Προοπτικές συνεργασίας

Δε θέλω άλλη μιζέρια από την εσωκομματική κουζίνα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και προτιμώ κάτι πιο ανάλαφρο να ξεκινήσω, που, όμως, παράλληλα είναι και σοβαρό, καθώς η Ινδία είναι αυτή τη στιγμή μια από τις νέες υπερδυνάμεις. Άρα, όπως καταλάβατε, θα ξεκινήσω τη στήλη από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του, Μαρέβας, στην Ινδία. Όπως μαθαίνω, η επίσκεψη εξελίσσεται αρκετά ικανοποιητικά και ανοίγονται προοπτικές συνεργασίας ευρύτερης.

Πρώτη επίσκεψη

Αυτό το ταξίδι το ήθελε πολύ εδώ και πολύ καιρό ο πρωθυπουργός, αλλά για διάφορους λόγους δεν είχε γίνει. Και ο ενθουσιασμός ήταν έντονος, όπως μου είπαν, σε αυτή την πρώτη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού στο Νέο Δελχί και αυτό το επισήμανε και στο Hyderabad House με τον ομόλογό του, Ναρέντρα Μόντι. Μάλιστα, να σας αναφέρω ότι πέρασαν 16 χρόνια από τότε που ένας έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Ινδία και αυτός ήταν ο Κώστας Καραμανλής. Πώς κλείδωσε το ταξίδι; Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο, όταν ήρθε στην Ελλάδα ο ινδός πρωθυπουργός που απηύθυνε πρόσκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, την οποία ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε, και έτσι άρχισε η προετοιμασία της επίσκεψης.

Στα χρώματα της Ινδίας

Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, σύζυγος του πρωθυπουργού, άκουσε πολλά θετικά σχόλια, γιατί επέλεξε, προφανώς για να τιμήσει την Ινδία, να είναι ντυμένη κατά την άφιξή της με τα χρώματα της χώρας. Και αυτό σχολιάστηκε θετικά, όπως μου είπαν.

Συμφωνία για μεταναστευτικό

Τι κάνουμε στην Ινδία; Πέρυσι οι δυο χώρες υπέγραψαν μνημόνια κατανόησης σε κρίσιμους τομείς, όπως η γεωργία και η άμυνα. Φέτος επεξεργάζονται και πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί πολύ σημαντική συμφωνία για τη μετανάστευση και την κινητικότητα. Η Αθήνα προσδοκά στην έλευση νέων Ινδών, για να έρθουν εργαστούν στην Ελλάδα. Για να ξέρετε, υπάρχει ο διάδρομος Ινδία – Μέση Ανατολή – Ευρώπη, το αποκαλούμενο «IMEC project», το οποίο δρομολογήθηκε από την Ινδία κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στη G20. Τι ρόλο έχει η Ελλάδα; Είναι η πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη και, μέσω του IMEC υπάρχει προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων των δυο χωρών.

Πολυπληθής επιχειρηματική αποστολή

Στην Ινδία βρίσκεται και πολυπληθής επιχειρηματική αποστολή, με 70 ελληνικές επιχειρήσεις. Επικεφαλής είναι ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, συνοδευόμενος από τη γενική γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και πρόεδρο της Enterprise Greece, Μάιρα Μυρογιάννη. Εκεί υπάρχουν τρεις σταθμοί, ο πρώτος ήταν χθες και προχθές το Νέο Δελχί, ακολουθεί σήμερα η Βομβάη και το πρόγραμμα θα κλείσει την Παρασκευή με το Μπάνγκαλορ. Στην Αθήνα θα επιστρέψουν με μνημόνια συνεργασίας, μεταξύ: α) του Enterprise Greece και της Συνομοσπονδίας Ινδικών Βιομηχανιών (CII), β) του Joist Innovation Park της Λάρισας και του Adani University της Ινδίας, γ) της Eurobank και της κρατικής εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών της Ινδίας (UPI-NPCI), δ) της Fairfax και του ινδικού ομίλου information technology L&T, ε) του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και στ) της Ένωσης Επιμελητηρίων και Βιομηχανιών της Ινδίας (FICCI) του Enterprise Greece και της FICCI.

Η Ινδία «βλέπει» Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός το είπε στην ομιλία του ότι αρκετές από τις συναντήσεις του στην Ινδία επικεντρώνονται στην προώθηση των οικονομικών μας δεσμών, με ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς όπως οι υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα λιμάνια μας, η ναυτιλία και τα logistics. Η Ελλάδα θέλει να μάθει από το ινδικό θαύμα στον κλάδο IT και, όπως συζητήθηκε στη συνομιλία των δυο πρωθυπουργών, στόχος είναι να έρθουν κοντά οι πολύ ζωντανές κοινότητες νεοφυών επιχειρήσεων. Για να ξέρετε, η Ινδία αρχίζει, επίσης, να επενδύει στην Ελλάδα.

Η πολεμική ατμόσφαιρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Και μετά τα ωραία της Ινδίας να περάσουμε στα του ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα ξεκινάει το έκτακτο συνέδριό του με τα φώτα να πέφτουν όλα στην ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, το απόγευμα. Στο κόμμα δε λένε να ησυχάσουν και όλα προμηνύουν μεγάλη σύγκρουση και αυτό το τετραήμερο. Και αυτό, διότι η πρώτη μάχη δόθηκε χθες, όπως πληροφορηθήκατε, με την εκλογή του προέδρου του συνεδρίου, που θα είναι ο Πάνος Ρήγας, που είναι κοντά πλέον με τον Στέφανο Κασσελάκη. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι η στήριξη του Νίκου Παππά, για τον οποίο από χθες σας ανέφερα πως είναι το πρόσωπο-κλειδί και από αυτόν εξαρτώνται όλες οι εξελίξεις.

Νέα όργανα θέλει ο Κασσελάκης

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί έντονα πως διακινείται κείμενο συνέδρων, που υποστηρίζουν τον Κασσελάκη, με το οποίο θέλουν να εκλεγεί άμεσα νέα Κεντρική Επιτροπή και άρα και νέα Πολιτική Γραμματεία. Το κείμενο μάλλον θα κατατεθεί αύριο με την έναρξη του συνεδρίου και ήδη γίνεται προσπάθεια να συγκεντρωθούν -μου είπαν πως υπάρχουν- 500 υπογραφές, δηλαδή το 10% του συνεδρίου. Μάλιστα, θέλουν να γίνουν αυτές οι εκλογές δυο εβδομάδες μετά το συνέδριο, την Κυριακή που έχουν οριστεί από μετάθεση οι εσωκομματικές εκλογές για Νομαρχιακές Επιτροπές και συντονιστικά Οργανώσεων Μελών (Ο.Μ.)

Η ομιλία Τσίπρα

Μεγάλη συζήτηση έγινε πάλι για το εάν θα μιλήσει ή όχι ο Αλέξης Τσίπρας, που εθεάθη χθες στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, για να δει τον αγώνα ΠΑΟ – ΠΑΟΚ για το Κύπελλο. Αυτό που μαθαίνω είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός τελικά θα μιλήσει και επ’ αυτού γίνεται κινητοποίηση για το απόγευμα, περίπου έξι και μισή με επτά, οπότε μου είπαν πως θα κάνει την ομιλία του, που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Θα είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που θα μιλήσει μετά την παραίτησή του και μάλιστα τώρα έχει ιδιαίτερη σημασία.

Επιστροφή Σακελλαρίδη με καρφί

Ένα από τα πρόσωπα, πάντως, με τα οποία είχε βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας πριν από τη διάσπαση και την αποχώρηση των 11 βουλευτών της Νέας Αριστεράς ήταν ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Ο άλλοτε κυβερνητικός εκπρόσωπος (ήταν την πρώτη περίοδο της πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα) επέστρεψε στην ενεργό πολιτική, όχι στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά στη Νέα Αριστερά. Συναντήθηκε χθες με τον Αλέξη Χαρίτση, τα είπανε και ανέλαβε επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού, κάτι που είχε συζητηθεί καιρό τώρα. Οι πρώτες του δηλώσεις ξεκίνησαν με ένα δυνατό καρφί: «Νιώθω εξαιρετικά χαρούμενος που επιστρέφω στο πολιτικό μου σπίτι». Θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής; Θα δείξει, αλλά προσωπικά θα πόνταρα στο «όχι, δε θα είναι».

Στις Ευρωεκλογές θα ενισχυθούν τα μεγάλα κόμματα

Ένα νέο στοιχείο που θα εφαρμοστεί από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα μεγάλα κόμματα, πρωτίστως το κυβερνών και ακολούθως αρκετά από τα υπόλοιπα. Ποιο είναι αυτό; Το γεγονός ότι πλέον για να συμμετάσχει ένας πολιτικός φορέας στις Ευρωεκλογές θα πρέπει να καταβάλει κι ένα παράβολο της τάξης των 20.000 ευρώ. Όλοι αντιλαμβανόμαστε πως το ποσό δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, ιδίως για τα μικρά κόμματα που κινούνται στα δεξιά κι αριστερά άκρα του πολιτικού φάσματος. Αυτό σημαίνει πως θα είναι λιγότερα όσα κατέβουν στις εκλογές σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Θυμίζουμε ότι το 2019 το 21% των ψηφοφόρων επέλεξε κόμματα που έλαβαν κάτω από 3%. Εάν ο αριθμός τους αυτή τη φορά είναι μικρότερος (π.χ. 6% ή 7%), τότε εκ των πραγμάτων θα ωφεληθούν οι μεγαλύτεροι σχηματισμοί. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι εκλογολόγοι και οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η Νέα Δημοκρατία μπορεί να κυμανθεί γύρω στο 33 με 34%.

Ο Σπύρος Καρανικόλας στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ

Δίνω λίγο παραπάνω συνέχεια στην επικείμενη Ευρωβουλή, καθώς τα ψηφοδέλτια κλείνουν σιγά-σιγά. Η Νέα Δημοκρατία έμαθα πως θα συμπεριλάβει στο δικό της τον Σπύρο Καρανικόλα. Στο παρελθόν, ο Σπ. Καρανικόλας είχε διατελέσει Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ αλλά και Εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Παραιτήθηκε από την παράταξη του κέντρου το 2022 και πριν από ένα χρόνο εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία. Διατηρεί καλές σχέσεις με τον Γιώργο Αυτιά και σίγουρα αυτό θα τον βοηθήσει. Αυτό που έμαθα είναι πως ο Σπύρος Καρανικόλας προσπαθεί να βρει διαύλους επικοινωνίας με μητροπολίτες ανά την ελληνική επικράτεια. Αυτό κι αν θα τον βοηθήσει!

Η περίπτωση της Ζαχαράκη

Πρότειναν στη Σοφία Ζαχαράκη να δώσει τη μάχη της για τις Βρυξέλλες αλλά, όπως έχουν τα δεδομένα έως τώρα, η νεαρή πολιτικός ναι μεν το σκέφτεται, αλλά παρουσιάζεται αρνητική. Απομένει η τελική της απόφαση, βέβαια.

Συγκέντρωση από τους δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου

Πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών από τους δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου, που απαιτούν την παρέμβαση της πολιτείας, ώστε να καταστούν άμεσα βιώσιμα τα δάνειά τους. Έμαθα πως έξω από το υπουργείο υπήρξαν εκπρόσωποι από τις περισσότερες παρατάξεις και με εντολή του Χρήστου Σταϊκούρα τετραμελής επιτροπή συναντήθηκε με εκπρόσωπο του υπουργείου. Ο υπουργός, μάλιστα, θα απαντήσει τη Δευτέρα σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, που έκανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος έχει αναδείξει πολλές φορές το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το τετ α τετ

Στην προ ημερών παρουσίαση του βιβλίου του Μίμη Ανδρουλάκη, «Κάτω από τις στάχτες», στη Θεσσαλονίκη, παρευρέθηκε και ο Στέλιος Αγγελούδης. Μου είπαν πως ο νέος δήμαρχος έφυγε, επειδή έπρεπε να επισκεφθεί την έκθεση Agrotica, αλλά υπήρχε και ένας ακόμη λόγος. Δεν επιθυμούσε να συνυπάρξει στον ίδιο χώρο με συγκεκριμένο πολιτικό αρχηγό, ο οποίος εμφανίστηκε έπειτα από λίγα λεπτά. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πάντως, κάθισε μέχρι το τέλος της εκδήλωσης.

Νέα ήθη στην ΕΛΑΣ

Η άκρως συντεταγμένη και χωρίς παρατράγουδα άφιξη και αναχώρηση των αγροτών από την Αθήνα δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη από τις Αρχές. Όλες οι οδηγίες ακολουθήθηκαν κατά γράμμα και στις 12 χθες το μεσημέρι τίποτα δεν έδειχνε ότι από το Σύνταγμα πέρασαν τουλάχιστον 8.000 άνθρωποι και πάνω από 150 τρακτέρ. Για τον λόγο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έκρινε ότι πρέπει να εκδοθεί μια ανακοίνωση μέσω της οποίας, μεταξύ άλλων, η ΕΛΑΣ να ευχαριστεί τους αγρότες για την άψογη συμπεριφορά τους. Έμπειρος αξιωματικός της αστυνομίας μου έλεγε ότι στα πολλά χρόνια, που έχει στην πλάτη του στο Σώμα, κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναδεί. Η επιτυχία πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος, όπως εγκύρως σας είχα ενημερώσει, είχε βάλει προσωπικό του στοίχημα να μην ανοίξει ρουθούνι.

Αναβρασμός στο CVC

Ακούω ότι υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις και μία παραίτηση στο fund της CVC. Η παραίτηση αφορά τον Ζαν Ρεμί, σύμβουλο στο fund μέχρι πρότινος. Ξέρω, μάλιστα, ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος σχετίζεται και με την Ελλάδα και τις δραστηριότητες στον κλάδο τροφίμων της Vivartia, η οποία ανήκει στη CVC. Κάποιος από την αγορά μου έλεγε ότι η παραίτηση Ρεμί θα φέρει εξελίξεις και στη χώρα μας και ίσως σε ανώτατο επίπεδο διοίκησης. Εάν, λοιπόν, ισχύει αυτό, έχουμε να δούμε προσεχώς πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους τροφίμων και ποτών, που πρόσφατα απέκτησε -εκτός από τη Δέλτα- και τη Δωδώνη κατά 100%, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της πρώτης διατηρεί αυτή τη στιγμή και καθήκοντα προέδρου στη δεύτερη. Περισσότερες εξελίξεις, όμως, θα έχω να σας πω σύντομα.

Βγαίνει στην αγορά το κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής

Το εμβληματικό κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής στη Συγγρού βγαίνει σύντομα στην αγορά και μάλιστα -από αυτά που ακούω- στην πώλησή του θα έχει συμμετοχή και η Εθνική Τράπεζα ως σύμβουλος επί της διαδικασίας. Το κτίριο από τη στιγμή που κατασκευάστηκε είχε πλεονάζοντα χώρο για το προσωπικό της εταιρείας και όπως φάνηκε ο χώρος αυτός δεν ήταν τόσο απαραίτητος, καθότι δεν καλύφθηκε. Μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας, λοιπόν, φαίνεται ότι κρίθηκε απαραίτητο να αξιοποιηθεί, για να μπορέσει να γίνει κάτι άλλο στα χέρια του νέου ιδιοκτήτη. Ακούω ότι το ενδιαφέρον για την απόκτησή του είναι πολύ έντονο, σε έναν δρόμο όπου μεγάλες εταιρείες όπως η KPMG, η Interlife, η Interamerican και πολλοί ακόμα μεγάλοι όμιλοι έχουν στήσει τα αρχηγεία τους.

Αποφασισμένη για όλα η Dimand

Ακόμα και στα δικαστήρια φαίνεται διατεθειμένη να φτάσει η Dimand, ιδίως από τη στιγμή που είναι πλέον εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Κάποιο δημοσίευμα ενόχλησε ιδιαίτερα τον επικεφαλής της, Δημήτρη Ανδριόπουλο, αλλά και τα στελέχη της, σε σημείο που έβγαλαν ανακοίνωση διάψευσης χθες το βράδυ. Η Dimand στα όσα αναφέρθηκαν, ότι δηλαδή είναι ασυνεπής στις υποχρεώσεις της, υποστηρίζει το αντίθετο, ενώ ήρθε να απαντήσει ότι αυτή τη στιγμή αναπτύσσει χαρτοφυλάκιο ακινήτων εκτιμώμενης ακαθάριστης αξίας ανάπτυξης στα επίπεδα του 1,15 δισεκατομμυρίου κατά την ολοκλήρωσή τους. Σχετικά με τον δανεισμό της, σύμφωνα πάντα με τα όσα ισχυρίζεται η εταιρεία, αποτελεί το 15% του συνολικού της ενεργητικού, όπως αυτό διαμορφωνόταν στις 30 Ιουνίου του 2023.

Το πάρε-δώσε στα ελληνικά logistics

Τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς βιομηχανικής ιδιοκτησίας και επομένως των logistics στην Ελλάδα παραμένουν ισχυρά, με όγκο επενδύσεων περίπου 60 εκατ. ευρώ στο 4ο τρίμηνο του 2023 σε όλη τη χώρα, ο οποίος είναι αυξημένος κατά 20% σε σύγκριση τόσο με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 όσο και με το προηγούμενο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της CW Proprius. Σημαντικές συναλλαγές που έλαβαν χώρα στο διάστημα αυτό ήταν η εξαγορά από Trastor αποθηκών 17.060 τ.μ. στη Μάνδρα, μισθωμένες στην Goldair Cargo έναντι 7 εκατ. ευρώ και η απόκτηση από τον Σκλαβενίτη της πρώην βιομηχανικής μονάδας της Πίτσος 53.000 τ.μ. στην περιοχή του Ρέντη, προηγουμένως ιδιοκτησίας της BSH Hellas. Ακόμα, αποθηκευτικές εγκαταστάσεις 14.150 τ.μ. στο 14 χλμ. Θεσσαλονίκης-Πολύγυρου εξαγόρασε η Supermarket Μασούτης, ενώ η τυπογραφική βιομηχανία Ίρις 38.752 τ.μ. πουλήθηκε για 11,5 εκατ. ευρώ στον Θέμη Αλαφούζο. Η Goldair απέκτησε νέα logistics 14.000 τμ στον Ασπρόπυργο, με επένδυση 13 εκατομμυρίων και η Samson Logistics απέκτησε αποθήκες 3.000 τετραγωνικών στην περιοχή της Σίνδου Θεσσαλονίκης. Μέσα στο τρίμηνο η Neptune Land Services (NLS) απέκτησε το πλειοψηφικό μερίδιο της FERST Logistics, παρέχοντας υπηρεσίες logistics υψηλής προστιθέμενης αξίας στην αυτοκινητοβιομηχανία στην Ελλάδα.

Οι άδειες για το κτίριο του ΤΕΕ στην Κηφισίας

Δύο κτίρια θα μοιραστούν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος από τη μία με τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα και από την άλλη με την Dimand. Ο λόγος για τα δύο ακίνητα γραφείων, που θα κατασκευαστούν στο οικόπεδο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Ιατρικό Κέντρο. Αυτή την περίοδο έχουν κατατεθεί τα χαρτιά, προκειμένου να βγουν οι απαιτούμενες οικοδομικές άδειες. Το έργο κατασκευής έχει αναλάβει, επίσης, η Τέρνα ως εργολάβος, εκτός από επενδυτής στο κτίριο. Εκτιμάται ότι η κατασκευή του θα ολοκληρωθεί το 2026, αποτελώντας ίσως το τελευταίο ή ένα από τα τελευταία ελεύθερα οικόπεδα για κατασκευή γραφείων στον άξονα της λεωφόρου Κηφισίας γύρω από το «δαχτυλίδι».