Εκτός ΣΥΡΙΖΑ ο διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ

Δε λένε να ησυχάσουν στον ΣΥΡΙΖΑ λίγες μέρες μετά το εκρηκτικό συνέδριο και τα προχθεσινά φιλιά της Όλγας Γεροβασίλη με τον Στέφανο Κασσελάκη και το δείπνο που είχαν το βράδυ στο αγαπημένο, εδώ και χρόνια, στέκι της πρώτης στο Παγκράτι. Τι έγινε πάλι; Βρέθηκε εκτός κόμματος ο διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θύμιος Γεωργόπουλος, ο οποίος αποτελούσε συνεργάτη της Κουμουνδούρου τα τελευταία τριάμισι χρόνια, καθώς διαδέχθηκε στη θέση τον αείμνηστο Μίμη Δαρειώτη. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η σχέση τους είχε κλονιστεί πολύ το τελευταίο διάστημα.

Οι διαρροές και η στοχοποίηση

Γιατί, όμως, βρέθηκε εκτός; Κάποιοι άσπονδοι φίλοι του λένε ότι ο Κασσελάκης πίστευε πως πίσω από τις διαρροές, που υπήρξαν για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες και ειδικότερα για την εταιρεία του στο εξωτερικό, βρισκόταν ο Θ. Γεωργόπουλος. Όλοι το διαψεύδουν από την Κουμουνδούρου, αλλά κάποιοι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αυτό λένε, χωρίς, όμως, στοιχεία. «Ήρθε η ώρα των αλλαγών και οι εκκαθαρίσεις ξεκίνησαν από τους τσιπρικούς», μου είπαν.

Άνθρωπος του Τσίπρα

Σας έγραφα χθες για την αποδοκιμασία του Αλέξη Τσίπρα και την αποτσιπροποίηση του κόμματος. Αυτό το βλέπουμε σιγά-σιγά να εξελίσσεται. Ο Θ. Γεωργόπουλος είχε τοποθετηθεί διευθυντής του κόμματος ύστερα από απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ αποτελούσε και πρόσωπο εμπιστοσύνης του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα. Μετά την αποχώρηση Τσίπρα και την εκλογή Κασσελάκη, ο δεύτερος του ζήτησε να μείνει, για να κλείσει τις εκκρεμότητες.

Το τετ α τετ με την Όλγα

Τι είπε, όμως, ο Στέφανος Κασσελάκης με την Όλγα Γεροβασίλη; Πολλά διαβάσατε και περισσότερα ακούσατε, όσοι είστε επιμελείς, αλλά προσέξτε τι θα σημειώσω, για να είστε μέσα. Η αρτινή πολιτικός, καπάτσα όπως είναι, τον άκουσε, ήταν φιλική, δοτική, αλλά μη νομίζετε πως παραδόθηκε πολιτικά στον Κασσελάκη. Διασφαλίσεις θέλει να πάρει η ίδια για την επόμενη περίοδο, να εξασφαλίσει πρόσωπα-κλειδιά σε διάφορες θέσεις και να είναι άτυπη Νο 2 κόντρα στον Νίκο Παππά, που έχει ισχυροποιηθεί. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα ήθελε δυναμωμένη τη Γεροβασίλη αντί να έχει τον Ν. Παππά σε ισχυρή θέση. Μένει να φανεί πως θα πορευτούν. Πάντως το σίγουρο είναι ότι θα πάνε μαζί στην Άρτα, όπου και η εκλογική περιφέρεια της Όλγας Γεροβασίλη, αλλά και στα Γιάννενα και μάλιστα πριν το 20ημερο στο στρατό του Κασσελάκη, στα τέλη του μήνα.

Ο κύβος ερρίφθη για την Αυγή

Άμεσα θέλει να κλείσει το καθημερινό φύλλο της Αυγής ο Στέφανος Κασσελάκης. Αυτό έχει γραφτεί αρκετές φορές ως είδηση, αλλά μαθαίνω πως πλέον ο κύβος ερρίφθη, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να έχει αποφασίσει να μη δοθεί άλλη παράταση.

Η Αυγέρη στο ευρωψηφοδέλτιο

Βαλίτσες για Βρυξέλλες ετοιμάζει η Δώρα Αυγέρη, καθώς φαίνεται πως θα είναι στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές. Ένα πρόσωπο που βολιδοσκοπήθηκε, μεταξύ άλλων, για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου, στο κενό που θα δημιουργηθεί στη θέση της Αυγέρη, είναι και του έμπειρου πολιτικού συντάκτη της κεντροαριστεράς, Χάρη Ιωάννου. Αν ο συνάδελφος, ο οποίος γνωρίζει τον συγκεκριμένο χώρο όσοι λίγοι, αποδεχτεί την πρόταση, θα σηματοδοτεί το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσωπα εκτός κομματικών τειχών.

Ο γάμος με Τάιλερ και η Όλγα Κεφαλογιάννη

Και μέσα στον γενικό πολιτικό χαμό, να σου και ο Τάιλερ ΜακΜπέθ. Εκεί που τον είχαμε χάσει, τελευταία τον είδαμε πολύ συχνά, όπως στο συνέδριο, όπου μάλιστα γιούχαρε σε κάποια φάση, υιοθετώντας πλήρως τις ελληνικές συνήθειες. Ο σύζυγος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε συνέντευξη και μας είπε ότι θα παντρευτούν και στην Ελλάδα το καλοκαίρι με τον Στέφανο Κασσελάκη. Και την ώρα που το άκουγα αυτό, έμαθα ότι η Όλγα, όχι η Γεροβασίλη αυτή τη φορά, αλλά η Κεφαλογιάννη, η υπουργός Τουρισμού, συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Η Όλγα Κεφαλογιάννη μίλησε σε ειδική εκδήλωση κατά την οποία υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας με τον Οργανισμό Queer Destinations και τι μας είπε; Ότι η πολιτική του υπουργείου εναρμονίζεται με τις κατευθυντήριες γραμμές της Κυβέρνησης για την εξάλειψη των διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα, τα χαρακτηριστικά και την έκφραση φύλου, και έχει ως στόχο την Προαγωγή της Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Εκεί είδα χαρές και γέλια και οι εκπρόσωποι του Οργανισμού «Queer Destinations, Oriol Pamies και Edgar Weggelaar», ευχαρίστησαν την Όλγα Κεφαλογιάννη για τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειές της, που καθιστούν τη χώρα φιλικό και ασφαλή προορισμό για τη ΛΟΑΤΚΙ+ και συνεχάρησαν την Ελλάδα για τα σημαντικά βήματα προόδου, που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα για την αναγνώριση των δικαιωμάτων της.

Προσλήψεις στο ΕΣΥ

Να πάμε τώρα σε κάποια άλλα θέματα, καθώς μετά τον καβγά για τα απογευματινά χειρουργεία μαθαίνω ότι το υπουργείο Υγείας, κατόπιν εντολής του υπουργού Άδωνη Γεωργιάδη, θα τρέξει γρήγορα για την πρόσληψη 704 ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. Η προκήρυξη αφορά 704 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. επί θητεία, διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων. Συνολικά το 2024 θα γίνουν 6.500 προκηρύξεις μόνιμων θέσεων υγειονομικού προσωπικού, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα προκηρύχθηκαν 2.145 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία.

Διορισμός από τον Δούκα

Σας έχω αναφέρει στο παρελθόν τα καλά λόγια του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για τον Δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα. Προ καιρού είχε γίνει και εκδήλωση στην Πάτρα, όπου ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον στήριξε δημόσια για την προεδρία της ΚΕΔΕ, οι εκλογές της οποίας θα γίνουν το Σαββατοκύριακο. Ο Δούκας, έμαθα, αποφάσισε να τοποθετήσει τον γιο του Γ. Παπανδρέου, τον Ανδρέα Παπανδρέου, στην προεδρία του Εθνικού Κήπου. Γίνονται τέτοια;

Συμμαχία Δούκα με ΣΥΡΙΖΑ

Και επειδή σας ανέφερα για Παπανδρέου και Δούκα, να σημειώσω και μία ακόμη κίνηση προς τον δήμαρχο Αθηναίων, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά. Χθες το είδα, με τη στήριξη που του έδωσαν στις καταγγελίες για το σβήσιμο των ονομάτων των ατόμων που σκοτώθηκαν στα Τέμπη μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη με την επίρριψη της ευθύνης στον Φρούραρχο της Βουλής. Το έψαξα περισσότερο και είδα το ψηφοδέλτιο του Χ. Δούκα για την ΚΕΔΕ και εκεί είδα και δημάρχους του ΣΥΡΙΖΑ, που τον στηρίζουν και είναι μαζί, με πρώτο τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Ζαχαριάδη. Πολλοί στο ψηφοδέλτιο, όπως είναι λογικό, είναι δήμαρχοι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, αλλά υπάρχουν και ΣΥΡΙΖαίοι. Πρόβα για τα μελλούμενα;

Το Διοικητήριο, το green room και η κινητικότητα Χαρδαλιά

Λίφτινγκ σε όλα κάνει ο νέος περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος στήνει σταδιακά την επικοινωνιακή του ομάδα. Ο «μικρός πρωθυπουργός» κατοικοεδρεύει στη Συγγρού 15-17, όπου πλέον δεν έχει απ’ έξω πινακίδα «Περιφέρεια Αττικής», αλλά «Διοικητήριο», καθώς δε θέλει σε τίποτα η θητεία του να θυμίζει την περίοδο Πατούλη. Και αναμένεται η παρουσία του να είναι τόσο δυναμική, που μου ψιθύρισαν ότι ετοιμάζει και green room για συνεντεύξεις, καθώς, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, ο όρος–κλειδί για κείνον είναι η μητροπολιτικότητα, καθώς το νέο μοντέλο λειτουργίας της Περιφέρειας στόχο έχει να κάνει πράξη τη φιλοσοφία της Μητροπολιτικής Αττικής. Παράλληλα, από τη Βαρκελώνη, όπου βρέθηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς, συμμετέχοντας στη διεθνή έκθεση Mobile World Congress 2o24, τόνισε ότι περισσότερα από 220 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ (2021-2027) προορίζονται για δράσεις που αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη δημιουργία νέων ερευνητικών υποδομών, που θα καταστήσουν την Αττική έναν διεθνή ψηφιακό κόμβο επιχειρηματικότητας.

Εφημερίδες και sms

Μου αρέσει κατά καιρούς να διαβάζω τη Διαύγεια και χθες αλίευσα τα εξής: Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης θα δώσει περίπου 20.000 ευρώ για προμήθεια ελληνικού Τύπου και 4.500 για ξένο Τύπο. Και είδα ότι θα δαπανηθούν περίπου 7.500 ευρώ από την Προεδρία της κυβερνήσεως για μαζική αποστολή ενημερωτικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Μεγάλη χορηγία Λασκαρίδη

Και εκεί που μιλούσα με κυβερνητικό παράγοντα για τα τρέχοντα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας, δεν μπορώ να μην επισημάνω αυτό που μου είπε και αφορά μια μεγάλη χορηγία ενός εφοπλιστή. Πρόκειται για τον Παναγιώτη Λασκαρίδη, πρόεδρο του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», εφοπλιστή και υποναύαρχο επί τιμή. Χθες έγινε τελετή ολοκλήρωσης του προγράμματος «ΚΥΚΝΟΣ», μια ακόμα δωρεά του, στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά την αντικατάσταση του συνόλου των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών τριών Φρεγατών (Φ/Γ) τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού και συντελεί στην επιχειρησιακή αναβάθμιση των κυρίων μονάδων του Στόλου. Τι μου έκανε εντύπωση; Η συνολική συμβολή του Π. Λασκαρίδη ξεπερνά τα 23.000.000 ευρώ με δωρεές Εκπαιδευτικού Πλοίου και Πλοίων Γενικής Υποστήριξης, αναβάθμισης πτέρυγας του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών (ΝΝΑ), γενικής επισκευής τμήματος του φαρικού δικτύου, βοηθητικών μηχανημάτων Πλοίων και Ναυστάθμου Σαλαμίνας (ΝΣ) και συντήρησης του Πλωτού Ναυτικού Μουσείου (ΠΝΜ) Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ.

Τα πανίσχυρα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo

Έφθασαν, όπως μαθαίνουμε, στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα τα πρώτα πανίσχυρα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R (γνωστά και ως «Romeo») αμερικανικής κατασκευής. Πηγή μου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μου αναφέρει πως η μεταφορά τους έγινε με μεταγωγικά αεροσκάφη των ΗΠΑ. Σε αυτή τη φάση παραλαμβάνουμε δύο και εντός των επομένων ημερών θα έρθει και το τρίτο, αυξάνοντας σημαντικά τις ανθυποβρυχιακές δυνατότητες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, σε μια περίοδο, μάλιστα, που το πρώτο υποβρύχιο της κλάσης Reis εντάσσεται στις τάξεις των Τούρκων. Η χώρα μας έχει παραγγείλει τα ελικόπτερα MH-60R σε δύο φάσεις: τέσσερα τον Ιούλιο του 2020 και τρία τον Απρίλιο του 2021 μέσω διακρατικής συμφωνίας με την αμερικανική κυβέρνηση. Τα τρία παραλαμβάνονται τώρα και τα υπόλοιπα τέσσερα θα μας έρθουν το 2025, ώστε να συγκροτηθεί η 1η Μοίρα Romeo του Πολεμικού Ναυτικού.

Αλλαγή προσανατολισμού για καταστήματα του ΑΒ

Μόλις πριν λίγες μέρες έμαθα ότι ο ΑΒ Βασιλόπουλος επιδιώκει να αλλάξει τη στρατηγική που ακολουθεί έως τώρα, γυρίζοντας περίπου 90 καταστήματα από εταιρικά σε franchise. Πρόκειται για μία κίνηση, που θα αποφορτίσει την επιχείρηση από το κόστος λειτουργίας των συγκεκριμένων καταστημάτων και εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει νέο αέρα φρεσκάδας. Το πλάνο είναι προς υλοποίηση, με το μεγαλύτερο βάρος σε αυτή την περίπτωση να πέφτει στα μεγάλα καταστήματα. Γι’ αυτό άλλωστε και η πολυεθνικών συμφερόντων αλυσίδα επενδύει σε μεγαλύτερα σημεία πώλησης τον τελευταίο καιρό ή ανακαινίζει καταστήματα όπως του Ελληνικού, της Νέας Ερυθραίας και της Θεσσαλονίκης. Το εγχείρημα παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελεί έκπληξη, καθότι, όπως έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ο Νίκος Λαβίδας, διευθύνων σύμβουλος του ΑΒ, το βάρος πέφτει κατά ένα μεγάλο μέρος στην ανάπτυξη του franchise τα επόμενα χρόνια.

Ο Κρητικός και η Πελοπόννησος

Την Πελοπόννησο ακούω ότι σκανάρει αυτή την περίοδο ο Κρητικός, ο οποίος αναζητά την επέκτασή του στην ευρύτερη περιοχή. Αλυσίδες όπως ο Παναγιωτόπουλος και ο Ανδρικόπουλος είναι μέσα στις επιθυμίες του ομίλου, ο οποίος πλέον αγγίζει τα 700 εκατομμύρια σε τζίρο. Η επιθετική ανάπτυξη της αλυσίδας σούπερ μάρκετ είναι κάτι που προκαλεί θαυμασμό από τη μία και απορία από την άλλη στην αγορά, καθώς βασικό ερώτημα πολλών αποτελεί η προέλευση των κεφαλαίων που διατίθενται για τις ουκ ολίγες εξαγορές, που έχει κάνει τα τελευταία πέντε χρόνια. Την Πελοπόννησο να σας πω ότι είχε προσπαθήσει να «κατακτήσει» και ο Γιάννης Μασούτης, αλλά έως τώρα δεν του βγήκε. Μοιάζει με απόρθητο κάστρο. Βέβαια οι πιέσεις για τις τοπικές αλυσίδες είναι αρκετές εκεί, καθότι όλοι οι μεγάλοι έχουν εισέλθει με αρκετά έντονη παρουσία, με κυριότερο ανταγωνιστή τον Σκλαβενίτη, ο οποίος, όπου και αν ανοίγεται, είναι έως τώρα εκτός ανταγωνισμού.

Καλλυντικά: «Διαγράφουν» την εποχή των μνημονίων

Μακριά από την εποχή των μνημονίων και των κρίσεων βρίσκεται ο κλάδος των καλλυντικών στην Ελλάδα, κάτι που άκουσα να λέει και ο πρόεδρος των βιομηχανιών και αντιπροσώπων καλλυντικών (ΠΣΒΑΚ), Θεόδωρος Γιαρμενίτης. Ο τζίρος τους έφτασε τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023 και έχει επιστρέψει πλέον στα προ μνημονίων επίπεδα, κάνοντας τις δύσκολες εποχές, που μεσολάβησαν από το 2010 και μέχρι πρότινος με την πανδημία, να φαντάζουν ως ένα κακό όνειρο για τον κλάδο. Τα χαμόγελα είναι αρκετά στη συγκεκριμένη αγορά, η οποία μάλιστα έχει και εξαγωγικές προοπτικές, με τον τζίρο από τις διεθνείς πωλήσεις να ξεπερνάει τα 470 εκατομμύρια ευρώ.

Τα πολλαπλά μέτωπα του mr Cosmos

Για τον Γιάννη Καντώνια ο λόγος. Εκτός από την κραταιά επιχείρηση Cosmos Aluminium, την οποία μεγάλωσε σημαντικά, φτάνοντας τα 300 εκατομμύρια ευρώ και παραπάνω, μετά την απορρόφηση της ETEM του Στασινόπουλου, έχει πολλά ακόμα επιχειρηματικά μέτωπα ανοιχτά: το μέτωπο, που ονομάζεται ΘΕΣγάλα, συνεταιρισμός που είχε τα περίφημα ΑΤΜ πώλησης γάλακτος και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν άντεξε από τα οικονομικά βάρη και κατέρρευσε. Ο Καντώνιας λόγω εντοπιότητας, καθότι ο συνεταιρισμός έχει έδρα τη Λάρισα και ο ίδιος είναι Λαρισαίος, αποφάσισε τελικά να τον «σώσει», εξαγοράζοντάς τον. Από την άλλη, έχει επενδύσει και στον τομέα ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σε startup εταιρεία κατασκευής ηλεκτροφορτιστών. Ωστόσο, το μεγαλύτερο στοίχημα είναι αυτό της Cosmos μετά την απορρόφηση της ΕΤΕΜ, που, όπως μου έλεγε κάποιος, ο Καντώνιας ρίσκαρε, απορροφώντας μία εταιρεία που δεν ήταν και στα καλύτερά της τα τελευταία χρόνια, αποφασίζοντας, ωστόσο, ότι μπορεί να πετύχει τα επόμενα χρόνια την ανάπτυξη του ομίλου συνολικά μέσα από αυτή την κίνηση. Το ίδιο πρόσωπο μου έλεγε ότι αυτή η σύμπραξη με τον Μιχάλη Στασινόπουλο της Βιοχάλκο μόνο κάτι θετικό μπορεί να φέρει, αφού πρόκειται για δύο επιχειρηματίες –αναφερόμενος και στον Καντώνια- με εξαιρετικό υπόβαθρο, συνέπεια και σοβαρότητα στους κινήσεις.

Οι έλληνες εφοπλιστές των 69,5 δισεκατομμυρίων

Στα 69,5 δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχεται η αξία των δεξαμενόπλοιων, που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι έλληνες εφοπλιστές. Στοιχεία της Veson Nautical αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι οι κυρώσεις της Ρωσίας έφεραν επιπλέον κέρδη στα ταμεία τους. Ταυτόχρονα, τα πλοία μεταφοράς πετρελαίου έχουν καταγράψει φρενήρη πορεία. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ένα Suezmax 160.000 DWT ηλικίας 15 ετών κοστίζει τώρα 46,3 εκατ. δολάρια έναντι 38,37 εκατ. δολαρίων πριν από έναν χρόνο. Και η ελληνική ναυτιλία συνεχίζει να ισχυροποιείται μέρα με την ημέρα. Δεν είναι τυχαίως, άλλωστε, κραταιά δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο.