Το πρόσωπο απέναντι στον Κασσελάκη

Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο. Και σήμερα δεν μπορεί να μην ξεκινήσουμε από όσα γίνονται στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ όπου υπάρχει μεγάλο παρασκήνιο σε εξέλιξη για το πρόσωπο που θα βρεθεί απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη.

Η σύναξη της Κηφισιάς

Πριν πάμε όμως στα ονόματα και το ποιος ή ποια θα βρεθεί απέναντι στον Κασσελάκη θα γυρίσω το ρολόι του χρόνου μια εβδομάδα πίσω και θα πάω μέχρι την όμορφη Κηφισιά. Εκεί λοιπόν, μια δυο ώρες απ’ όταν ξεκίνησε η κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ με την κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να προβάλλει το ερωτηματολόγιο που αποτέλεσε την πέτρα του σκανδάλου, έγινε μια σύναξη. Πού; Λέσχη Κηφισιάς λέγεται και ήταν μια σύναξη όπου συμμετείχαν επιχειρηματίες, τραπεζίτες και άνθρωποι του επιχειρείν ευρύτερα. Εκεί καλεσμένος μου είπαν ήταν ο Κασσελάκης που τους είπε πολλά για το κόμμα που ονειρεύεται.

Μοντέλο α λα Δημοκρατικό κόμμα των ΗΠΑ

Εκεί που λέτε στην Κηφισιά έγινε μεγάλη συζήτηση και οι άνθρωποι κατάλαβαν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης κάθε άλλο που θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ο άνθρωπος επιθυμεί να μετασχηματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάτι άλλο που δεν θα μοιάζει καθόλου με το κόμμα που ξέραμε τα τελευταία χρόνια.

«Μόνο αριστερός δεν είναι»

Επειδή με εξίταρε η πληροφορία έψαξα και έμαθα ποιοι ήταν, αλλά η πηγή μου με όρκισε να μην πω και πολλά. Μόνο μου είπε, ότι με όσα ακούσαμε για την οικονομία μόνο αριστερό δεν θα τον λέγαμε.

Η Όλγα Γεροβασίλη αντίπαλος

Όπως επιβεβαιώσα από πολύ καλή πηγή έχει κλειδώσει από το απόγευμα της Παρασκευής οριστικά η υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη. Ενημερωθήκατε σχετικώς και από τους πρώτους στο σχετικό ρεπορτάζ του Newsbeast. Οι επαφές και οι τηλεφωνικές συζητήσεις που έκανε ήταν πολλές από όλη την Ελλάδα. Η αρτινιά πολιτικός το αποφάσισε και θα το ανακοινώσει σήμερα με την ομιλία της στο συνέδριο.

Δίδυμο στις εκλογές

Με βάση όσα έμαθα δυο θα είναι οι υποψήφιοι στην παρούσα φάση για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ένας είναι ο Στέφανος Κασσελάκης που το άνοιξε το θέμα και η άλλη τελικά η Όλγα Γεροβασίλη. Η αντιπρόεδρος της Βουλής ζήτησε να λάβει στήριξη από όλους τους αντιπάλους του Κασσελάκη και να συνταχθούν μαζί της ώστε να υπάρξει μια ενιαία και δυνατή υποψηφιότητα.

Η στήριξη Τσίπρα

Σε όλη αυτή τη μάχη τι ρόλο θα παίξει ο Αλέξης Τσίπρας; Ρώτησα και γι’ αυτό και έμαθα ότι ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μείνει αμέτοχος και θα στηρίξει την Όλγα Γεροβασίλη.

Η βοήθεια Τεμπονέρα

Πολλοί έβαζαν τα χρήματά τους σε υποψηφιότητα Διονύση Τεμπονέρα. Ο γνωστός εργατολόγος δεν έκανε το άλμα και προτίμησε να μείνει πίσω και να στηρίξει την Γεροβασίλη. Συναντήθηκε μαζί της. Συμφώνησαν και θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις κόντρα στον Κασσελάκη.

Ερωτηματικό ο Παππάς

Πολλά ερωτηματικά υπάρχουν για το ποια θα είναι τελικά η στάση του Νίκου Παππά που εάν ήθελε εδώ και μέρες θα είχε κλείσει το θέμα με τον Κασσελάκη, αλλά προτίμησε να συνταχθεί μαζί του, εξοργίζοντας πολλούς που ήταν και συνοδοιπόροι.

Θυμήθηκαν τον Αλαβάνο

Πάντως στην ομάδα του Στέφανου Κασσελάκηκ δεν είδαν με καλό μάτι την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα έλεγαν στα πηγαδάκια του συνεδρίου ότι ο Τσίπρας κάνει στον Κασσελάκη τα ίδια περίπου που έκανε στον πρώην πρωθυπουργό ο Αλέκος Αλαβάνος όταν ουσιαστικά τον προώθησε στην ηγεσία του κόμματος. Και δεν ήταν και λίγοι που χρησιμοποίησαν και αρνητικά σχόλια για τον επί 15 χρόνια πρόεδρο του κόμματος.

Ποιος ο οδικός χάρτης

Μεγάλη κόντρα θα γίνει για το πότε και πως θα γίνουν οι εκλογές με τον Κασσελάκη να θέλει άμεσα σε δυο εβδομάδες και μάλιστα να γίνουν και με ψηφιακό τρόπο πέρα από την φυσική παρουσία. Μπορεί όμως να αντέξει το σύστημα; Μου λένε πως δύσκολο εγχείρημα και κανείς δεν παίρνει όρκο. Η 10η Μαρτίου πάντως είναι μια πιθανή ημερομηνία, καθώς για τότε ήταν προγραμματισμένες οι εκλογές των Νομαρχιακών Επιτροπών και των Οργανώσεων Μελών, ενώ τώρα προστίθεται και η κάλπη της Κεντρικής Επιτροπής. Άρα τέσσερις κάλπες.

Ο Αυτιάς κλείδωσε

Και πέρα από το ΣΥΡΙΖΑ η ζωή συνεχίζεται και να σας πως ότι ο γνωστός δημοσιογράφος και παρουσιαστής Γιώργος Αυτιάς, θα είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές 2024 με τη ΝΔ, όπως σας είχα γράψει έγκαιρα. Το είπε ο ίδιος στην κοπή της πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματικών και Ιδιωτικών Θαλαμηγών. «…Δεν σκόπευα να πω τίποτα. Δεν είμαι πολιτικός, βρε παιδιά. Πρέπει όμως να πάει εκεί τουλάχιστον ένας που να ξέρει οικονομικά. Να είστε καλά, σας αγαπώ πολύ».

Εξαγορά γραφείων ετοιμάζει η Πειραιώς

Θέση στο πρώην ακίνητο της Εθνικής Ασφαλιστικής στο κέντρο της Αθήνας που ανήκει στη Dimand ετοιμάζεται να πάρει η Τράπεζα Πειραιώς, μεταφέροντας εκεί τα κεντρικά της γραφεία. Το κτίριο αυτό βρίσκεται επί της οδού Κοραή 4 πάνω από τον ιστορικό κινηματογράφο Άστυ και όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει το νέο αρχηγείο της Πειραιώς, η οποία πρόκειται να το εξαγοράσει από τη Dimand. Θυμίζουμε ότι αρχικό σενάριο προέβλεπε την μετεγκατάσταση των κεντρικών της γραφείο στο Ελληνικό, φεύγοντας από τα γραφεία στο CityLink που συνορεύουν με το Attica, ωστόσο στην πορεία τα πλάνα αυτά εγκαταλείφθηκαν και πλέον όπως και οι άλλες μεγάλες τράπεζες και η Πειραιώς θα παραμείνει στο κέντρο της πόλης, σε ιδιόκτητα γραφεία. Σας θυμίζω ότι προηγήθηκε η Eurobank στο κτίριο των οδών Ομήρου και Σταδίου, ενώ η Alpha Bank βρίσκεται σε διαδικασία ανακαίνισης του ακινήτου στη Σταδίου 40.

Οι νέες κινήσεις στο λιανεμπόριο

Νέες κινήσεις καταγράφονται στην αγορά με καινούργια ανοίγματα καταστημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο ξεκίνησαν να λειτουργούν τρία νέα καταστήματα Holland & Barrett στην Αθήνα στις αγορές του Χαλανδρίου,της Νέας Σμύρνης και του Ελληνικού επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης στο πλαίσιο ανάπτυξης δικτύου της αλυσίδας που διαχειρίζεται στην Ελλάδα ο όμιλος Φουρλή. Εκτός των άλλων η Oysho που ανήκει στην ΙΤΧ Hellas (Zara, Oysho, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Pull&Bear, Zara Home) μετέφερε το κατάστημα που διατηρούσε στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, ανοίγοντας ένα νέο στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της συμπρωτεύουσας στον αριθμό 84. Σύντομα η Zara πρόκειται να δημιουργήσει ένα νέο μεγάλο κατάστημα στην Τσιμισκή. Επίσης, η ITX προχώρησε στην ανακαίνιση των σημείων πώλησης των Bershka και Stradivarius στη Θεσσαλονίκη. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Marks & Spencer διέκοψε τη λειτουργία του καταστήματός που διατηρούσε στην πόλη, ενώ από την άλλη πλευρά ο όμιλος Φάις δημιουργεί το πρώτο κατάστημα της μάρκας καλλυντικών, Kiko Milano, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ιαπωνικός γίγαντας προσγειώνεται στην Ελλάδα

Προσγειώνεται στην Ελλάδα η η ιαπωνική κραταιά φαρμακοβιομηχανία Daiichi Sankyo που ίδρυσε θυγατρική στη χώρα μας όπως μαθαίνω. Κάποιοι μάλιστα θεωρούν ότι θα μπορούσε να είναι προμήνυμα για κάποια εξαγορά ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, κάτι που δεν είναι ούτε παράλογο ούτε απίθανο εάν σκεφτούμε τη δυναμική που παρουσιάζει ο κλάδος από πλευράς ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεων. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη του κλάδου της στην Ιαπωνία. Η Daiichi Sankyo μέσα από τη σύσταση της συγκεκριμένης θυγατρικής εγκαινιάζει τη δραστηριοποίησή της στη χώρα μας. Για να έχετε εικόνα για τι οικονομικά μεγέθη συζητάμε, το 2022 τα έσοδά της ανήλθαν στα 9,44 δισεκατομμύρια δολάρια και τα καθαρά της κέρδη στα 812 εκατομμύρια δολάρια. Στα μέσα του 2023 απασχολούσε περίπου 17.500 άτομα προσωπικό.

Νέα επένδυση από ΑΒ

Καινούργιο κατάστημα μαθαίνω ότι ετοιμάζει στους Αγίους Αναργύρους η ΑΒ Βασιλόπουλος. Θα ανήκει στα καταστήματα νέας γενιάς όπως αυτά σε Πειραιώς, Πλατεία Κένεντι και πιο πρόσφατα στο Μαρούσι πριν από το «δαχτυλίδι» της Κηφισίας. Να σας θυμίσω επίσης ότι ανακαίνισε μαγαζιά όπως της Νέας Ερυθραίας, της Θεσσαλονίκης αλλά και το μεγαλύτερό της κατάστημα σε πανελλαδική βάση, αυτό του Ελληνικού για να τα εναρμονίσει με τα σύγχρονα πρότυπα λειτουργία της. Την κατασκευή όπως είμαι σε θέση να ξέρω την κάνει η πολυεθνική εταιρεία, Ten Brinke.

Τρίβει τα χέρια του ο Κοντόπουλος στο Χρηματιστήριο

Τα χέρια του τρίβει ο επικεφαλής του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, Γιάννος Κοντόπουλος. Το ελληνικό χρηματιστήριο που συμπλήρωσε 148 χρόνια κατέλαβε την 2η θέση ανάμεσα στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου, με βάση την απόδοση του γενικού δείκτη και ο Κοντόπουλος έχει κάθε λόγο όπως φαίνεται να είναι ευχαριστημένος. Επιπλέον, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας ενισχύει τις προοπτικές μας και προάγει την εμπιστοσύνη στην αγορά μας, ανοίγοντας νέες δυνατότητες για ανάπτυξη και ευημερία.Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι διαδοχικές εισαγωγές που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα ενισχύουν το προφίλ της ελληνικής χρηματαγοράς, με πιο πρόσφατη, φυσικά, την περίπτωση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος.