ελληνικής καταγωγής, Τζορτζ Τσούνης, που είχε πολλές συνεννοήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Εδώ και πάρα πολλούς μήνες, η κυβέρνηση επεδίωκε μια επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Ειδικά μετά τα σενάρια για ρόλο στην Ε.Ε., ο ίδιος ήθελε ένα ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς υπάρχει και παρασκήνιο για περαιτέρω εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Πριν από τον Ερντογάν

Η στήλη σας είχε ενημερώσει νωρίς για το επικείμενο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα μετά το Πάσχα και τη συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πριν από αυτό το σημαντικό ταξίδι θα προηγηθεί η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ στις 4 Απριλίου. Εκεί θα συναντηθούν στο πλαίσιο εκδήλωσης, που θα διοργανωθεί για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και στην οποία θα παρευρεθεί και ο έλληνας πρωθυπουργός. Η προσπάθεια, όμως, είναι να μην τα πουν «στο πόδι», αλλά να γίνει οργανωμένη συνάντηση και συνομιλίες σε επίσημο επίπεδο. Για την ιστορία, να σας θυμίσω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν να μεταβεί στις ΗΠΑ τον περασμένο Ιανουάριο, ωστόσο αρρώστησε και υπήρξε αναβολή.

Το μενού με Μπάιντεν

Στο τραπέζι των συζητήσεων πέρα από τα ελληνοτουρκικά, όπως προανέφερα, θα είναι οι περιφερειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπου πήγε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα εξοπλιστικά, αλλά και η γενικότερη στρατηγική συνεργασία των δυο χωρών και οι εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο.

Υπερατλαντικά υπουργικά ταξίδια για την επιστολική

Για Αμερική έχει βάλει πλώρη και η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, έχοντας στις βαλίτσες της το πλαίσιο για την επιστολική ψήφο ενόψει των ευρωεκλογών. Για Αυστραλία ο υφυπουργός Θοδωρής Λιβάνιος, για τον ίδιο λόγο. Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης για τη νέα εκλογική αναμέτρηση είναι το ποσοστό της συμμετοχής των ψηφοφόρων και αυτό γιατί παραδοσιακά το ενδιαφέρον των πολιτών για την ευρωκάλπη είναι αδύναμο. Και οι δύο υπουργοί προλειαίνουν το έδαφος για τα επικείμενα ταξίδια του πρωθυπουργού, «χτίζοντας» ισχυρούς πυρήνες με την ομογένεια. Άλλωστε, είναι η πρώτη φορά που θα ψηφίζουν μόνο επιστολικά.

Γέφυρες στην Αρχιεπισκοπή

Σας ανέφερα προ ημερών ότι θα υπάρξει κινητικότητα στο πεδίο των σχέσεων Εκκλησίας και Κυβέρνησης και θα σταλεί απεσταλμένος του Μεγάρου Μαξίμου στην Αρχιεπισκοπή. Αυτό έγινε χθες με την επίσκεψη του Γ. Γεραπετρίτη στον Αρχιεπίσκοπο, μια συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών. Εκεί έγινε και συζήτηση, όπως μου είπαν, για το ενδεχόμενο να συναντηθεί ο Αρχιεπίσκοπος με τον πρωθυπουργό. Δύσκολο το βλέπω πάντως έως το Πάσχα, εκτός εάν υπάρξουν και άλλες κινήσεις κατευνασμού.

Η πρόσκληση Μαλέλη

Πολλοί ξαφνιάστηκαν χθες με την παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στο Mega και τη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, στην παρουσιάστρια Ράνια Τζίμα και στον κεντρικό αρθρογράφο και διευθυντή του «Βήματος», Γιάννη Πρετεντέρη. Όπως έμαθα, υπήρξε παρέμβαση του κεντρικού στελέχους του καναλιού, του Σταμάτη Μαλέλη, που ποτέ δεν έχει κρύψει την αγωνία και το ενδιαφέρον του για τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Ο ίδιος επεδίωξε εδώ και καιρό την επαφή με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μου είπαν πως ήταν αυτός που «έριξε τη γέφυρα», για να δοθεί η συνέντευξη. Και μην ξεχνάμε ότι ήταν η πρώτη φορά στο Mega, ενώ είχαν προηγηθεί συνεντεύξεις πρώτα στον Άρη Ραβανό στο «Βήμα της Κυριακής» λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και πρόσφατα στον ανταποκριτή των «Νέων» στο Λονδίνο κατά την επίσκεψή του προ του συνεδρίου.

Άνετος και Δικαιοσύνη

Μου είπαν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν πολύ άνετος, χαιρέτησε τους πάντες, αστειεύτηκε, συνομίλησε με εργαζόμενους και γενικά έδειξε ένα αρκετά θετικό πρόσωπο. Στον αέρα η ατμόσφαιρα ήταν λίγο διαφορετική με πολλές στιγμές αμηχανίας και ψιλοέντασης. Το χαμόγελο του Κασσελάκη σε συνδυασμό με το φωτεινό πρόσωπο και το λευκό πουκάμισο άλλαζαν κάπως την ατμόσφαιρα!

Η συνομιλία με Τσίπρα

Αυτό που συγκράτησα από τη συνέντευξη του Κασσελάκη, πέρα από την αναφορά ότι εάν κληθεί να δώσει εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη θα τις δώσει, είναι η συνάντησή του μετά το συνέδριο με τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι κάτι που δεν ήταν γνωστό. Ρώτησα συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού τι έγινε. Μου επιβεβαίωσαν πως όντως βρέθηκαν, αλλά επί της ουσίας -άσχετα με το τι είπε ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, δεν άλλαξε απόψεις ο Αλέξης Τσίπρας σε σχέση με όσα είχε γράψει στην παρέμβασή του λίγο πριν αρχίσει το συνέδριο.

Ο νέος διευθυντής της «Αυγής»

Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί ο νέος διευθυντής της «Αυγής». Η πιάτσα λέει τα καλύτερα λόγια γι’ αυτόν όσον αφορά το ήθος του. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στην εφημερίδα «Ποντίκι», αλλά και το Έθνος. Σπούδασε σε χώρα, η οποία μετέπειτα διασπάστηκε.

Μαύρο πρόβατο ο Χριστοδουλάκης

Θα κλείσω με ΠΑΣΟΚ, που ξέρω ότι λατρεύετε όσα γίνονται εκεί. Χθες έγινε ημερίδα του In Social, think tank του κόμματος, με τίτλο «Αξιοβίωτη Ελλάδα 2030 – Εθνικός διάλογος για την κλιματική αλλαγή. Ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα, αλλά θα μείνω στο παραπολιτικό της υπόθεσης. Τομεάρχης Περιβάλλοντος είναι ο βουλευτής Μανώλης Χριστοδουλάκης, τον οποίον στηρίζουν πολλά στελέχη που στήριζαν και την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, θεωρώντας τον τον επόμενο μετά τον Νίκο Ανδρουλάκη. Πολλοί τον βλέπουν ως δελφίνο και γι’ αυτό η ηγεσία τον έχει στο «κόκκινο», ειδικά μετά και την κίνησή του να πάει στην εκδήλωση με Διονύση Τεμπονέρα και Έφη Αχτσιόγλου για την κεντροαριστερά. Ο Μ. Χριστοδουλάκης πήγε κανονικά στην εκδήλωση που μίλησε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι το κόμμα δεν τον επέλεξε ως ομιλητή, αν και είναι ο αρμόδιος τομεάρχης, που, όπως είδα στο ξενοδοχείο Caravel, έτυχε θερμής υποδοχής από πολλούς συντρόφους του.

Ο διευθυντής του Ανδρέα Λοβέρδου

Ο Ανδρέας Λοβέρδος συνεχίζει να βλέπει κόσμο, για να στελεχώσει το κόμμα των Δημοκρατών. Απ’ ό,τι μαθαίνουμε, έχει ήδη κλείσει τα καίρια πόστα, όπως αυτό του διευθυντή του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, προέρχεται από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, είναι πρώην βουλευτής και πιο συγκεκριμένα από τον βορρά. Σύντομα η ανακοίνωση.

Ποιοι θα θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΕΒ

Στο μέτωπο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) θα σας πάω τώρα, γιατί απ’ ότι μαθαίνω έχει ξεκινήσει ατύπως η κούρσα διαδοχής. Τον Ιούνιο προγραμματίζεται η εκλογο-απολογιστική Γενική Συνέλευση, με τους ενδιαφερόμενους, όπως μου λένε, να είναι τρεις. Ο ένας είναι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Bespoke SGA Holdings και σημερινός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ. Το προσωνύμιό του είναι Mr. Chipita, το οποίο απέκτησε μετά την εντυπωσιακή ανάπτυξη της ομώνυμης εταιρείας παραγωγής τροφίμων, που ο ίδιος δημιούργησε. Υποψήφια για την προεδρία αναμένεται να είναι επίσης η Ιουλία Τσέτη, CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη στον οποίο συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων οι βιομηχανίες Unifarma, InterMed και UniHerbo. Τέλος, υποψήφιος φαίνεται πως θα είναι και ο νυν πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, και επικεφαλής της πολυεθνικής τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν. Σημειωτέον πως φέτος συμπληρώνει τη δεύτερη διετή του θητεία στο τιμόνι του Συνδέσμου, έχοντας διαδεχθεί τον Θεόδωρο Φλέσσα της Quest.

Υψηλές πτήσεις και νέα ρεκόρ για Τιτάνα

Νέα ρεκόρ ετοιμάζει ο Τιτάν, η τσιμεντοβιομηχανία με κύριους μετόχους τις οικογένειες Κανελλόπουλου και Παπαλεξόπουλου. Για το 2024 ο όμιλος περιμένει βελτιωμένες πωλήσεις και τιμές στις ισχυρές αγορές μας στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ενώ η ολοκλήρωση νέων επενδυτικών έργων θα βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους. Ήδη το 2023 ήταν το τρίτο συνεχόμενο έτος πωλήσεων ρεκόρ, ύψους 2,54 δισεκατομμυρίων ευρώ, αυξημένες κατά 11,6%. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη συνέβαλαν πάνω από 90% στις πωλήσεις και στην κερδοφορία του ομίλου στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Η Aegean επιβεβαίωσε τις προβλέψεις

Όπως ακριβώς σας τα είχα πει πριν από λίγες μέρες, η Aegean επιβεβαίωσε τις προβλέψεις για την πορεία της το 2023, εκμεταλλευόμενη το ισχυρό τουριστικό ρεύμα και περιμένοντας ακόμα καλύτερες επιδόσεις τη φετινή χρονιά, τουλάχιστον με βάση τα έως τώρα δεδομένα. Τα ενοποιημένα της έσοδα την περασμένη χρονιά έφτασαν το ποσό-ρεκόρ των 1,69 δισεκατομμυρίων ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 27% από το 2022, τα λειτουργικά της κέρδη (EBITDA), έφτασαν τα 400,4 εκατομμύρια ευρώ και ήταν κατά 46% υψηλότερα από το 2022. Και το καθαρό κέρδος της ήταν 168,7 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή κατά 58% υψηλότερο από την προηγούμενη χρονιά, αυτή του 2022.

Τα επιτόκια «χρύσωσαν» τις μεγάλες τράπεζες

Έκρηξη κερδών έφεραν τα καθαρά έσοδα από τα επιτόκια στα ταμεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών: Alpha, Πειραιώς, Εθνικής και Eurobank. Είναι πολύ χαρακτηριστικό το γεγονός -και σας το έχω ξαναπεί- ότι τα επιτόκια όλων των μορφών είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά για τους τραπεζίτες και τους μετόχους τους. Για τις τέσσερις τράπεζες το 2023 τα καθαρά έσοδα από επιτόκια ήταν 8,1 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 50%, εάν συγκριθούν με το 2022. Μάλιστα, την καλύτερη επίδοση μεταξύ των τεσσάρων «έγραψε» η Εθνική Τράπεζα με αύξηση των εσόδων από επιτόκια κατά 65%. Αλλά και οι προμήθειες δεν πήγαν πίσω, καθώς τα έσοδα από τη συγκεκριμένη κατηγορία χρεώσεων των τραπεζών και για τους τέσσερις βασικούς συστημικούς παίκτες ήταν 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 7,2%, ενώ τη μεγαλύτερη επίδοση στην αύξηση εσόδων από προμήθειες κατέγραψε η Πειραιώς με 14,2%.

Μπορεί η ΦΑΓΕ να χάσει την πρωτιά στην Ελλάδα;

Κάποτε η ΦΑΓΕ ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στο γιαούρτι. Ποιος, άλλωστε, δεν έτρωγε στραγγιστό Total πριν μερικά χρόνια; Νομίζω, μάλιστα, ότι στην κατηγορία του γιαουρτιού το μερίδιο της ΦΑΓΕ άγγιζε πριν από καμιά δεκαριά χρόνια ακόμα και το 50% σε όγκο. Σήμερα το μερίδιό της σε όγκο είναι 17,7% και δεύτερη είναι η Κρι Κρι με 16,1%. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό, όπως παραδεχόταν άνθρωπος της αγοράς, είναι πολύ δύσκολο και θα πρέπει κανείς πλέον να «ματώσει», για να πάρει την πρώτη θέση, που ίσως δεν έχει και πολύ νόημα. Η απάντηση στο γιατί είναι ότι για να ανατρέψει, για παράδειγμα η Κρι Κρι, την κατάσταση και να πάρει αυτή την πρώτη θέση, θα πρέπει να επενδύσει κάποια εκατομμύρια ευρώ, κοινώς να «ματώσει», για να επιδοτήσει εκπτώσεις στα γιαούρτια που πουλάει, χάνοντας, επομένως, σε τζίρο και κερδοφορία, μόνο και μόνο για να πάρει την πρωτιά στην Ελλάδα. Η στόχευση, όμως, τόσο για την Κρι Κρι όσο και για τη ΦΑΓΕ πλέον είναι πολύ ξεκάθαρα τα τελευταία χρόνια το εξωτερικό. Η ΦΑΓΕ, άλλωστε, εκτός από την Αμερική, ετοιμάζει εργοστάσιο στην Ολλανδία και η Κρι Κρι αποκομίζει το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της από τις εξαγωγές, που κάνει σε 42 χώρες του κόσμου.

Επένδυση Μασούτη στη Σαντορίνη

Ανανεώνει, όπως μαθαίνω, το δίκτυο των υφιστάμενων καταστημάτων του ο Μασούτης μέσα από ανακαινίσεις που κάνει το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, δίνει έμφαση στις τουριστικές περιοχές με την αλυσίδα της Θεσσαλονίκης να ετοιμάζεται για τη φετινή σεζόν. Πρόσφατα έριξε λεφτά για την ανακαίνιση του καταστήματος στον Καρτεράδο της Σαντορίνης. Είναι ένα από τα τέσσερα σημεία πώλησης που απέκτησε από τον Δεναξά στο νησί, στο τέλος του 2022, μαζί με εκείνα στις περιοχές Εμπορείο, Μεγαλοχώρι και Μεσαριά. Σας θυμίζω, μάλιστα, ότι μέσω της Δεναξάς η Μασούτης κατάφερε να μπει και στην αγορά της Μυκόνου, όπου δεν είχε παρουσία, κάνοντας κίνηση-ματ στις δύο αυτές δημοφιλείς τουριστικές περιοχές.