Το δυνατό χαρτί κόντρα στην προπαγάνδα

Καλημέρα και καλή εβδομάδα, που θεωρείται και αυτή κρίσιμη για την κυβέρνηση, γιατί, όπως σας ανέφερα και το Σαββατοκύριακο, στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο νομοσχέδιο για την ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ, που αναμένεται να ψηφιστεί έως την Παρασκευή. Οι αντιδράσεις είναι έντονες, η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω, όπως έχει επισημάνει πολλές φορές η στήλη, αλλά το καινούργιο στοιχείο, όπως μου είπε ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας, είναι πως πλέον υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, για να έλθουν στην Ελλάδα ξένα πανεπιστήμια για την ίδρυση παραρτημάτων τους. «Αυτό είναι και το δυνατό μας χαρτί κόντρα στην προπαγάνδα της αντιπολίτευσης», μου είπε.

Χωρίς απώλειες η ΝΔ

Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν υπάρχουν απώλειες για τη ΝΔ, όπως είχε γίνει με τα ομόφυλα ζευγάρια. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει ότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα είναι «μπετόν» η Κοινοβουλευτική Ομάδα και αυτό θεωρείται πολύ σημαντικό για την επόμενη περίοδο, καθώς δε θέλει να δώσει την εντύπωση πως υπάρχει πρόβλημα. «Το πρόβλημα το έχουν οι άλλοι, όχι εμείς», λένε από το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Κρίση στο ΠΑΣΟΚ

Ποιοι έχουν το πρόβλημα; Εάν δει κανείς προσεκτικά, θα διαπιστώσει ότι μείζον πρόβλημα υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να έχει να αντιμετωπίσει τουλάχιστον, μέχρι στιγμής, δυο βουλευτές, που δεν είναι διατεθειμένοι να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο: η μία είναι η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο άλλος ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Και μένει να φανεί και ποιος ακόμα, μετά και την τοποθέτηση πολλών πανεπιστημιακών, που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, που τοποθετούνται υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Και μένει να φανεί κατά πόσο ο Ν. Ανδρουλάκης θα δείξει πυγμή και θα διαγράψει βουλευτές.

Το ΠΑΣΟΚ κοιτά ο Κυριάκος

Πάντως αυτή η κρίση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αξιοποιείται από το Μέγαρο Μαξίμου, που θεωρεί από εδώ και πέρα, μετά και τα όσα έχουν γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ότι έχει πρόσφορο έδαφος να χτυπήσει το ΠΑΣΟΚ. Και έχει χαραχθεί στρατηγική αντιμετώπισής του και κυρίως αποδόμησης. Και αυτό διότι απευθύνεται σε κεντρογενείς ψηφοφόρους, που αποτελούν και τη δεξαμενή από την οποία μπορεί να αντλήσει πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά και τη μεγάλη πίεση από τα δεξιά. Π.χ. δείτε χθες την ανάρτησή του για τα συγχαρητήρια, επειδή έγινε ο πρώτος γάμος δύο αντρών μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, στο δημαρχείο Νέας Σμύρνης. Και το επιχείρημα από δω και πέρα θα είναι πως το ΠΑΣΟΚ είναι λάιτ ΣΥΡΙΖΑ. Φθάνει αυτό να το ασπαστούν οι πολίτες.

Ο Τσίπρας τα ανακάτεψε

Πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και πολύ λάιτ η κατάσταση. Σας ανέφερα το Σαββατοκύριακο για το συνέδριο της «Καθημερινής» για τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση. Ε, αυτά που είπε ο Αλέξης Τσίπρας κυρίως για τη Novartis ενόχλησαν πολλούς. Ο πρώην πρωθυπουργός το κάνει συνειδητά, διότι βλέπει μακροπρόθεσμα πέρα και πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου θέλει να κλείσει μέτωπα από το παρελθόν και να αποκαταστήσει, όσο γίνεται, σχέσεις και κυρίως να δείξει πως δεν είναι δογματικός. Η αναφορά του στους χειρισμούς της κυβέρνησής του στην υπόθεση Novartis και εκείνη των τηλεοπτικών αδειών προκάλεσε αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ατυχείς τους χειρισμούς και στις δύο περιπτώσεις», αν και, όπως ξεκαθάρισε, οι προθέσεις ήταν καλές.

Το γέλιο που ενόχλησε

Ένα σημείο από τη συνέντευξη ενόχλησε αρκετούς, κυρίως τους παρατηρητικούς. Αυτό ήταν όταν η δημοσιογράφος Ξένια Κουναλάκη, που είχε γράψει, σύμφωνα με τον στιχουργό Νίκο Μωραΐτη, ότι ο διάδοχός του έκανε μόντελινγκ στο Άουσβιτς (εννοούσε τον Στέφανο Κασσελάκη), του είπε: «Ήρθατε στο σωστό συνέδριο» και ο πρώην πρωθυπουργός χαμογέλασε. Και εκεί άρχισαν τα πικρόχολα σχόλια για τον Αλέξη Τσίπρα.

Η ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Η αλλαγή στη θέση της εκπροσώπου Tύπου του ΣΥΡΙΖΑ έγινε, όπως ήταν αναμενόμενο, και επελέγη η Βούλα Κεχαγιά, μια δημοσιογράφος που την ήθελαν από τον Στέφανο Κασσελάκη εδώ και μήνες, πριν ακόμα και τη Δώρα Αυγέρη. Η ίδια τότε δεν ήθελε, αλλά τελικά ενέδωσε, αφού τους τελευταίους μήνες είχε βρεθεί στην Αυγή ως διευθύντρια. Και εδώ υπάρχει ένα ζήτημα, που τίθεται από πολλούς περί ανεξαρτησίας της δημοσιογραφίας και κατά πόσο ειλικρινή είναι πολλά που λέγονται σε εκπομπές από δημοσιογράφους, που είναι με το ενάμισι πόδι εντός των κομμάτων. Και αυτό λέγεται και για τη Β. Κεχαγιά.

Οργανώνεται ο Κόκκαλης

Την ίδια στιγμή που στον ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στον αστερισμό των αλλαγών που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Πέτρος Κόκκαλης οργανώνεται και ο πολιτικός φορέας Κόσμος αρχίζει να στελεχώνεται με αξιόλογα πρόσωπα. Είδα χθες τα πρώτα 30 μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και διέκρινα τον συνταγματολόγο Ξενοφών Κοντιάδη, που είναι και ο συντονιστής πολιτικού σχεδιασμού, τον Λευτέρη Παπαγιαννάκη, γιο του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, Μιχάλη Παπαγιαννάκη, τον πρώην δήμαρχο Ρέντη και ιδιαίτερα πετυχημένο αυτοδιοικητικό, Γιώργο Ιωακειμίδη, που θα είναι ο συντονιστής οργανωτικού, ενώ εκπρόσωπος Τύπου θα είναι ο Ηλίας Παπαθεοδώρου.

Σε αρμένικο ο Κυριάκος και η Μαρέβα

Στην Ιζαμπέλα -και στον Στέλιο, όπου πίνεις κρητική τσικουδιά, αρμένικες μπύρες, τρως αρμένικες σπιτικές γεύσεις και πολλά άλλα, στη Δραπετσώνα, βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του, Μαρέβα, το βράδυ του Σαββάτου. Όπως άκουσα, έμειναν ενθουσιασμένοι από το φαγητό. Και ο πρωθυπουργός ήταν πολύ άνετος, με πουκαμισάκι έξω από το παντελόνι και δεν είχε και διάθεση για πολιτική συζήτηση.

Γίνεται κόμμα η Νέα Αριστερά

Και να πάμε λίγο στη Νέα Αριστερά, καθώς ολοκληρώθηκε χθες η τριήμερη Πανελλαδική Συνδιάσκεψή της, όπου ομόφωνα εγκρίθηκε η συγκρότηση του μεταβατικού Πανελλαδικού Συντονιστικού (238 μέλη). Το 1/3 του οργάνου αποτελείται από νέα στελέχη και πρόσωπα, που συντάχθηκαν με το εγχείρημα της Νέας Αριστεράς, τα 2/3 από στελέχη που κατείχαν θέσεις ευθύνης (Κ.Ε., πρώην και νυν βουλευτές), ενώ υπάρχει ίση αντιπροσώπευση ανδρών και γυναικών (50-50). Επίσης, εγκρίθηκαν η Ιδρυτική Διακήρυξη, η Πολιτική Απόφαση και ένα συνοπτικό κείμενο Αρχών με τίτλο «Τι είναι και τι θέλει η Νέα Αριστερά».

Και κρέας και μαρίδες

Μην το ξεχάσω! Σήμερα το πρωί, στις 11 θα ανακοινώσει το κόμμα του ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Το κόμμα μας θα είναι πατριωτικό και μεταρρυθμιστικό», γράφει ο ίδιος. «Δεν χαρίζουμε την πατρίδα στους φασίστες και ταυτόχρονα δε θυσιάζουμε τις μεταρρυθμίσεις στις κραυγές των δικαιωματιστών». Και κρέας και μαρίδες, που έλεγε ο Μποτρίνι παλαιότερα στην εκπομπή του.

Στα άδυτα της νέας ΚΕΔΕ

Τεταμένο έμαθα ότι ήταν το κλίμα και ιδιαιτέρως μουδιασμένη η ατμόσφαιρα στην εκλογική αναμέτρηση που έγινε το Σαββατοκύριακο για την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, με τη συμμετοχή 4 αυτοδιοικητικών παρατάξεων. Και μπορεί να έλειπε στο εξωτερικό η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, ωστόσο ο Θοδωρής Λιβάνιος, που επρόκειτο να μιλήσει, έστριψε διά του… αρραβώνος, όταν αντιλήφθηκε ότι μύριζε στην αίθουσα μπαρούτι. Τελικά, ο μεγάλος νικητής ήταν ο Λάζαρος Κυρίζογλου, επικεφαλής της παράταξης «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι», ο οποίος επικράτησε με ποσοστό 65,78%, εκλέγοντας τα 20 από τα 31 μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Θυμίζω ότι εκλεκτός της ΝΔ για τη θέση επρόκειτο να είναι ο Κώστας Μπακογιάννης. Την έκπληξη έκανε η παράταξη του ΚΚΕ, η Λαϊκή Συσπείρωση, που πήρε έδρα στο ΔΣ μετά από πολλά χρόνια, ενώ η παράταξη, που στήριξαν ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, πήρε 9 έδρες. Σήμερα στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία της Κ.Ε.Δ.Ε., αναμένεται η συγκρότηση σε σώμα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Πάντως, κάποιος μου ψιθύρισε ότι ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λ. Κυρίζογλου, έχει κρυφά ταλέντα στο τραγούδι.

Γρίφος για το ακίνητο φιλέτο του ΤΑΙΠΕΔ

Σε παζλ για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η τύχη της έκτασης – φιλέτο στη Βερβερόντα στο Πόρτο Χέλι, την οποία ήθελε να αποκτήσει ο όμιλος Γούτου, ο οποίος εκτός από τον τομέα του real estate δραστηριοποιείται και στις κατασκευές μέσω της Γούτος Οικοδομή, με την οποία είχε καταθέσει προσφορά στο ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο ανήκει η έκταση. Η αγορά αναφέρει ότι η Γούτος ήταν η μοναδική που κινήθηκε, καταθέτοντας προσφορά στα επίπεδα των 5 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο το συγκεκριμένο ποσό ήταν αρκετά μακριά από αυτό που είχε υπολογίζει το ΤΑΙΠΕΔ, όσο και ο ανεξάρτητος εκτιμητής, που είχε αποτιμήσει το συγκεκριμένο ακίνητο. Το ακίνητο έχει έκταση 627.417,92 τετραγωνικών μέτρων και προσφέρεται για χρήσεις τουρισμού-αναψυχής αλλά και μεταφορικών υποδομών, σύμφωνα με προηγούμενο σχεδιασμό, που προέβλεπε τη δημιουργία διαδρόμου προσγείωσης – απογείωσης αεροσκαφών.

Ο δισεκατομμυριούχος Ρότσιλντ και ο γόρδιος δεσμός της Κέρκυρας

Ο λόρδος Ρότσιλντ, που έφυγε πριν από λίγες ημέρες από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών, ήταν ο άνθρωπος που αντιτάχθηκε σθεναρά στην περίφημη ξενοδοχειακή επένδυση, που υπερβαίνει το ποσό των 120 εκατομμυρίων, της NCH Capital στην περιοχή Ερημίτης στην Κασσιόπη της Κέρκυρας. Ο Ρότσιλντ ήταν πρόεδρος της RIT Capital Partners plc, ενός από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds, που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο του Λονδίνου με καθαρή αξία ενεργητικού περίπου 2 δισεκατομμύρια στερλίνες. Ήταν πρόεδρος της J. Rothschild Capital Management, θυγατρικής της RIT Capital Partners plc. Διατήρησε, επίσης, πολλά άλλα συμφέροντα επιχειρηματικού κεφαλαίου και ιδιοκτησίας. Ο ίδιος διατηρούσε πολυτελέστατη βίλα στην περιοχή της Κασσιόπης σε οικόπεδο έκτασης 900 στρεμμάτων. Η μητέρα του, Βαρβάρα, ήταν παντρεμένη με τον διάσημο ζωγράφο, Νίκο Χατζηκυριάκο Γκίκα. Ο λόρδος αντιτάχθηκε έντονα στην επένδυση, επιθυμώντας να διατηρήσει με κάθε τρόπο την ιδιωτικότητα της μυθικής του κατοικίας στην οποία κατά καιρούς φιλοξενήθηκαν από τον Κάρολο της Αγγλίας έως διάσημους καλλιτέχνες και μεγαλοεπιχειρηματίες από κάθε άκρη του πλανήτη.

Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τη Market In

Η κόντρα Ράμμου εναντίον Ράμμου καλά κρατεί. Δηλαδή μεταξύ της Μαργαρίτας Ράμμου και της αδερφής της, Εύης, που μαζί με τη μητέρα της αποτελούν το δεύτερο μέτωπο στην υπόθεση. Όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών έδωσε εντολή διερεύνησης των οικονομικών της εταιρείας έπειτα από προσφυγή της Μαργαρίτας Ράμμου. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει πλέον για τα καλά η πόρτα για την ενδελεχή εξέταση κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών ή άλλων οικονομικών συναλλαγών στο πλαίσιο της εταιρείας, για τις οποίες η μία πλευρά, αυτή της Μαργαρίτας Ράμμου, η οποία φέρεται να βρίσκεται αυτή τη στιγμή απομακρυσμένη από τη σημερινή διοίκηση της εταιρείας παρά το γεγονός ότι έχει περίπου το 30% των μετοχών, έχει προσφύγει δικαστικά, ζητώντας να της δοθούν απαντήσεις.

Κόντρα Σκλαβενίτη με τον δήμο Χαλανδρίου

Ανοιχτό μέτωπο έχουν, όπως μαθαίνω, ο όμιλος Σκλαβενίτη με τον δήμο Χαλανδρίου και τον δήμαρχο Σίμο Ρούσσο. Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί αρκετό καιρό την περιοχή και έχει να κάνει με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας καταστήματος στην περιοχή της ρεματιάς Χαλανδρίου. Ο Σκλαβενίτης από την πλευρά του -μαθαίνω- έχει καταθέσει έφεση, καθότι το θέμα έφτασε στο Πρωτοδικείο Αθηνών, που έκανε δεκτή την προσφυγή του δήμου Χαλανδρίου. Το θέμα έχει αρκετά πάρε-δώσε τον τελευταίο καιρό και σίγουρα θα δούμε αρκετά επεισόδια μέχρι να δοθεί λύση.

Στα γραφεία της Περιφέρειας η περιβόητη ανάπλαση του όρμου Φαλήρου

Νέα επεισόδια αναμένεται να «παιχθούν» σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής αναφορικά με το πολύκροτο ζήτημα της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, η οποία έχει κολλήσει για αρκετό καιρό και δεν εξελίσσεται. Μαθαίνω ότι για το θέμα έχει υποβάλει αίτημα για να λάβει απαντήσεις η πλευρά της αντιπολίτευσης της Περιφέρειας διά του επικεφαλής της, Γιώργου Ιωακειμίδη. Σήμερα, άλλωστε, μια σειρά θεμάτων μπαίνουν στο τραπέζι της Περιφέρειας λόγω του συνολικού απολογιστικού διαλόγου, στον οποίο θα κληθεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα περιφερειακών συμβούλων και αντιπολίτευσης ο Νίκος Χαρδαλιάς. Το έργο του Φαλήρου χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψους 365 εκατομμυρίων ευρώ. Περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν την ανάπτυξη δημόσιων χώρων, τη δημιουργία χώρων πρασίνου και εγκαταστάσεων αναψυχής, τη βέλτιστη σύνδεση της παράκτιας ζώνης με το υπερτοπικό δίκτυο, αλλά και τη λειτουργική και αισθητική σύνδεση της παραλιακής ζώνης του Φαληρικού Όρμου με το πάρκο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, την Καστέλλα και τον Πειραιά.