Κρίσιμη συνάντηση

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Θα ξεκινήσω με πολλές ευχαριστίες για τα αμέτρητα σχόλια που μου μεταφέρθηκαν για την ανανέωση του Newsbeast. Σήμερα η στήλη θα αρχίσει με τα τεκταινόμενα από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κρίσιμη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της Θεσσαλίας, που επλήγη από τις καταστροφικές πλημμύρες πριν από μήνες, καθώς και εκείνους των θεσσαλικών αγροτικών φορέων, που έχουν πολλά παράπονα για το πώς τους αντιμετώπισε η κυβέρνηση. Άρα, λογικό είναι η κυβέρνηση να έχει, για να αντιμετωπίσει και την οργή, λύσεις για το ζήτημα των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς.

Το σχέδιο δράσης

Αυτό που έμαθα είναι ότι στη συνάντηση θα συζητηθεί και θα γίνει ανάλυση για το master plan που αφορά την ανάταξη και την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. Βασικοί άξονες είναι, πέρα από τις κατευθυντήριες γραμμές για την οργάνωση των υποδομών: α) η προστασία πόλεων/κοινοτήτων από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, β) τα συστήματα επεξεργασίας μετεωρολογικών δεδομένων/έγκαιρης προειδοποίησης και γ) τα πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων. Αυτό, όμως, το σχέδιο δεν είναι γραμμένο σε πλάκα και θα επιδέχεται αλλαγών, αφού θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Ιδιαίτερη σημασία έχει η θέσπιση εντός του μήνα του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, στον οποίο συμμετέχουν και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των αγροτών. Και αυτό θα γίνει ώστε να μπουν σε νέες βάσεις οι ζωτικές υποδομές της περιοχής με αρωγό την επιστημονική γνώση και με συστηματική αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. «Το ολιστικό σχέδιο για τη Θεσσαλία, για να υλοποιηθεί, πρέπει να γίνει κτήμα της κοινωνίας» είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού στην εβδομαδιαία ανάρτησή του στο Facebook.

Κέρδη και ζημιές

Στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως, έμαθα ότι μετράνε κέρδη και ζημιές μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων. Σε μια πρώτη σύντομη σύσκεψη που έγινε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ειπώθηκε ότι μεσο-μακροπρόθεσμα τα κέρδη θα είναι σημαντικά για την κυβέρνηση. Πού το στηρίζουν αυτό; Στο γεγονός ότι στην Ελλάδα θα έρθουν, και επιμένουν πως αυτό θα γίνει, παραρτήματα γνωστών ξένων πανεπιστημίων, που θα δώσουν άλλη δυναμική στην χώρα. Από εκεί και πέρα όμως, δεν θέλουν, όπως μου είπαν, να διαταραχθούν και οι σχέσεις με την εγχώρια ακαδημαϊκή κοινότητα και προς αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξουν και άλλες κινήσεις ενίσχυσης.

Ο δύσκολος αντίπαλος

Ο βασικός επικοινωνιακός σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο Γκίνμπεργκ, που θεωρείται γκουρού της επικοινωνίας στις ΗΠΑ, έχει συμβουλεύσει να προσέξουν τον Στέφανο Κασσελάκη και να μην τον θεωρούν εύκολο αντίπαλο. Και, όπως έμαθα, αυτός είναι και ο λόγος των πολλών και έντονων πολιτικών επιθέσεων το τελευταίο διάστημα. Πάντως, ο ίδιος ο Κασσελάκης επιμένει ότι το κόμμα θα ανακάμψει. Χθες έγιναν εκλογές για την ανάδειξη νέων νομαρχιακών επιτροπών και τοπικών οργανώσεων. Το είπε και στη Θεσσαλονίκη, όπου πήγε το απόγευμα και μάλιστα συμμετείχε και στην πορεία κατά της ομοφοβίας μετά και το καταδικαστέο περιστατικό που έγινε το βράδυ του Σαββάτου. Πέρα από τα πολιτικά, ο Στέφανος Κασσελάκης παρακολούθησε και την προβολή του ντοκιμαντέρ Unclickable, του Μπάμπη Μακρίδη, στο «Ολύμπιον», στο πλαίσιο του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Εκεί του επιτέθηκαν φραστικά κατά την είσοδό του στον κινηματογράφο σε ένα, επίσης, καταδικαστέο περιστατικό, δεύτερο μέσα σε 24 ώρες, που σίγουρα προβληματίζει για το τι συμβαίνει με τις ομοφοβικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη.

Καλύπτει μέρος των απωλειών

Επιστρέφοντας στα πολιτικά, αυτό που μου είπαν κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το κόμμα όντως εμφανίζεται να καλύπτει ένα μικρό μέρος των δημοσκοπικών απωλειών, που είχε όλο το προηγούμενο διάστημα, όταν τρόμαζε φλερτάροντας με το μονοψήφιο ποσοστό. Γι’ αυτό και κεντρικά, από την Κουμουνδούρου, λένε πως αποτελεί πρώτο δείγμα της αντιστροφής του κλίματος. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει το κρίσιμο 12%, που αφορά τις έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στόχος το 15%

Για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα σύστημα μιντιακό, που επενδύει στη συρρίκνωση του κόμματος και να έρθει τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές. Συνομιλητές του Κασσελάκη δεν βλέπουν, όπως είναι φυσικό, με καλό μάτι τα ρεπορτάζ που βγαίνουν κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και τα σενάρια της επόμενης μέρας περί αλλαγής ηγεσίας. Την ίδια ώρα, δεν αρέσει το 12%, που λέγεται ως το ταβάνι του ΣΥΡΙΖΑ, με τέτοιο τρόπο που άφηνε ερωτηματικά για το εάν θα το πιάσει. Πάντως, επειδή ρώτησα, ο Κασσελάκης ποντάρει στο 15%+ και δεν σκέπτεται καν το 12%. Μάλλον σε αυτό συμφωνεί και ο Γκρίνμπεργκ.

Γιατί το 12% είναι κρίσιμο

Επειδή λέγονται πολλά για το 12%, σχετίζεται και με τον τελευταίο εκλογικό νόμο (επιστολική ψήφο) και εάν το πιάσει, πάει για τρεις ευρωβουλευτές, σε διαφορετική περίπτωση θα εκλέξει δύο. Με τη λογική του Στ. Κασσελάκη για 15%+ θα παλέψει, εάν υπερβεί το 17%, τους τέσσερις και εκεί θα είναι μια μεγάλη νίκη για τον ίδιο.

Κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά

Να κλείσω με αναφορά στα ελληνοτουρκικά και μην στέκεστε σε αυτά που είπε ο Ερντογάν, ότι μας πέταξαν στη θάλασσα, που λέγονται για εσωτερική κατανάλωση. Οι σχέσεις έχουν βελτιωθεί σημαντικά και σήμερα στην Άγκυρα, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ της υφυπουργού Εξωτερικών, πρέσβεως Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, και του τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, πρέσβεως Μπουράκ Ακτσαπάρ. Αντικείμενο των συνομιλιών θα αποτελέσουν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς και οι περιφερειακές και οι διεθνείς εξελίξεις.

Γράφουν ήδη χιλιόμετρα οι υποψήφιοι της ΝΔ

Μεγάλη κινητικότητα για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές το Σαββατοκύριακο, αφού δεν αφήνουν εκδήλωση που να μην παραστούν. Οι κοπές πρωτοχρονιάτικης πίτας συνεχίζονται στις τοπικές οργανώσεις και το μάτι μου πήρε τον Δημήτρη Τσιόδρα, διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού και υποψήφιο στο Μαρούσι. Η νυν και υποψήφια ευρωβουλευτής, Ελίζα Βόζεμπεργκ, από το Βουκουρέστι και το συνέδριο του ΕΛΚ περιόδευσε σε Θεσπρωτία, Πρέβεζα και Άρτα. Πύρρος Δήμας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου στην ίδια εκδήλωση στο Παγκράτι για την ημέρα της γυναίκας, που διοργάνωσε η ΔΗΜΤΟ και βραβεύτηκε η πρόεδρός της, Χ. Πατρικάκου. Ο Πύρρος Δήμας, ωστόσο, επισκέφθηκε και τη Σαντορίνη, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους των αθλητικών σωματείων του Επαρχείου Θήρας, όπου συζήτησαν για τις μεταρρυθμίσεις του υπουργείου Αθλητισμού. Ο Σπύρος Καρανικόλας, που έχει προσχωρήσει στη ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ, συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ Αμαρουσίου για τις ευρωεκλογές. Οι υποψήφιοι αναμένεται να γράψουν άπειρα χιλιόμετρα, γιατί ο εσωκομματικός ανταγωνισμός είναι μεγάλος και η προσέλκυση ψηφοφόρων απαιτεί προσήλωση στον στόχο, συμμαχίες και δίδυμα/τρίδυμα, καθώς η ισχύς εν τη ενώσει αποδίδει.

Πόσα χρήματα λαμβάνει το πλήρωμα της φρεγάτας «Ύδρα»

Ρώτησα και έμαθα πόσα χρήματα λαμβάνουν ως πολεμική αποζημίωση τα περίπου 100 μέλη του πληρώματος της φρεγάτας «Ύδρα», που πλέει αυτές τις μέρες στην Ερυθρά Θάλασσα. Η φρεγάτα μετέχει στην επιχείρηση «Ασπίδες», η οποία οργανώνεται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των ανταρτών Χούθι, που δρουν στην περιοχή εμποδίζοντας τη διέλευση των εμπορικών πλοίων, αρκετά εκ των οποίων είναι ελληνικών συμφερόντων. Καταρχάς, θα τους χορηγηθεί μια εφάπαξ ενίσχυση της τάξης των 1.500 ευρώ. Από εκεί και πέρα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καταβάλλει σε κάθε μέλος του πληρώματος ημερήσια αποζημίωση ύψους 120 ευρώ, ενώ για όσους κατέχουν θέση ευθύνης το ποσό φθάνει έως και τα 140 ευρώ. Μου διευκρίνισαν, μάλιστα, προκειμένου να μην υπάρχει σύγχυση ή παρεξηγήσεις, πως η ημερήσια αποζημίωση είναι αφορολόγητη.

Εκποιούν 23 ακίνητα τα Παιδικά Χωριά SOS

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά συνολικά 23 ακίνητα εκποιούν τα Παιδικά Χωριά SOS, όπως μαθαίνω. Πρόκειται για μία σειρά από διαμερίσματα σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας αλλά και ευρύτερα της χώρας από τον Πειραιά και τη Βουλιαγμένη ή τον Παπάγου έως τη Χαλκιδική ή την Κομοτηνή. Ανάμεσά τους είναι και εξ αδιαιρέτου μερίδια σε οικόπεδα. Μαθαίνω ότι σκοπός της εκποίησης των ακινήτων από πλευράς του γνωστού φιλανθρωπικού σωματείου είναι να εξοφλήσει οφειλές που έχει προς τον ΕΦΚΑ αλλά και να προχωρήσει στη συνέχεια στην ανέγερση κτιρίου στον Άγιο Δημήτριο. Ως προς την όλη διαδικασία πρόκειται να τρέξει δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός. Για την ιστορία, σας αναφέρω ότι με βάση το καταστατικό τους τα Χωριά SOS είναι φιλανθρωπικό σωματείο, που εποπτεύεται από το υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται ουσιαστικά για ακίνητα που προέρχονται από δωρεές κατά το μεγαλύτερό τους μέρος.

Τα funds και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Πολλή κουβέντα έγινε για τον ρόλο των funds τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Και το γεγονός είναι ότι δύο από τα μεγαλύτερα funds έχουν επενδύσει ή επιδιώκουν να επενδύσουν και άλλα στον τομέα της εκπαίδευσης. Τέτοια περίπτωση αποτελεί η BC Partners του Σταθόπουλου, που έχει αποκτήσει το ΙΕΚ Ακμή και έχει βολιδοσκοπήσει και άλλες περιπτώσεις. Επίσης, στην εκπαίδευση έχει τοποθετηθεί το CVC, που έχει συνεργασία ήδη με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και επιδιώκει την ίδρυση μη κρατικού ΑΕΙ στη χώρα μας. Στην περίπτωση, πάντως, του CVC, να σας θυμίσω ότι πρόσφατα έγινε γνωστό ότι προχώρησε στη σύσταση του Διεθνούς Κέντρου Καρδιάς Ελλάδος μέσω του «Υγεία», που έχει στην ιδιοκτησία του και υπάγεται στον όμιλο Hellenic Healthcare Group (Υγεία, Metropolitan, Μητέρα, Λητώ), που ελέγχει το fund. Κατ’ επέκταση, το Hellenic Healthcare Group ξέρω ότι έχει προγραμματίσει να συστήσει την πρώτη ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Ελλάδα, στην περιοχή του Ελληνικού, και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ελληνικού. Το Hellenic Healthcare Group έχει αποκτήσει πρώην ακίνητο της Olympic Catering στην περιοχή έναντι 10 εκατ. ευρώ και συνολικά μαζί με τον εξοπλισμό και την ανακαίνισή του θα ξοδέψει περί τα 25 εκατ. ευρώ.

Το τζακπότ του Φέσσα

Αποκτώντας στη διάρκεια του 2023 την Intercontinental International, ο Θεόδωρος Φέσσας έβλεπε τι ακριβώς έχει μπροστά του, δεδομένου και του ιδιαίτερα προνομιακού χαρτοφυλακίου ακινήτων που έχει στην κατοχή της η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία. Και οι αριθμοί είναι αυτοί που μιλούν για εκείνη και την εικόνα της. Το 2023 είχε καθαρά κέρδη 6,1 εκατομμύρια ευρώ από 5,5 εκατομμύρια ευρώ το 2022. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο, που έχει στην ιδιοκτησία της η εταιρεία, απαρτίζεται από 34 ακίνητα, κατά κύριο λόγο καταστήματα και γραφεία, τα οποία έχουν συνολική επιφάνεια 52.936 τετραγωνικά μέτρα. Η αξία του χαρτοφυλακίου της στο τέλος του ’23 διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 116,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Αλλάζει η Golden Visa σε Μύκονο, Ριβιέρα, Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη

Σε τέσσερις περιοχές, κατά κύριο λόγο, θα πέσουν οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης, που θα θέτουν περαιτέρω όρια στους επενδυτές μέσω της Golden Visa, σε μία προσπάθεια να διατηρήσουν διαθέσιμες τις φθηνότερες κατοικίες για τον εγχώριο πληθυσμό και να κρατήσουν τις τιμές τόσο στα ενοίκια όσο και στις αγοραπωλησίες ακινήτων, οι οποίες την τελευταία διετία καλπάζουν. Μύκονος, Αθηναϊκή Ριβιέρα, κέντρο Θεσσαλονίκης και Σαντορίνη είναι αυτές που θα σηκώσουν το κύριο βάρος των νέων επερχόμενων ρυθμίσεων για την Golden Visa, οι οποίες το πιθανότερο είναι ότι θα εφαρμοστούν στη διάρκεια της φετινής άνοιξης. Το σενάριο γράφει ότι από τις 500.000 ευρώ το κατώτατο όριο, για να αγοράσει κάποιος ακίνητο μέσω της Golden Visa, θα αυξηθεί στις 800.000 ευρώ. Ακόμα, σε περιοχές που βρίσκονται σήμερα στις 250.000 ευρώ και έχουν επίσης ενδιαφέρον για τους επενδυτές το όριο θα φτάσει έως και τις 500.000 ευρώ.

Ο χορός των ακίνητων της Πάρου

Η Πάρος αποτελεί ένα από τα νησιά που πολλοί επενδυτές καλοβλέπουν τα τελευταία χρόνια. Πέρσι η Grivalia Hospitality του μεγαλοεπενδυτή Πρεμ Γουάτσα της Eurobank άνοιξε εκεί το Avant Mar στην περιοχή Πιπέρι της Νάουσας. Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο ΕΚΤΕΡ παλεύει μέσω διαφόρων οδών να χτίσει μία μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων στο νησί σε ιδιόκτητη έκταση. Το θέμα αυτό, ωστόσο, βρίσκεται μετά από σχετικές προσφυγές στο Χρηματιστήριο. Ακόμα ένα επεισόδιο στο έργο της Πάρου προσθέτει η υπόθεση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Πάρου, όπου το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει αναθέσει την πολεοδομική μελέτη στο νησί στα γραφεία Σαμαράς και Συνεργάτες και Ρόικος Σύμβουλοι Μηχανικοί. Σκοπός είναι να φανεί πότε μία περιοχή είναι κατάλληλη για τουριστική αξιοποίηση, πότε για κατοικίες και πότε χαρακτηρίζεται βιομηχανική ή αγροτική. Ο «πόλεμος», ωστόσο, για την αξιοποίηση της Πάρου καλά κρατεί. Το νησί είναι άκρως ελκυστικό επενδυτικά και κατά βάση τουριστικά. Επομένως, μήπως είναι λίγο αργά να συζητάμε για τη θεσμοθέτηση ορίων;